Verschillende vrouwen en kinderen seksueel misbruikt tijdens vluchtelingenexodus

Geschatte tijd om tekst te lezen:2 minu(u)t(en)

Vrouwen en kinderen lopen tijdens hun tocht naar Europa een verhoogd risico om het war-952967_640slachtoffer te worden van seksueel misbruik en geweld. Dat blijkt uit gegevens van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), na geloofwaardige getuigenissen van vluchtelingen.

Uit de getuigenissen blijkt dat elk land dat op de route ligt richting Europa, een risicogebied is voor misbruik. In eerste instantie zijn het smokkelaars en criminele bendes die achter het misbruik zitten. “Kindmigranten die naar veilige Europese bestemmingen proberen te reizen, worden onderweg gedwongen worden tot seks. Overlevingsseks, noemen we het, een soort pasmunt om in Europa te geraken”, aldus woordvoerder van UNHCR Melissa Fleming in het rapport. Als de kinderen niet willen meewerken, worden ze niet geholpen bij de voortzetting van hun reis. “Dit gebeurt het vaakst als hun geld opgebruikt of gestolen is.” Volgens Fleming zijn kinderen die alleen naar Europa worden gestuurd bijzonder kwetsbaar net omdat ze geen bescherming hebben van een volwassene. Bovendien worden de kinderen in sommige landen in dezelfde opvangcentra gestopt als volwassenen, met kindermisbruik tot gevolg.

Daarnaast worden ook veel meldingen gedaan van seksueel misbruik door andere migranten. Zo lopen vrouwelijke vluchtelingen die alleen reizen een verhoogd risico op seksueel geweld, zeker als ze ’s nachts reizen langs de onveilige routes. Overnachten in bus- en treinstations, parken of de kant van de straat is sowieso geen slim plan, maar zelfs de overvolle opvangcentra en vluchtelingenkampen zijn het decor voor seksueel geweld, zo blijkt uit verschillende getuigenissen. Volgens UNHCR zijn de vluchtelingenkampen onvoldoende verlicht en zijn er onvoldoende aparte ruimtes voor alleenreizende vrouwen, zodat ze al snel het slachtoffer worden van op seks beluste mannen.

Speciale behandeling voor vrouwen en kinderen

Het UNHCR is nog bezig om het precieze aantal slachtoffers van het misbruik te bepalen, en maant intussen de Europese lidstaten aan om de bescherming van vrouwen en kinderen te verhogen. De vluchtelingenorganisatie van de VN schat dat van de honderdduizenden migranten die Europa binnenkomen, ongeveer één op de drie een vrouw of kind is. In sommige landen krijgen ze een speciale behandeling, maar dat is zeker niet overal het geval.

“De landen moeten maken dat de vluchtelingenkampen veilig zijn en moeten voorzien in aparte opvangplaatsen voor kinderen”, klinkt het in het rapport. UNHCR zal intussen zelf proberen vermijden dat familieleden van elkaar worden gescheiden, zodat vrouwen of meisjes niet langer alleen hoeven te reizen. “Samen met andere instanties en de overheden zullen we vluchtelingen met specifieke noden, zoals alleenreizende kinderen, beter begeleiden. Zo kunnen ze beter doorverwezen worden naar de juiste opvangcentra, een veilige slaapplaats krijgen of een psychologische hulp krijgen”, klinkt het in het rapport.

Bron : http://www.nieuwsblad.be/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. Deze website is reclamevrij en heeft geen inkomsten van welke aard ook.

Ook interessant om te lezen!

Share