Knappe vrouwen hebben minder kans om aangeworven te worden. #MeToo consequenties
Consensuele en niet-consensuele niet-monogamie bij heteroseksuele, homoseksuele en biseksuele volwassenen
love, couple in love, grooms

aliceabc0 (CC0), Pixabay

Zoenen is fijn, onmisbaar, goed tegen een hoge bloeddruk en vooral: een oerinstinct. Maar hoe natuurlijk is het eigenlijk? Wat maakt een goede kus in ons los? Is er een verschil tussen mannen en vrouwen? Het grappige is dat je vaak bij die eerste kus niet eens zeker meer weet of je hem zo leuk vond.

Er gebeurt veel in het lichaam tijdens een eerste kus , en “het kan je zeker laten weten dat je van een persoon houdt”, aldus Dr. Josh Klapow, Ph.D. , een klinisch psycholoog. “De reactie van iedereen is iets anders, maar typisch zien we opwinding van het sympathische zenuwstelsel.”

Dit is de kettingreactie die optreedt wanneer je lippen op elkaar gaan, die je lichaam gebruikt als een manier om de andere persoon te beoordelen en erachter te komen of je een goede ‘match’ bent.

Nederlandse onderzoekers toonden aan dat we met elke passionele zoen ongeveer 80 miljoen bacteriën uitwisselen met onze kuspartner. Dat maakt zoenen een erg belangrijke manier om ons immuunsysteem te versterken. Maar kussen is veel meer dan dat. Het is een teken van romantiek dat ons een goed gevoel bezorgt en ons tegelijk ook veel genetische informatie over onze partner geeft. Zo helpt een kus ons zelfs om de juiste partner te kiezen.

1. De kus geeft aan of er een liefdesmatch is.
Hoewel het net lijkt alsof je spuug ruilt, is het kussen een manier waarop het lichaam onbewust beslist of je wel of niet een baby wilt maken met deze persoon – of op zijn minst een afspraakje maakt.

Gordon Gallup, een psycholoog aan de State University of New York,  zegt dat zoenen bepaalde mechanismen activeert die ons helpen een partner te vinden die goed bij ons past. Dat verklaart volgens hem waarom een eerste zoen soms een afknapper kan zijn, hoewel er sprake is van aantrekkingskracht en er eigenlijk niks aan te merken is op de kustechniek van de andere.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford ontdekten dat de chemische samenstelling van speeksel je eigenlijk laat weten of de andere persoon sterke nakomelingen zou produceren. Met andere woorden, volgens hen is kussen bedoeld om u te helpen een potentiële partner te beoordelen.  Het is ook waarom een ​​eerste kus niet per se “perfect voor de film” hoeft te zijn om het geweldig te laten voelen. Als je iemand kust – en hun feromonen lekker vindt , wat ook veel te maken heeft met hoe ze ruiken – word je misschien geïnspireerd om verder te gaan…

Als de mens voordelen ondervindt van zoenen bij de voortplanting, dan zou je verwachten dat mannen en vrouwen de zoen op verschillende manieren inzetten in hun seksleven. Vrouwen en mannen spelen het spelletje van de voortplanting elk namelijk op geheel eigen wijze. En inderdaad. De psychologen ondervroegen ruim duizend studenten, en daaruit bleek dat maar weinig vrouwen bereid zijn om seks te hebben met een man als ze niet eerst gezoend hadden, terwijl dat voor de meerderheid van de mannen geen voorwaarde is. Meer nog: als mannen wel eerst gezoend hebben en het een afknapper vonden, dan hebben ze vaak nog wel zin in een onenightstand. Vrouwen knappen daar vaker op af.

Vrouwen lijken dus meer waarde te hechten aan zoenen. Dat is logisch, want voor de vrouw staat er meer op het spel als ze besluit om met een man seks te hebben. Ze is minder lang vruchtbaar en moet investeren in een eventuele zwangerschap. Ze kan zich geen foute keus permitteren. Een man investeert minder. In het ergste geval verschiet hij wat van zijn sperma. Tenzij hij natuurlijk door zoenen en andere liefkozingen van de vrouw gestrikt wordt en ook voor de kinderen moet zorgen.

Volgens Gallup zijn vooral vrouwen er goed in om – onbewust – de ander chemisch door te lichten, op basis van geuren en stoffen in het speeksel. Ook screenen vrouwen mannen waarschijnlijk meteen ook op ontstekingen in de mond en slecht ruikende adem. Dat kunnen aanwijzingen zijn dat een man niet zo goed bestand is tegen ziekteverwekkers.

Mannen hebben op hun beurt ook zo hun trucjes. Zij proberen op basis van het speeksel van de vrouw te achterhalen of ze vruchtbaar is. ‘Vlak voor de menstruatie stijgt de hoeveelheid oestrogeen’, aldus Gallup. ‘Dat zorgt ervoor dat celletjes in de mond worden afgescheiden waar vervolgens bacteriën op groeien. Vrouwen kunnen daardoor onfris ruiken vlak voor hun menstruatie.’

2. Adrenaline wordt losgelaten
Wanneer we kussen, springen onze lichamen in overdrive en laten een stoot adrenaline ontsnappen . “Het is net als die ‘vecht of vlucht’-reactie waar we allemaal van hebben gehoord,” zegt Klapow. “De hartslag gaat omhoog, de spierspanning neemt toe, onze ademhaling versnelt en het bloed stroomt naar onze interne organen.”

Daarom voelt u zich misschien ‘zwak in de knieën’. Maar dit gevoel speelt ook een rol bij het beoordelen van je chemie.

Je hart bonst en je lichaam tintelt. De signalen zijn overduidelijk, die zwoele blik biedt geen andere uitweg. Je trekt de ander naar je toe, voelt hoe zijn of haar vingers door je haar glijden en voor je het weet ben je innig aan het zoenen. Lippen zijn heel gevoelig en een juiste aanraking ervan zorgt ervoor dat in je lichaam een cocktail van stofjes wordt aangemaakt met allerlei hormonen, dopamine en endorfine. Een euforisch en gelukzalig gevoel overmeestert je.

3. Alle gelukkig makende chemicaliën van je hersenen worden vrijgegeven
Je lichaam wordt niet alleen overspoeld met de feel-good chemische oxytocine tijdens een kus, maar het is ook onderhevig aan tal van andere gelukkige chemicaliën.  “Kussen helpt niet alleen bij serotonine en endorfine, die ons lichaam nodig heeft om onze stemming te verbeteren, het helpt ook bij het stimuleren van dopamine die ons seksuele verlangen reguleert” , vertelt Marla Renee Stewart. Daarom is een eerste kus zo opwindend, en daarom leidt het zo vaak tot het verlangen naar seks.

Onze lippen zijn de meest bereikbare erogene zone. In tegenstelling tot andere diersoorten staan menselijke lippen immers altijd naar buiten. Doordat ze gevuld zijn met zenuwuiteinden zijn ze erg gevoelig en zenden ze veel informatie naar ons brein. Daar veroorzaken ze een chemische reactie van neurotransmitters en hormonen die onze hele manier van denken en voelen kan beïnvloeden.

Daarom is er soms letterlijk sprake van chemie tussen twee mensen. Een passionele kus spreekt zowel geur, smaak als tastzin aan. Daarmee krijgen we belangrijke informatie over onze partner. Zo kan de geur van een man onbewust informatie over zijn DNA onthullen aan een vrouw.

De Zwitserse bioloog Claus Wedekind toonde aan dat vrouwen in principe vaker worden aangetrokken tot een man die een verschillend DNA-patroon heeft. Een verklaring moet volgens wetenschappers worden gezocht bij het immuunsysteem.

Een combinatie van twee verschillende immuunsystemen levert immers aan eventuele kinderen een sterkere bescherming op. Natuurlijk denken we daar niet over op het moment dat we iemand kussen, maar onbewust zou het wel een rol spelen.

4. Je voelt je “warm en wazig”
Mede dankzij oxytocine kun je dat “warme en donzige” gevoel krijgen, wat bijdraagt ​​aan het gevoel dat je verliefd wordt. Als je een kus krijgt, “stroomt oxytocine, ook bekend als het ‘liefdeshormoon’, door je aderen” , vertelt Dr. Tasha Seiter, Ph.D. “Met oxytocine dat vrijkomt uit je hypofyse en zich bindt aan receptoren in je bloedbaan, voel je je onmiddellijk dichtbij en verbonden.”

5. Uw pupillen verwijden
Omdat een eerste kus je sympathische zenuwstelsel triggert, oftewel die vecht-of-vluchtreactie, zullen je pupillen ook verwijden. Hoewel het vreemd klinkt, worden de pupillen ernstig groter wanneer we een intense seksuele aantrekkingskracht voelen , dus als je iemand kust op wie jij verliefd bent en wil weten of de andere zich ook zo voelt, kijk dan of zijn/aar ogen verwijd zijn.

Leuk weetje: dit kan ook een van de redenen zijn waarom we onze ogen sluiten als we kussen, want als onze pupillen zo open zijn, worden we vatbaarder voor lichtgevoeligheid.

6. Je krijgt ‘vlinders’ in de buik
Ooit afgevraagd waarom je tijdens een eerste kus vlinders in je buik krijgt? Het heeft alles te maken met die stressreactie. “Je biologische stresssysteem wordt geactiveerd als je je eerste kus hebt”, aldus Seiter. ‘Maar dit betekent niet dat je gestrest bent. Je zult een verhoogde hartslag, zweten of vlinders in je buik ervaren; een fysiologische opwinding.’ Het zenuwstelsel is meer aan het werk, wat resulteert in ‘biologisch vuurwerk of het gevoel van vlinders in je buik.

7. Uw zenuwuiteinden worden gevoeliger
Heb je ooit gemerkt hoe een goede eerste kus een ervaring van het hele lichaam wordt? De perifere zenuwuiteinden worden gevoeliger, daarom voel je subtiele aanrakingen of lichamelijk contact waar je normaal geen aandacht aan zou besteden. Daarom is er een stroom van energie wanneer je partner je rug aanraakt, of waarom de wind in je haar opwindend is. Een kus maakt in wezen je hele lichaam hyperbewust – tot op het punt dat je je het nog jaren kunt herinneren.

8.Zoenen is daarnaast ook goed tegen stress. Dat werd enkele jaren geleden aangetoond door de Amerikaanse neurologe Wendy Hill van het Lafayette College. Hill zette een romantisch muziekje op en beval de helft van de door haar geronselde studentenkoppeltjes om te zoenen. De andere studenten moesten, heel saai, gewoon praten en elkaars handje vasthouden. ‘De studenten in de tweede groep waren heel teleurgesteld’, vertelde de onderzoekster lachend, toen ze in 2009 haar bevindingen presenteerde. Bij de mensen die hadden gezoend, zag Hill dat het niveau van het stresshormoon cortisol in het bloed sterk was gedaald. Bij koppeltjes die al wat langer samen waren, was die daling bovendien veel sterker dan bij prille paartjes.

9. Zoenen voelt heel natuurlijk. Maar als het echt zo instinctief is, is het dan niet raar dat tien procent van de culturen op aarde niet zoent, of althans niet zoals wij dat gewend zijn? Volgens de Britse antropoloog Ernest Crawley is zoenen typisch iets van ‘hoger ontwikkelde beschavingen’. Dat schreef hij aan het begin van de twintigste eeuw in zijn boek Studies of savages and sex. ‘Wilden’ – zoals Maleisische volkeren, Maori’s en andere Polynesische stammen – kennen ook wel een soort kus, stelt de antropoloog, maar die lijkt in de verste verte niet op onze tongzoen. Volgens Crawley ruiken deze mensen aan elkaar en wrijven ze daarom met hun neus en gezicht tegen elkaar.

Hedendaagse wetenschappers zien steeds meer aanwijzingen dat geuren of feromonen ons informatie verschaffen over andermans afweersysteem. Die stoffen zouden ons onbewust helpen bij het vinden van een partner met de juiste genen, genen die in combinatie met ons eigen erfelijke materiaal de kans op een gezond nageslacht vergroten.

Zeker bij kleine gemeenschappen kan die vorm van kussen voordelig zijn, denkt antropoloog Vaughn Bryant. ‘Door aan elkaar te ruiken kunnen mensen bloedverwanten herkennen. Als je veel dezelfde genen hebt, ruik je ook voor een deel hetzelfde. Ik heb het zelf zien gebeuren dat mensen familieleden aan hun geur herkenden in een pikzwarte ruimte.’

 

Bronnen

Wlodarski, R. & Dunbar, RIM Onderzoek naar de mogelijke functies van kussen in romantische relaties. Archives of Sexual Behavior, DOI 2013: 10.1007 / s10508-013-0190-1

https://www.bustle.com/wellness/7-amazing-things-that-happen-to-your-body-when-you-kiss-someone-for-the-first-time-39289

https://www.standaard.be/cnt/gei347g8d

https://businessam.be/waarom-kussen-zowel-aangenaam-als-gezond-is-exp-209524/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge