De invloed van plotse romantische verliefdheid op koopgedrag

Seksistische mannen onderschatten hun macht in romantische relaties
Inspanningsgeilheid : zin in seks na sporten?

Heb je ooit de drang gevoeld om opeens meer te kopen in de supermarkt of het

biancamentil / Pixabay

winkelcentrum in plaats van je gebruikelijke voedsel of merken te houden?

Bevindingen van een nieuwe studie suggereren dat dit verlangen om de variëteit te vergroten vaker voorkomt bij mensen die in een hevige romantische verliefdheid zitten tegenover iemand. Dit is waarom: Hals over kop verliefd worden (“Crushes”) roepen vaak een gevoel van onzekerheid op omdat het onduidelijk is of de romantische gevoelens van een persoon voor een ander beantwoord zullen worden, en “variëteit zoeken” kan een symbolisch middel zijn om iemands gevoel van controle te herbevestigen, volgens de auteurs van de studie.

De onderzoekers ontdekten deze trend in een reeks onderzoeken, waaronder één toen ze deelnemers vroegen zich voor te stellen dat ze van plan waren yoghurt te kopen in een plaatselijke supermarkt. Ze konden een variëteitpakket kopen met vijf verschillende smaken of een pakket met vijf porties van één smaak. Vervolgens beantwoordden de deelnemers demografische vragen, waaronder een over de vraag of ze op dit moment een romantische verliefdheid hadden. De resultaten toonden aan dat mensen die een romantische verliefdheid hadden meer geïnteresseerd waren in het kopen van het variëteitpakket yoghurt dan mensen die geen romantische relatie hadden.

“Het hebben van een verscheidenheid aan keuzes kan een gevoel van beheersing van de omgeving creëren en dient als een bron van persoonlijke controle”, zegt studie auteur Irene Huang, een professor aan de Nanyang Technological University in Singapore.

In een ander experiment kregen de deelnemers te horen dat de onderzoekers samenwerkten met een schrijversworkshop om artikelen te genereren die betrekking hadden op het dagelijks leven van verschillende mensen. Een groep deelnemers werd gevraagd een gepersonaliseerd, levendig verhaal te schrijven met de titel ‘Ik ben smoorverliefd op iemand’, terwijl deelnemers aan de andere groep over ‘Mijn typische dag’ schreven.

Na het schrijven van hun verhalen werden de deelnemers uitgenodigd om vier stukken kauwsnoepjes te selecteren uit vijf smaken als blijk van waardering van de onderzoekers. Zoals voorspeld, selecteerden degenen die over romantische verliefdheden hadden geschreven meer smaken dan degenen die over een typische dag hadden geschreven.

In een vergelijkbaar experiment vergeleken de onderzoekers plots romantisch verliefdheidgedrag met degenen die recentelijk verliefd waren geworden op iemand en waarbij de romantische gevoelens waren beantwoord. Na het schrijven over een van de twee scenario’s, werd de deelnemers gevraagd om zich voor te stellen dat ze elke week een snack zouden krijgen voor de volgende vijf weken. Ze selecteerden één snack per week uit zes opties, en nogmaals, deelnemers aan de romantische “hals-over-kop” verliefde conditie gaven de voorkeur aan meer variatie in hun snackopties.

Hoewel mensen vaak aannemen dat ze objectief zijn in beslissingen, suggereren de bevindingen dat de wens om een ​​verscheidenheid aan producten te kopen ook naar boven kan komen wanneer mensen een gebrek aan controle voelen in elke fase van een relatie, zegt Huang. De bevindingen hebben ook implicaties voor marketeers, zegt ze. Veel hedendaagse consumenten kiezen ervoor om hun relatiestatus bekend te maken via sociale media, en bedrijven kunnen zich richten op mensen die verliefd zijn op promotiecampagnes met een grote verscheidenheid aan opties.”Crushes” zijn ook een thema in televisie en films, en marketeers kunnen tijdens deze shows producten met variëteit promoten.

The abstract for this study was first published in September 2018 in the Journal of Consumer Psychology, and the final publication date is scheduled for January 2019.See the abstract at: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jcpy.1070

For more information, contact:Xun (Irene) Huang, an assistant professor of marketing at Nanyang Business School, Nanyang Technological University in Singapore: huangxun@ntu.edu.sg

 

Bronnen

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/sfcp-tio112018.php

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge