Wat helpt tegen liefdesverdriet?

Geschatte tijd om tekst te lezen:4 minu(u)t(en)

Liefdesverdriet doet pijn. Het voelt alsof de grond onder je wegzakt. Alsof je hart wordt gestoken door honderd messen. Je voelt je leeg, machteloos, futloos en waardeloos. Het is een intense pijn die je niet kunt sussen met een paracetamol. Het beheerst je leven, ieder moment.

Eén troost: Tijd is je beste vriend. Liefdesverdriet slijt. Je hebt tijd nodig om je liefdesverdriet te verwerken.

Toch zijn er dingen die je kunt doen om de pijn snel te verminderen. Om je leven (geheel tegen je gevoel in) de juiste kant op te begeleiden. Het is moeilijk, alsof je afkickt van een heftige verslaving, maar het is mogelijk. Deze vier praktische tips helpen je je liefdesverdriet snel te verminderen.

Liefdesverdriet is een zware last om dragen, maar volgens een nieuwe studie bestaat er een manier om je beter te voelen in die moeilijke periode. Als je iets doet, eender wat, waarvan je denkt dat het zal helpen, is de kans groot dat het dat ook effectief doet.

Psychologen verbonden aan de Universiteit van Colorado Boulder testten deze theorie op veertig vrijwilligers die op dat moment een relatiebreuk verwerkten. Ze moesten twee foto’s meebrengen: één van hun ex, één van een gewone vriend of vriendin. Elke deelnemer kreeg een MRI terwijl ze de foto’s bekeken, daarna kregen ze een pijnlijke warmteprikkel. Uit de scans bleek dat de foto van de ex en de pijnprikkel gelijkaardige gebieden in de hersenen activeerden. De emotionele pijn was dus meetbaar en vergelijkbaar met fysieke pijn, aldus de onderzoekers.

In het tweede deel van de studie kregen de deelnemers een neusspray. De ene helft kreeg te horen dat het een antidepressivum was dat emotionele pijn kon verlichten, de andere helft kreeg de waarheid verteld, dat de spray een gewone neusspray was. Toch bleek uit de MRI’s van de proefpersonen die dachten dat ze een middel tegen hartepijn hadden gesnoven, dat er minder activiteit was in de hersengebieden die met afwijzing en verdriet geassocieerd worden. De activiteit verhoogde wel in de gebieden die pijn verwerken en  ‘vrolijke’ stofjes zoals dopamine aanmaken.


Volgens de auteurs suggereert het effect van dit placebo dat positieve verwachtingen kunnen helpen om delen van onze hersenen te stimuleren die normaal actief zijn in positieve situaties. “Geloof en verwachtingen doen er toe, in de zin dat ze onze hersenfuncties, onze gevoelens en beslissingen beïnvloeden”, zegt co-auteur Tor Wager aan de website van het magazine Time.  Met andere woorden: als je verwacht dat iets je beter zal doen voelen, is de kans groot dat het dat ook echt doet. “Het maakt dat je je openstelt om positieve aspecten van je ervaring te beleven en de dingen optimistischer bekijkt”.

“Een relatiebreuk is emotioneel gezien één van de moeilijkste gebeurtenissen die iemand kan doormaken. Het kan zelfs een belangrijke trigger zijn in het ontwikkelen van psychologische problemen,” vertelt auteur van het onderzoek en onderzoeksassistente Leonie Koban. In cijfers: de pijn van een gebroken hart kan de kans op een depressie in het komende jaar maar liefst 19 keer vergroten. “In ons onderzoek ontdekten we echter dat placebo een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van dat mentale verdriet.”

Het is moeilijk om gedachten gewoon ‘uit’ je hoofd te zetten. Zeker als je zoveel pijn voelt. Maar het helpt als je je brein niet blijft voeden met herinneringen. Dus:

  • Steeds als je aan je ex moet denken, verander dan je gedachten. Richt je bijvoorbeeld direct op je ademhaling.
  • Probeer je niet bezig te houden met het verleden. Houd je bezig met het hier en nu.
  • Zoek afleiding. Laat je meenemen door een goede vriend of vriendin. Praat over je gevoelens, maar praat ook over andere dingen.
  • Blijf je gedachten vangen. Zodra je merkt dat je weer afdwaalt naar je ex, breng je aandacht dan direct op iets anders.
  • Ga sporten. Een uurtje sporten bezorgt je de broodnodige gelukshormonen, en het fungeert als een soort mediatie. Het helpt je je hoofd leeg te krijgen.

Hoe minder je ex leeft in je hoofd, des te sneller je over hem of haar heen bent, en des te sneller je liefdesverdriet verdwijnt. Het is niet altijd makkelijk, maar het werkt.

Misschien kan een app ook helpen. Liefdesverdriet kent geen genade en lijkt soms uitzichtloos. Gelukkig is er nu een app om je gebroken hart te helpen lijmen. Dat de opbrengt van ‘Break-Up Boss’ gedeeltelijk naar een organisatie gaat die tegen huiselijk geweld strijdt, is alleen maar mooi meegenomen.

‘Break-Up Boss’ is een initiatief van schrijfster Zoë Foster Blake, die de app in samenwerking met illustratrice Mari Andrew creëerde. Blake omschrijft de app als een zelfhulpboek, maar dan veel makkelijker in gebruik. Je kunt er sms’en in schrijven naar je ex zonder die daadwerkelijk te versturen, er zijn talloze inspirerende quotes in te vinden, peptalks en playlists voor bij een relatiebreuk. Daarnaast is er ook een ‘Feel Wheel’, dat je advies geeft over hoe je moet omgaan met situaties als je ex tegenkomen op een trouwfeest en hem of haar dronken sms’en willen sturen.

Je kunt Break-Up Boss tot nu toe alleen in de Apple Store downloaden voor € 5,99. Zoals eerder gezegd, gaat 10 procent van de opbrengt naar Safe Steps, een Australische organisatie die zich inzet tegen huiselijk geweld.

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/

https://sochicken.nl/liefdesverdriet

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/3141851/2017/04/25/Liefdesverdriet-Dit-kan-je-eraan-doen.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. Deze website is reclamevrij en heeft geen inkomsten van welke aard ook.

Ook interessant om te lezen!