Flirtsignalen opmerken : onderzoek

Drie dingen die je aantrekkelijk maken bij dating volgens onderzoek
CyberSquad : nieuwe website waarop jongeren elkaar kunnen helpen en hulp kunnen vragen
kiss, woman, beautiful

DigitalMarketingAgency (CC0), Pixabay

De kans is groot dat de meesten van ons zich ooit hebben afgevraagd of iemand met ons aan het flirten was. Maar soms is het moeilijk om het zeker te weten. Iemand zou een warme glimlach, een vriendelijk gebaar of een terloopse opmerking kunnen delen. Of het kan gewoon wishful thinking van onze kant zijn. Misverstanden over flirten kunnen mogelijk leiden tot onhandigheid of zelfs beschuldigingen van seksuele intimidatie. Dus, hoe kunnen we erachter komen wat andere mensen bedoelen als ze naar ons glimlachen, of ons lieve woordjes zeggen, complimentjes geven, lief aankijken? Is er een unieke, herkenbare gezichtsuitdrukking die flirten voorstelt – en zo ja, wat brengt het over en hoe effectief is het?

Een  studie van de Universiteit van Kansas is gepubliceerd in de Journal of Sex Research en onderzoekt of flirten een bepaalde gezichtsaanwijzing inhoudt die effectief door vrouwen wordt gebruikt om interesse in een man aan te geven.

Er zijn in totaal 482 foto’s gemaakt van negen vrouwelijke poses van gezichten. De vrouwen waren óf professionele actrices óf vrouwen die in een  interview aangaven in het verleden te hebben geflirt. De foto’s bestonden uit vrolijke en neutrale uitdrukkingen (controles) en flirterige uitdrukkingen (experimenteel) die spontaan werden gemaakt door de kandidaat of zoals geïnstrueerd door de onderzoeker. Alle poses droegen een wit t-shirt en werden gefotografeerd tegen een blauwe achtergrond. Elke foto werd beoordeeld door 117 mannen, met een gemiddelde leeftijd van 20.

De vrouwen werd gevraagd om ofwel spontaan te poseren met een flirtende uitdrukking (vergelijkbaar met wat ze aan een bar zouden gebruiken om aandacht van een potentiële partner te krijgen) of instructies te volgen op basis van bestaande antropologische literatuur over wat onderzoekers als flirten omschrijven. Onderzoekers gebruikten het Facial Action Coding System (FACS) om de morfologie van zeer erkende flirterige gezichtsuitdrukkingen te classificeren. De codering toonde aan dat de meest effectieve flirtcues een hoofd waren dat naar één kant was gedraaid en iets naar beneden was gekanteld, een lichte glimlach en ogen die naar voren waren gericht naar het geïmpliceerde doelwit. Na het identificeren van deze meest erkende uitdrukkingen van flirten, gebruikten de onderzoekers ze in experimentele studies.

Het onderzoeksteam ontdekte dat sommige vrouwen effectiever zijn dan anderen in het effectief overbrengen van een flirterige gezichtsaanwijzing, terwijl sommige mannen deze signalen beter herkennen. Afgezien van deze individuele verschillen, werden een paar uitdrukkingen door de meeste (zo niet alle) mannen geïdentificeerd als flirten. De onderzoekers ontdekten dat innerlijke toestanden – zoals romantisch of seksueel geïnteresseerd zijn in iemand – non-verbaal op anderen kunnen worden overgebracht door middel van gezichtsuitdrukking. Met andere woorden, flirten werkt.

Volgens een van de medewerkers van het onderzoek, Amri Gillath: “In onze zes onderzoeken ontdekten we dat de meeste mannen een bepaalde vrouwelijke gezichtsuitdrukking konden herkennen als flirten. Het heeft een unieke morfologie en verschilt van uitdrukkingen met vergelijkbare kenmerken – bijvoorbeeld glimlachen – maar worden door mannen niet geïdentificeerd als een flirtende uitdrukking. ”

Eerder onderzoek suggereert dat mannen het moeilijker vinden om te weten of vrouwen flirten of gewoon vriendelijk zijn – verwarring die een aanwijzing voor een ramp zou kunnen zijn als men het signaal inderdaad foutief zou interpreteren. De onderzoekers concludeerden dat hun bevindingen mannen die soms geen idee hebben, een meer concrete manier kunnen geven om de subtiele flirtcode te ontcijferen en erachter te komen of een vrouw echt flirt. Dit schept niet alleen duidelijkheid in een situatie die mogelijk verkeerd wordt gelezen, het kan ook helpen voorkomen dat mannen handelen op basis van verkeerd begrepen aanwijzingen en vervolgens worden beschuldigd van intimidatie.

“Voor de eerste keer waren we niet alleen in staat om de uitdrukkingen die flirten vertegenwoordigen te isoleren en te identificeren, maar we waren ook in staat om hun functie te onthullen – om associaties te activeren die verband houden met relaties en seks,” zei Gillath.

Parnia Haj-Mohamadi, Omri Gillath, & Erika L. Rosenberg. (2020). Identifying a Facial Expression of Flirtation and Its Effect on Men. The Journal of Sex Research, 1. DOI: 10.1080/00224499.2020.1805583

Bronnen

Bryan E. Robinson, Ph.D., is a licensed psychotherapist, journalist, and Professor Emeritus at the University of North Carolina at Charlotte

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-right-mindset/202011/new-research-deciphers-the-flirting-code

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge