Niet seks maar knuffelen maakt ons gelukkig

Geschatte tijd om tekst te lezen:4 minu(u)t(en)

Een fijne vrijpartij op zijn tijd maakt ons gelukkiger, daar kunnen we het zelfs zonder die talloze wetenschappelijke studies over eens zijn. Maar nieuw onderzoek rond seks en geluk suggereert nu dat het niet de daad op zich is die ons blij maakt, wel het knuffelen en de affectie met je partner.

Over seks zijn al hele bibliotheken volgeschreven, zowel over de leuke als de minder leuke aspecten ervan. Over één ding zijn die seksstudies het meestal eens: op tijd en stond van bil gaan maakt van ons blije mensen. Maar daarbij onderschatten we een belangrijke factor, zo claimt nieuw onderzoek van de Zwitserse universiteit van Lausanne. De emotionele band met je partner is namelijk ook erg belangrijk, benadrukt hoofdonderzoeker Anik Debrot. Hun onderzoek suggereert dat het vooral het knuffelen en de affectie van onze partner is die ons blij maakt, en niet zozeer de geslachtsdaad op zich. Vergeet niet dat seks  een manier om een intieme en liefdevolle momenten met uw partner te hebben ” aldus Debrot, een research fellow aan de Universiteit van Lausanne Instituut voor , in Zwitserland,

Een fijne vrijpartij op zijn tijd maakt ons gelukkiger, maar nieuw onderzoek suggereert dat het niet de daad op zich is die ons blij maakt, wel het knuffelen en de affectie met de partner. We onderschatten namelijk 1 factor volgens onderzoek van de universiteit van Lausanne. De emotionele band met de partner is namelijk belangrijk.

“We ervaren veel positieve emoties na de seks en dat is door de affectie die we krijgen van onze partner, en die we zelf ook voelen voor hem of haar,” aldus hoofdonderzoeker Anik Debrot. Zij ging met haar team een 4-tal experimenten. Zo ondervroegen ze 335 mannen en vrouwen over hun seksleven en hun tevredenheid daarover, hoe vaak ze knuffelen en kussen en ook hoe tevreden ze over het algemeen in het leven staan. In een ander experiment lieten ze 106 paren gedurende 10 dagen een dagboek bijhouden over wanneer ze seks hadden, wanneer ze elkaar affectie toonden en hoe gelukkig ze zich voelden.

Een maal per week seks werd bij de proefpersonen in verband gebracht met een positief gevoel, maar alleen als er in de relatie ook sprake is van veel fysieke affectie, kussen en knuffelen.

Zonder die aanrakingen bleek er geen verband tussen seks en meer tevredenheid. Waar de wetenschappers geen antwoord op kunnen geven, is of je net zo gelukkig zou zijn door enkel affectie te tonen, zonder de geslachtsgemeenschap.

“Dat willen we testen in een volgende studie,” aldus Debrot. “Na de geboorte van een kind bijvoorbeeld neemt de seksfrequentie en de tevredenheid over de relatie vaak tijdelijk even af. We willen onderzoeken of genoeg fysieke affectie ervoor kan zorgen dat koppels toch even gelukkig blijven in hun relatie, net na de geboorte van een kind.”

Wanneer we iemand knuffelen, komt in het lichaam het hormoon oxytocine vrij, niet toevallig het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap – niet te onderschatten als het aankomt op geluk.

Wat je meteen na een vrijpartij doet, kan een grote invloed hebben op het succes relatie. Dat beweren Canadese onderzoekers.

De studie, die gepubliceerd werd in het blad ‘Archives of Sexual Behavior’ werkte op basis van een online enquête bij 335 individuen en een rondvraag van 21 bij 101 koppels. Voor het eerste deel van het onderzoek moesten de deelnemers zeggen wat ze deden gedurende 15 minuten na het vrijen. In de tweede studie moesten de proefkonijnen langer dan gemiddeld knuffelen nadat ze seks hadden.

Onderzoekster Amy Muise aan de universiteit van Toronto ontdekte zo dat wie langer in elkaars gezelschap blijft na het vrijen tevredener is over hun seksleven en hun relatie met hun partner. Het knuffelen na de seks duurde langer bij koppels die erg tevreden waren over hun seksleven en relaties drie maanden na het onderzoek. Ook vormen van affectie als kussen, knuffelen en lieve woordjes scheppen een band tussen partners en verhogen de seksuele tevredenheid. De frequentie van de vrijpartijen had hier geen invloed op.

Een verrassend resultaat was het grotere belang van knuffelen na het vrijen voor koppels met kinderen. Ouders hebben het vaak te druk voor seks en romantiek. Daarom heeft de tijd die ze aan knuffelen spenderen een grotere impact op hun relatie dan bij niet-ouders.

Muise legt het belang van affectie na de daad uit: “Wanneer mensen aan seks denken, focussen ze zich op geslachtsgemeenschap of een orgasme. Dit onderzoek suggereert dat andere aspecten even belangrijk zijn. Het is mogelijk dat koppels die het moeilijk hebben hun relatie kunnen verbeteren door hier extra aandacht aan te besteden.”

De studie werd gepubliceerd in de Maart-editie van het Personality and Social Psychology Bulletin.

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/3097563/2017/03/06/Niet-de-seks-zelf-wel-het-knuffelen-maakt-ons-gelukkiger.dhtml

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2017/03/06/maakt-seks-ons-gelukkig-of-de-aandacht-en-liefde-van-de-partner

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1901648/2014/05/28/Waarom-knuffelen-na-de-seks-belangrijk-is.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. Deze website is reclamevrij en heeft geen inkomsten van welke aard ook.

Ook interessant om te lezen!