Daten voor martelaarsvrouwen

Geschatte tijd om tekst te lezen:2 minu(u)t(en)

In Gaza koppelt een datingapp de echtgenotes van gesneuvelde strijders aan ongetrouwde mannen.  Weduwes in het streng islamitische Gaza staan onder grote druk om te hertrouwen, maar vinden zelden een alleenstaande man. Geïnteresseerden kunnen aangeven hoe een potentiële geliefde er moet uitzien en hoe rijk hij moet zijn.  Foto’s laat de app niet toe, want dat kan tot onkuisheid leiden. Volgens de makers is hun app emanciperend. Anders zouden die vrouwen een partner opgedrongen krijgen, terwijl ze nu vrijelijk een echtgenoot kunnen kiezen.

Van zodra hun echtgenoot sterft op het slagveld, kunnen de meestal jonge bruiden zijn martelaarschap beginnen bejubelen. Meer dan een kwart van de vrouwen zijn piepjonge weduwen. De meesten zijn nog tieners, waren amper een half jaar getrouwd, sommige zijn zwanger of hebben al een kind.

Hoe gaat het meestal?

Vrouwen die hun mannen tijdens de laatste drie oorlogen hebben verloren, hebben moeilijke levens en weinig opties,” zegt Reham Owda, een schrijver van Gaza en analist van vrouwenkwesties. “In de meeste gevallen wordt op de weduwe van de echtgenoot druk  uitgeoefend om met de schoonbroer te trouwen om haar leven te beheersen en elke financiële hulp die ze ontvangt te grijpen.”

Mevrouw Owda voegt eraan toe dat als de echtgenoot van de weduwe verbonden is aan een politieke partij, men haar kan verplichten om met een man uit dezelfde groep te trouwen en als ze financiële problemen heeft, zal de groep haar een salaris betalen.

Maar met de app heeft men nu een nieuw instrument om de weduwen een nieuwe kans op een partner te geven.

“Deze matchmaking service is positief omdat het deze vrouwen aanmoedigt om de potentiële echtgenoot te kiezen zonder angst en druk vanuit deze religieuze en patriarchale samenleving.”

Wat de app  niet heeft, zijn profielfoto’s of een online chatfunctionaliteit, om de privacy van vrouwen te beschermen en omdat beide worden beschouwd als “haram” of verboden onder de islamitische wet.

“Wij zijn de halal-versie van Amerikaanse dating websites,” vertelt de maker, met behulp van het woord dat betekent wat aanvaardbaar is onder de islamitische traditie.

Wesal is ad-supported. Een man en een vrouw die trouwen na het ontmoeten op de site, moeten $ 100 betalen.

Bronnen

https://www.nytimes.com/2017/06/04/world/middleeast/gaza-palestinians-hamas-wesal-polygamy.html?_r=0

Knack 14 juni 2017

© De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. Deze website is reclamevrij en heeft geen inkomsten van welke aard ook.

Ook interessant om te lezen!

Share