Genen bepalen je eerste keer

Op deze leeftijd hebben vrouwen het meeste zin in seks
Welke factor voorspelt of je relatie een toekomst heeft?

Bron foter.com

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge zeggen dat 38 DNA-sequenties voor 25 procent bepalend zijn voor de leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben. Overige factoren kunnen onder andere opvoeding, religie en groepsdruk zijn. De bevindingen werden gepubliceerd in Nature Genetics.

De onderzoekers vergeleken DNA-gegevens van meer dan 125.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar, afkomstig uit een Britse databank. Daarna werden nog 250.000 gegevens van mannen en vrouwen uit IJsland en Amerika bestudeerd om de bevindingen te verifiëren.

Uit dit onderzoek blijkt dat je genen voor een groot deel bepalen op welke leeftijd je je maagdelijkheid verliest.  Genen bepalen je eerste keer. Roodharigen beleven bijvoorbeeld hun seksuele debuut het laatst van iedereen. Dat komt ook door hun genen, zo blijkt uit onderzoek.

Je haarkleur kan dus zelfs bepalend zijn voor het moment waarop je je maagdelijkheid verliest. Een studie -gepubliceerd in de journal Nature Genetics- onthult de link tussen DNA en de eerste keer wanneer iemand seks heeft.  Wanneer iemand voor het eerst seks heeft, blijkt grotendeels afhankelijk te zijn van zijn of haar DNA.

Voor het onderzoek werden ruim 150.000 mensen in Groot-Brittanië bestudeerd, en meer dan 250.000(!) in de Verenigde Staten en Ijsland. Hieruit is gebleken dat er 38 verschillende ‘genenregio’s’ zijn betrokken, wanneer iemand zijn of haar maagdelijkheid verliest. Hoewel er logischerwijs vele genen in relatie staan tot de puberteit en hormonen, werden er ook genen ontdekt die worden geassocieerd met iemands uiterlijk en persoonlijkheid. Bijvoorbeeld de genen die beïnvloeden in hoeverre iemand geneigd is tot het uiten van risicovol gedrag. Eén van de meest deprimerende vondsten? Vrouwen met rood haar en sproeten hadden significant ‘later’ voor het eerst sex, dan andere vrouwen. Voor mannen met rood haar en sproeten was dit daarentegen niet het geval.

Mannen en vrouwen met rood haar beleven hun eerste keer gemiddeld later dan mensen met een andere haarkleur. Dat komt door het gen MC1R, dat invloed heeft op de haarkleur, en , zo blijkt, ook op de duur van de maagdelijkheid.

Een ander gen dat verantwoordelijk is voor een later seksueel debuut is MSRA. Bezitters van dit gen zijn bovendien prikkelbaarder dan anderen.

Het meest bepalende gen heet CADM2. Mensen die dit gen hebben, nemen veel risico’s, hebben veel seksuele partners en hebben op jonge leeftijd voor de eerste keer seks.


De samenstelling van de genen “legt voor 25 pct de leeftijdsverschillen uit waarop jongeren voor het eerst seks hebben”, aldus Ken Ong van de universiteit van Cambridge. Hij is co-auteur van de studie.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat wie vroeg met seks begint eerder slechte schoolresultaten heeft, of een minder goede fysieke en mentale gezondheid. De meeste onderzoeken beklemtoonden de socio-culturele factoren die meespelen in de leeftijd van de eerste seksuele ervaring, maar ook biologische factoren spelen hierin een rol. “Het is dus een kwart nature, drie kwart nurture”, aldus John Perry, expert aan de universiteit van Cambridge.

Van de 38 DNA-sequenties die de leeftijd van de eerste seksuele ervaring mee bepalen waren genen die de reproductieve biologie sturen, zoals de leeftijd van de puberteit. Andere genen sturen dan weer het gedrag en de persoonlijkheid. Een variant van een van die genen, genaamd CADM2, linkte een vroege start van iemand seksleven aan risicovol gedrag en een groot aantal kinderen. Een andere genetische variant lijkt erop te wijzen dat roodharige vrouwen hun maagdelijkheid later verliezen dan andere vrouwen.

Het onderzoek toont ook aan dat een vroege puberteit een klein maar rechtstreeks effect heeft op de leeftijd van de eerste seksuele ervaring en het eerste keer ouder worden. “Dit helpt ons bij toekomstige pogingen in preventief optreden om de puberteit van kinderen uit te stellen”, aldus nog Perry.Eerste keer heeft invloed op karakter en gezondheid.

Volgens de onderzoekers zijn genen echter maar voor een kwart verantwoordelijk voor de leeftijd tijdens de eerste keer. De rest wordt bepaald door sociale en culturele factoren.

 

Voor de roodharige vrouwen is er ook goed nieuws. Roodharige mannen hebben minder succes bij vrouwen en onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen ook – gemiddeld – minder tot hen aangetrokken zijn seksueel. Omgekeerd is het andere affaire: roodharige vrouwen hebben bij mannen wel een streepje voor.  Roodharige vrouwen hebben daarom vaker seks hebben dan andere vrouwen.

Bronnen

Babak Arvanaghi http://wibnet.nl/mens/seks/genen-bepalen-je-eerste-keer

http://www.cosmopolitan.nl/liefde-en-sex/news/a151727/wow-je-genen-bepalen-wanneer-je-voor-het-eerst-sex-hebt/

https://m.hln.be/nieuws/buitenland/genen-spelen-mee-een-rol-in-leeftijd-ontmaagding~a06adfab/?originatingNavigationItemId=1

http://newsmonkey.be/article/24670

https://www.metronieuws.nl/xl/2016/04/leeftijd-eerste-keer-seks-deels-genetisch-bepaald

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge