Waarom we liever samenwonen dan trouwen?

Geschatte tijd om tekst te lezen:2 minu(u)t(en)

Hoe zie jij de toekomst met je partner? Een huwelijk met alles erop en eraan? Of is vla14wettelijk samenwonen meer dan voldoende? Als je ‘ja’ zegt op de laatste stelling, behoor je tot de meerderheid die wettelijk samenwonen verkiest boven trouwen. Dat is wat Radio 2 vaststelde na een grootschalige valentijnsenquête.

De regionale redacties van de radiozender vroegen aan alle 308 Vlaamse gemeenten hoe het zat met de samenwonende en gehuwde koppels op hun grondgebied. 293 van hen gaven een antwoord, en uit de resultaten blijkt dat we steeds vaker het traditionele burgerhuwelijk – trouwen voor de wet – links laten liggen. Wettelijk samenwonen is daarentegen drie keer zo populair als tien jaar geleden, behalve in Limburg.

Maar waarom nemen koppels dan nog de moeite om hun samenwonen wettelijk vast te leggen, als ze dan toch niet willen huwen? Voor het geld, zo blijkt. Wettelijk samenwonen biedt bescherming op vlak van erfenissen en geldzaken. Het huwelijk geeft op dat vlak nog meer voordelen, maar veel koppels zijn bang voor eventuele (v)echtscheidingen.

Daarnaast is trouwen ook niet kosteloos. Vele gemeenten (zo’n 65 procent) hebben dagen waarop je gratis kan trouwen, maar dat is dan meestal in de week tijdens de kantooruren. Op zaterdag betaal je meer, en dan heb je nog geen trouwboekje of een glaasje om achteraf te klinken. In sommige gemeenten ben je al 50 euro kwijt enkel en alleen voor het (niet verplichte) trouwboekje.

Zijn er dan echt geen romantische gemeenten meer? Jawel hoor, in Asse, Haacht, Hoeilaart, Kapelle-op-den-Bos, Ranst, Zandhoven, Laakdal, Merelbeke, Moorslede en Ardooie is je huwelijk, het trouwboekje én het glas achteraf helemaal gratis. In Opglabbeek of Spiere-Helkijn krijg je er zelfs nog een cadeautje bovenop.

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2212832/2015/02/10/Waarom-we-liever-samenwonen-dan-trouwen.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. Deze website is reclamevrij en heeft geen inkomsten van welke aard ook.

Ook interessant om te lezen!