Daten voor martelaarsvrouwen

15% van hoogopgeleide vrouwen heeft spijt van partnerkeuze
Strandgangers en romantiek
woman, kerchief, people

Ben_Kerckx (CC0), Pixabay

In Gaza koppelt een datingapp de echtgenotes van gesneuvelde strijders aan ongetrouwde mannen.  Weduwes in het streng islamitische Gaza staan onder grote druk om te hertrouwen, maar vinden zelden een alleenstaande man.

Nu werd er een app ontworpen waar geïnteresseerden kunnen aangeven hoe een potentiële geliefde er moet uitzien en hoe rijk hij moet zijn.

Foto’s laat de app niet toe, want dat kan tot onkuisheid leiden. Volgens de makers is hun app emanciperend. Anders zouden die vrouwen een partner opgedrongen krijgen, terwijl ze nu vrijelijk een echtgenoot kunnen kiezen.

Van zodra hun echtgenoot sterft op het slagveld, kunnen de meestal jonge bruiden zijn martelaarschap beginnen bejubelen. Meer dan een kwart van de vrouwen zijn piepjonge weduwen. De meesten zijn nog tieners, waren amper een half jaar getrouwd, sommige zijn zwanger of hebben al een kind.

Hoe gaat het meestal?

Vrouwen die hun mannen tijdens de laatste drie oorlogen hebben verloren, hebben moeilijke levens en weinig opties,” zegt Reham Owda, een schrijver van Gaza en analist van vrouwenkwesties. “In de meeste gevallen wordt op de weduwe van de echtgenoot druk  uitgeoefend om met de schoonbroer te trouwen om haar leven te beheersen en elke financiële hulp die ze ontvangt te grijpen.”

Mevrouw Owda voegt eraan toe dat als de echtgenoot van de weduwe verbonden is aan een politieke partij, men haar kan verplichten om met een man uit dezelfde groep te trouwen en als ze financiële problemen heeft, zal de groep haar een salaris betalen.

Maar met de app heeft men nu een nieuw instrument om de weduwen een nieuwe kans op een partner te geven.

“Deze matchmaking service is positief omdat het deze vrouwen aanmoedigt om de potentiële echtgenoot te kiezen zonder angst en druk vanuit deze religieuze en patriarchale samenleving.”

Wat de app  niet heeft, zijn profielfoto’s of een online chatfunctionaliteit, om de privacy van vrouwen te beschermen en omdat beide worden beschouwd als “haram” of verboden onder de islamitische wet.

Bronnen

https://www.nytimes.com/2017/06/04/world/middleeast/gaza-palestinians-hamas-wesal-polygamy.html?_r=0

Knack 14 juni 2017

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge