Wat zorgt voor een stabiele relatie?

Geschatte tijd om tekst te lezen:2 minu(u)t(en)


Misschien vraag je je wel eens af: wat als we gaan trouwen? Worden we daar gelukkiger van? Maakt dat onze relatie sterker?

Je kunt natuurlijk afgaan op het advies van vrienden of familie. Maar er is ook veel onderzoek gedaan naar dit soort kwesties. Daaruit blijkt dat trouwen geen geluksbepalende factor is. Het gaat om iets veel basalers. Is je partner toevallig ook je beste vriend of vriendin?

n een fijne relatie ben je maatjes en minnaars. Diverse onderzoeken gaven reeds aan dat dat eerste belangrijker is dan het laatste. Je kunt elkaar namelijk de mooiste van de hele wereld vinden, een seksleven hebben waar de vonken van afspatten of de liefde bezegelen met een droomhuwelijk in Toscane. Maar dat zegt allemaal weinig over de kwaliteit van je relatie.

Econoom John Helliwell van de University of British Columbia (co-auteur van het World Happiness Report van de Verenigde Naties) deed onderzoek onder duizenden koppels. Zijn conclusie is dat langdurig geluk in een relatie bepaald wordt door de vraag of je je partner ook als beste vriend ziet.

Helliwell stelde vast dat – als je corrigeert voor factoren zoals leeftijd, geslacht, inkomen en gezondheid – koppels die elkaars beste vrienden zijn, ook het gelukkigst zijn. Trouwen maakt hierbij geen verschil.

Onderstaande grafiek laat dit effect zien: de hoogste scores voor tevredenheid komen voor bij koppels die zeggen dat de partner hun beste vriend is. Het gaat om de meest linkse blauwe (getrouwd) en rode (ongetrouwd) kolom.

“Dit gaf me een volstrekt andere kijk op het huwelijk”, vertelde Helliwell onlangs aan The New York Times. Zijn bevindingen lijken ondersteund te worden door ander onderzoek.

Sterker nog, sociaal psycholoog Bella DePaulo concludeerde na analyse van 20 onderzoeken over getrouwde en gescheiden stellen, dat trouwen slechts heel kort voor een gelukspiek zorgt. “Als het gaat om tevredenheid over de relatie en het leven, is op de langere termijn zelfs een neerwaartse trend zichtbaar.”

Sosciaal psycholoog Bella DePaulo bekeek meer dan 20 onderzoeken over getrouwde en gescheiden stellen. Haar uiteindelijke conclusie was dat trouwen even tot een gelukspiek leidt, maar op de langere termijn niet gelukkiger maakt. “Als het gaat om tevredenheid over de relatie en het leven, is op de langere termijn zelfs een neerwaartse trend zichtbaar.”

Helliwell probeert zaken van de zonnige kant te zien: “Vriendschap is wellicht datgene wat echt telt en dat is iets om niet te vergeten bij alle dagelijkse beslommeringen.”

Onderzoekers als John Helliwell en Mustafa Demir concluderen dat mensen een hoge mate van tevredenheid ervaren wanneer zij deel uitmaken van een sociale context, wanneer er sprake is van menselijke samenhang. Maar dat niet alleen. Mensen blijken vervuld wanneer ze van betekenis kunnen zijn voor anderen. Dus ondanks de heersende egocentrische structuren in onze maatschappij, blijkt het hebben van betekenis voor de ander doorslaggevend in het gevoel van gelukzaligheid.

Bronnen

https://www.businessinsider.nl/gelukkig-met-je-relatie-dan-de-kans-groot-dat-je-dit-gemeen-hebt-met-je-partner/

http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/697645/dit-is-het-belangrijkste-kenmerk-van-een-gelukkige-relatie.html

https://nl.linkedin.com/pulse/wanneer-geluk-griezelig-wordt-ferdy-karto

© De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. Deze website is reclamevrij en heeft geen inkomsten van welke aard ook.

Ook interessant om te lezen!

Share