G-spot bestaat niet

Seksuele gezondheid in Nederland 2017
Vrouwen bewaren DNA sporen van elke man waarmee ze seks hebben gehad?
Geschatte tijd om tekst te lezen: 7 minu(u)t(en)

Engin_Akyurt / Pixabay

Vele onderzoekers beweren dat ze de beruchte bron van seksueel genot voor vrouwen te hebben “ontdekt” de zogenaamde G-spot of Grafenberg spot en leggen het verband met vrouwelijke ejaculatie en ultiem vrouwelijk seksueel genot. Vaak gaat het om een enkele case study van een wetenschapper/gynaecoloog/anatomonie op het gebied van seksonderzoek.

Het gaat dan vaak om  een enkele casestudy waarbij het lichaam van een vrouw wordt geanalyseerd waarvan de seksuele ervaringen ons onbekend zijn. Genoot ze van vaginale penetratie? Vond ze G-spot stimulatie leuk of erotisch of meer of minder waarschijnlijk leiden tot een orgasme? We weten het niet.

We weten ook niet veel over de anatomische structuur die in deze studies gebruikt werd. We weten niet hoeveel vrouwen (indien aanwezig) soortgelijke structuren hebben. En we weten zeker niet of de structuur iets te maken heeft met G-spot stimulatie, seksueel genot, erotische sensaties of orgasme. Het is niet alsof lichaamsdelen worden geleverd met voorgelabelde tekens die aangeven wat ze zijn – en deze structuur de “G-plek” noemen, maakt het niet zo.

De meeste beschrijvingen van de G-spot zijn grotendeels gebaseerd op anekdotische gegevens, verzameld uit vrouwenverhalen. Zelfgerapporteerde gegevens zijn de enige soort die ons kunnen leren over subjectieve ervaringen; bijvoorbeeld of het aangenaam of erotisch aanvoelt om te worden gestimuleerd in het gebied dat gewoonlijk wordt geassocieerd met de G-plek, dat wil zeggen, ongeveer een of twee inches in de vagina, langs de voorste vaginale wand. (Inderdaad, vragenlijsten en klinische studies hebben aangetoond dat de voorwand erotisch gevoelig is voor veel vrouwen, en in sommige gevallen ook voor de achterwand.)

De G-plek, genoemd naar zijn ontdekker Ernst Gräfenberg, is een uiterst gevoelig inwendig plekje ter hoogte van de voorwand van de vagina. Alleen is dat plekje niet bij alle vrouwen even gevoelig. Daarom is er twijfel of de G-plek wel echt bestaat. Zelfs de medische wetenschap is niet overtuigd van het bestaan van dit gevoelige plekje.

Sommige vrouwen, dus niet allemaal, hebben een uiterst gevoelig inwendig plekje ter hoogte van de voorwand van de vagina. Deze vrouwen vinden het prettig als hun G-plek geprikkeld wordt tijdens het vrijen. Soms bestaat de G-plek uit zwelweefsel rond de plasbuis, soms is het gewoon een plekje dat sterk reageert op de vrijgave van serotonine-hormonen. Vrouwen omschrijven dit als een plekje dat ribbelig aanvoelt.

De G-plek (G-spot) bevindt zich in de voorwand van de vagina, ongeveer 3 tot 5 cm boven de ingang, tegen de voorwand. Het is de plek waar de blaas overgaat in de plasbuis. Je kan deze plek voelen als je je vinger in de schede brengt, en de ‘kom eens hier beweging’-met de vinger naar boven maakt. De G-plek voelt vaak een beetje ribbelig aan. Niet iedereen zou een G-plek hebben, dus als je ze niet vindt, dan is dat niets om je voor te schamen.

De G-plek is een samenkomst van zenuwbanen, maar niet elke vrouw raakt opgewonden of krijgt een orgasme als deze plek gestimuleerd wordt. Door de stimulatie van de G-plek komt er bij een minderheid van vrouwen bij een orgasme vocht vrij, als een straal of lozing. Men beweert dat dit vocht geen urine is en het wat dunner en gladder dan vaginaal vocht.

Een controversiële set van hypothesen is voorgesteld als een verklaring voor nonvulvale (d.w.z. niet-clitorale) orgasmes bij vrouwen. Ten eerste hebben vrouwen weliswaar een klein gevoelig gebied in de voorste wand van de vagina (de Grafenberg-plek) dat deze “diepere” orgasmen lijkt te activeren. Ten tweede kan stimulatie van dit gebied worden geassocieerd met ejaculatoire respons tijdens een orgasme. Onderzoek naar deze hypotheses vond plaats onder laboratoriumomstandigheden in een poging de validiteit ervan te beoordelen. Elf vrouwen, waarvan er zes beweerden ‘ejaculators’ te zijn, werden onderzocht door twee gynaecologen. Gynaecologen vonden een gebied dat vergelijkbaar was met andere beschrijvingen van de Grafenberg-plek bij vier van de elf vrouwen. Het werd niet meer gevonden bij degenen die zogezegd ejaculeerden. Onderzoek van het ejaculaat van zes vrouwen slaagde er ook niet in verhoogde niveaus van prostaatzuurfosfatase te detecteren en de stof leek in biochemische eigenschappen vergelijkbaar te zijn met urine. Dat stimulatie van de zogenaamde G-plek zou leiden tot een hoger orgasme werd nergens gevonden.

Althans, dat is wat een groep wetenschappers uit Australië beweert. Een team van zogenaamde sexperts onderzocht dertien vrouwen en kon niks vinden. Dit onderzoek vond plaats in een groot academisch ziekenhuis in Austin. Daar werden de vrouwen in de leeftijd van 32 tot 97 van boven tot onder onderzocht. Een lange zoektocht die uiteindelijk niets opleverde.

Volgens hoofdonderzoeker dokter Nathan Hoag is er geen anatomisch bewijs dat de G-spot bestaat. Waarom beweren veel vrouwen dan toch dat ze over dit geluksknopje beschikken? Ook op die vraag heeft vrouwenlichaam-specialist Nathan Hoag een antwoord. Volgens hem worden vrouwen voor de gek gehouden door hun eigen lichaam.

Vrouwen denken dat ze een plekje hebben gevonden die hen leidt naar groot genot en geloven dat dit de G-spot is, maar dat is dus een onderdeel van de clitoris.

Dit heeft vooral te maken met de clitoris. De meeste mensen denken dat deze alleen bestaat uit het knopje bovenin de voorzijde van de vagina, maar dat klopt niet helemaal. De clitoris is namelijk een stuk groter dan dat. Het gevoelige plekje is als een soort stemvork die aan beide zijden verder doorloopt. De clitoris is dus veel groter en bevindt zich niet alleen op de oppervlakte. …of toch niet?

Hierdoor ontstaat ook de verwarring. Vrouwen denken dat ze een plekje hebben gevonden die hen leidt naar groot genot en geloven dat dit de G-spot is, maar dat is dus een onderdeel van de clitoris. Een orgasme die op deze manier wordt opgewekt is dus een gewone clitoraal orgasme zoals we die, hopelijk, allemaal kennen. Dat is wat de onderzoekers beweren.

Het blijkt wel dat een aantal vrouwen zelf getuigen dat stimulatie van de G-spot  goed aanvoelt voor veel vrouwen. Maar waarom?  Sommige onderzoekers hebben opgemerkt dat de enige anatomische structuren in de buurt van wat we denken dat de G-spot is, de Skene-klieren en het urinebuisweefsel (weefsel rond de urethra) zijn. De klieren van de Skene scheiden vloeistof af tijdens seksuele stimulatie en kunnen bijdragen aan wat in de volksmond “vrouwelijke ejaculatie” wordt genoemd, ervaren door een onbekend aantal vrouwen. (In een enquête onder 1230 vrouwen van 22 tot 82 jaar meldde ongeveer 40 procent van de vrouwen dat ze soms ejaculeerden tijdens een orgasme.)

Vrouwelijke ejaculatie is door sommige vrouwen anekdotisch gekoppeld aan G-spot stimulatie, maar het is onduidelijk hoeveel vrouwen die vrouwelijke ejaculatie ervaren, dit doen als een gevolg van G-spot stimulatie. Sommige onderzoekers hebben gespeculeerd dat de klieren van de Skene in feite de G-spot kunnen zijn. Andere wetenschappers zien geen verband tussen de klieren van de Skene en de G-spot, erop wijzend dat de klieren van de Skene geen receptoren voor aanraking hebben (en daarom waarschijnlijk niet erotisch gevoelig zijn).

Er is  een onderzoek uit 2008 waaruit bleek dat vrouwen die aangaven vaginale orgasmen te hebben, de neiging hadden om een ​​dikkere urethrovaginale ruimte te hebben in vergelijking met vrouwen die geen vaginale orgasmen hadden. Er werd zelfs gespeculeerd dat ultrasone metingen mogelijk kunnen worden gebruikt om te bepalen of een vrouw een G-spot had.Het is een interessant idee, maar er is geen bewijs dat deze metingen iets te maken hebben met de G-spot.

Dan is er de kwestie van zenuwuiteinden. Als je ooit iemand hebt horen zeggen dat het deel van de vagina dat geassocieerd is met G-spot-stimulatie dichter bij de zenuwuiteinden zit, zou je gelijk hebben – onderzoek heeft geconstateerd dat dit het geval is. Studies zijn echter tegenstrijdig en in sommige onderzoeken zijn geen significante verschillen gevonden tussen het aantal zenuwen in het G-spot gebied in vergelijking met andere delen van de vagina.

Wat we zeker weten: er is een gebied langs de voorwand van de vagina dat, wanneer het wordt gestimuleerd, verbonden is met seksueel genot en orgasme voor sommige, maar niet voor alle vrouwen.

Debby Herbenick die een boek schreef over seksualiteit en genot (Sex Made Easy) beweert dat er niet zoiets als een G-spot bestaat. En dat is wat u moet weten. Het geeft precies weer waar we nu in de wetenschap zijn. Ben je een vrouw of heb je een vrouwelijke partner en wil je G-spot-stimulatie verkennen? Als je het leuk vindt, geweldig. Als dat niet het geval is, maak je er dan geen zorgen over – het menselijk lichaam zit vol delen om te ontdekken is haar motto.

De G-spot maakt echter deel uit van een miljardenindustrie. Er zijn talloze G-spot vibrators en andere seksspeeltjes. Er zijn specifieke boeken en video’s op G-spot. Sommige medische dokters helpen je de G-spot te ontdekken en er zijn injecties en andere procedures te “ontdekken” die op de markt worden gebracht om de seksuele ervaringen van vrouwen te verbeteren of om de G-spot aan te vullen. Omdat je iets niet kunt verbeteren als je het niet kunt vinden, is er waarschijnlijk nog wel een tijdje interesse in het “vinden” van de G-spot, vooral totdat er meer informatie is over deze onder-onderzochte materie aldus Herbenick.

Om dezelfde reden is het belangrijk om voorzichtige consumenten van wetenschap te zijn – en  je geen zorgen te maken als je als vrouw die ongrijpbare plek niet kunt vinden.

Hoe komt het dan dat sommige vrouwen wél vaginaal kunnen klaarkomen tijdens de penetratie? Het zou een soort ‘samenwerking’ zijn tussen verschillende gevoelige plekjes in je lijf. Zie het als een soort structuur, dat de onderzoekers de naam clitourethrovaginaal (VUG) complex gaven. Dat wil zeggen dat je clitoris, urineleider en de voorwand van de vagina (waar je g-plek zou zitten) samenwerken om je zo een intens orgasme bezorgen. Het zou meteen ook verklaren waarom een vaginaal orgasme zo veel intenser is dan de clitorale variant.

Bronnen

https://www.seksualiteit.be/seks/lichaam/g-plek

https://www.thedailybeast.com/dont-believe-the-g-spot-hype?ref=scroll

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00926238308405831%20

https://www.flair.be/nl/love-sex/bewezen-g-spot-bestaat-niet-maar-er-is-iets-beters/

https://www.dailymail.co.uk/health/article-2734595/The-G-spot-DOESNT-exist-CUV-region-Italian-doctors-define-new-area-pleasure-women.html

https://www.manners.nl/g-spot-bestaat-niet/

www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(17)31544-8/fulltext

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!