Angst om single te zijn kan iemands romantische wenselijkheid verminderen

Nieuw onderzoek onthult wat er echt toe doet voor de relatie en seksuele bevrediging van koppels
Verveling tegengaan in langdurige relaties
love, couple, happy

cuncon (CC0), Pixabay

Een  studie  (30/09/2020) suggereert dat iemands angst om single te zijn, kan worden opgemerkt door potentiële partners en daardoor de romantische interesse voor hen kan verdrijven. De bevindingen zijn gepubliceerd in de Journal of Personality.

Onderzoek heeft aangetoond dat angst om alleenstaand te zijn verband houdt met disfunctioneel gedrag binnen romantische relaties, zoals genoegen nemen met minder en minder snel een einde maken aan een problematische relatie. De auteurs van het onderzoek Stephanie S. Spielmann en Kevin P. Gahman beschrijven  een raadselachtige bevinding.

Spielmann en Gahman ontwierpen twee onderzoeken om twee mogelijke theorieën te onderzoeken waarom angst om alleenstaand te zijn, het succes van een persoon bij het vinden van een partner niet zou kunnen beïnvloeden. De auteurs redeneerden dat angst om single te zijn ofwel niet gemakkelijk door anderen wordt opgemerkt, ofwel niet wordt gezien als een afschrikmiddel voor potentiële partners.

Een eerste studie had 235 alleenstaande volwassenen tussen de 18 en 80 die willekeurig werden toegewezen om de wenselijkheid van een van de drie verzonnen datingprofielen te evalueren. De profielen werden door onderzoekers gemanipuleerd om iemand af te beelden die ofwel hoog in angst was om single te zijn, laag in angst om single te zijn, of een narcist (controle).

De resultaten suggereerden dat deelnemers in staat waren om de angst om single te zijn in de profielen nauwkeurig te detecteren. De profielen die mensen met een grote angst om alleenstaand te zijn, werden door de deelnemers beoordeeld als mensen met een hogere angst om alleenstaand te zijn, terwijl profielen die iemand afbeelden met een lage angst om alleenstaand te zijn, lager werden beoordeeld door angst om alleenstaand te zijn.

De profielauteurs die hoger werden gescoord uit angst om alleenstaand te zijn, werden door de deelnemers ook als minder wenselijk beoordeeld. Interessant genoeg bleek de eigen angst van de deelnemers om alleenstaand te zijn dit effect te beïnvloeden. De proefpersonen die zelf meer bang waren om alleenstaand te zijn, waren minder streng bij het beoordelen van de profielen die als hoog werden beschouwd uit angst om alleenstaand te zijn.

Een tweede studie repliceerde deze bevindingen met behulp van real-life datingprofielen. Deze keer evalueerden de deelnemers profielen die varieerden naargelang de zelfgerapporteerde angst van de profielauteur om single te zijn. De proefpersonen evalueerden een mix van 16 datingprofielen die ofwel extreem hoog, extreem laag, matig hoog of matig laag waren uit angst om single te zijn. De proefpersonen waren min of meer nauwkeurig in het detecteren van de angst om single te zijn in de profielen en beoordeelden de grote angst om single profielen te zijn als minder wenselijk.

Interessant is dat profielauteurs die sterk werden geacht uit angst om alleenstaand te zijn, ook als minder fysiek aantrekkelijk werden beoordeeld – wat suggereert dat de verminderde wenselijkheid van degenen die bang zijn om alleenstaand te zijn, te maken kan hebben met het feit dat van hen wordt verwacht dat ze minder fysiek aantrekkelijk zijn.

Zoals Spielmann en Gahman zeggen, kan dit effect een verklaring bieden waarom eerdere onderzoeken met speeddaten geen angst vonden om single te zijn om datingsucces te verminderen. Het evalueren van een speeddatingpartner omvat visuele aanwijzingen, terwijl het lezen van iemands online profiel dat niet doet. In de eerste context kunnen mensen minder nauwkeurig zijn in hun perceptie van iemands angst om alleenstaand te zijn, vanwege de neiging om ‘ten onrechte de fysieke aantrekkelijkheid van het doelwit te gebruiken als een signaal voor hun angst om single te zijn’.

Zoals de auteurs concluderen, suggereren de bevindingen dat angst om single te zijn nauwkeurig wordt gedetecteerd door anderen en over het algemeen als ongunstig wordt beschouwd, althans binnen de context van op tekst gebaseerde datingprofielen. De reden waarom angst om single te zijn niet leidt tot een verminderd datingsucces is onduidelijk en verder onderzoek is nodig. De twee onderzoeken suggereren echter dat dit effect mogelijk te maken heeft met de eigen angst van een potentiële partner om alleenstaand te zijn, evenals met de neiging van mensen om de fysieke aantrekkelijkheid van een persoon te gebruiken als een signaal voor hun angst om single te zijn.

De studie, ” Detectability and Desirability of Fear om Single in Online Dating Profiles “, is geschreven door Stephanie S. Spielmann en Kevin P. Gahman.

Bronnen

https://www.psypost.org/2020/12/study-suggests-that-fear-of-being-single-is-detectable-by-others-and-lowers-ones-romantic-desirability-58880

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jopy.12597

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge