Afwijzen en afgewezen worden in de liefde

De ideale huwelijksleeftijd om later niet te gaan scheiden
Tijdje single is niet erg

Free-Photos / Pixabay

Wie een relatie zoekt heeft vele manieren om dat te doen: leuke activiteiten met singles doen, gaan stappen, inschrijven bij datingbureaus, Tinder etc.. Omdat veel mensen het doen, is er ook veel keuze. En keuzes maken betekent ook afwijzen of afgewezen worden. En dat kan pijn doen, vooral wanneer het een aantal keren achter elkaar gebeurt. En dat aantal kan aardig oplopen, terwijl het toch inherent is aan het daten.

Afwijzen of afgewezen worden, het raakt ons op het niveau van onze allerdiepste hechtingsbehoefte: erkenning krijgen, er bij horen, graag gezien worden. Het is ook direct de reden waarom zoveel mensen het zo moeilijk hebben met afwijzen: in de afgewezen ogen van de ander zien we onze eigen angst voor afwijzing. Toch hoort dit bij daten en wijst het altijd op respect voor de ander.

Afgewezen worden op het uiterlijk is voor datende singles dagelijkse kost. Een app als Tinder gaat alleen daarover: een snelle beoordeling op basis van een foto. Wat dit doet met het zelfbeeld van singles, is moeilijk in te schatten, al merk ik het vaak als mensen net iets te lang gebruik hebben gemaakt van datingsites of app’s. Ze schermen zichzelf af, hebben vaak een hard schild rondom zich opgebouwd en worden, omdat ze zelf al zo vaak op hun uiterlijk werden verworpen, zelf erg verwerpend.

Amerikaanse wetenschappers van de universiteiten van Colombia, Michigan en Colorado en het ‘New York State Psychiatric Institute’ stelden zichzelf de volgende vraag: “Hoe vergelijkbaar is de ervaring van sociale afwijzing met die van fysieke pijn?”

Hoewel beide ervaringen in beginsel niet overeenkomen, worden beide situaties wereldwijd beschreven met termen als ‘pijn’, ‘leed’ en ‘aangeslagen’. Eerdere studies toonden al aan dat bij sociale afwijzing, bepaalde gebieden in de hersenen aan het werk worden gezet om ‘pijn’ te verwerken. Destijds concludeerde men echter dat desbetreffende hersengebieden de pijn niet echt voelden.

Het onderzoek onderwierp 40 mensen met een gebroken hart aan een MRI-scan. De deelnemers werden gevraagd om foto’s van hun ex-geliefden te bekijken en daarbij het gevoel op te roepen afgewezen te worden. De MRI wees uit dat bij alle 40 personen de tweede somatosensibele schors en de insula werden opgelicht. Dit zijn de hersengebieden die worden gekoppeld aan fysieke pijn en liefdesverdriet.

Bij mensen met andere negatieve emoties en ervaringen (angst, boosheid, verdriet e.a.) was geen sprake van pijnverwerking in de hersenen. Psycholoog en hoofdwetenschapper Edward Smith stelt dat er altijd een mogelijkheid bestaat dat een onbekende factor over het hoofd is gezien. Toch staat vast dat liefdesverdriet een fysiek-pijnlijke en dus bijzondere emotie betreft, aldus Smith.
De lijst met redenen waarom men ‘het niet ziet zitten’ is soms eindeloos. Uiteraard zet een dergelijke houding niet zoveel zoden aan de dijk: aantrekking is belangrijk, want ooit wil je met die man of vrouw ook in bed belanden, maar die zit in veel meer dan in centimeters, brede schouders, lange benen of een wuivende haardos.

Wie slecht kan tegen een afwijzing heeft misschien wat aan de troost dat veel afwijzingen niets te maken hebben met jou, maar vooral met de afwijzer.

Een wat ouder Amerikaans onderzoek uit 2001 liet zien dat afwijzing eerder tot agressief gedrag en geweld leidt dan drugs, armoede en zelfs lidmaatschap van een straatbende. Andere onderzoeken laten zien dat zelfs een mild gevoel van afwijzing kan maken dat mensen die onvrede op willekeurige, onschuldige omstanders af reageren. Afgewezenen willen zo snel mogelijk van dat gevoel afkomen en doen daardoor vaak dingen waar ze achteraf nog meer spijt van krijgen. Een afwijzing voelt als een zweepslag, het zet een oud overlevingsinstinct in gang.

Soms staat de pijn van een afwijzing niet eens meer in verhouding tot de gebeurtenis of de situatie. Dat komt omdat die ene afwijzing ook diezelfde soort afwijzingen uit het verleden oprakelt. Je doorleeft dan opnieuw weer alle pijn en woede van die voorafgaande afwijzingen. Als je afgewezen wordt, beleef je het daardoor vaak groter en intenser dan eigenlijk bij die situatie past. Afgewezen worden doet pijn.

 

Bronnen en meer lezen

https://psychologie-nu.blogspot.be/2015/12/daten-is-afwijzen-en-afgewezen-worden.html

https://www.salusi.nl/gebroken-hart-waarom-liefdesverdriet-minstens-zo-pijnlijk-als-fysiek-leed/

http://www.psychologisch.nu/marcelino/vraag-antwoord-waarom-doet-afwijzing-zo%E2%80%99n-pijn

http://www.vilna.nl/tip/omgaan-met-afwijzing-doe-je-zo/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge