Veel jongeren in België ontevreden met lichaam

Size matter...
Mooie mensen presteren minder op het werk?

(Jong)volwassenen zijn niet alleen ontevreden met hun looks, ze vinden hun uiterlijk ook 7870minstens even belangrijk als innerlijke schoonheid.Dat blijkt uit een enquête waarvan de resultaten (09/12) in De Standaard staan. De enquête maakt deel uit van  de Amazone Emancipatiebarometer over gendergelijkheid.

Slechts de helft van alle 20 tot 50-jarigen voelt zich aanvaard zoals hij fysiek is. ‘Geen wonder in onze cultuur van perfectionisme en hoge sociale druk, waarin we voortdurend geconfronteerd worden met artificiële lichaamsbeelden.’

Bij de andere helft spelen op zijn minst twijfels, terwijl 15 procent van de vrouwen en 7 procent van de mannen expliciet aangeven het gevoel te hebben dat hun uiterlijk niet geapprecieerd wordt. Dat blijkt uit de Amazone Emancipatiebarometer, afgenomen door onderzoeksorganisatie GfK.

Uiterlijk is heel belangrijk

(Jong)volwassenen zijn niet alleen ontevreden met hun looks, ze vinden hun uiterlijk ook minstens even belangrijk als innerlijke schoonheid.

‘We leggen de lat heel hoog voor onszelf, ook over ons uiterlijk voorkomen’ zegt Ann Vandeputte in De Standaard. Zij is directeur van het Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen en neemt deel aan een Europees project over uiterlijk en welbevinden (Appearance Matters).

Niet alleen meisjes

Opvallend: ook 7 procent van de mannen geeft aan dat ze zich niet gewaardeerd voelen wat hun uiterlijk betreft. Niet verwonderlijk volgens de experts. Niet alleen meisjes, maar ook jongens worden van kleinsaf geconfronteerd met stereotiepe beelden over magere meisjes en gespierde jongens.

Jongeren weerbaarder maken

Jongeren en volwassenen zien dagelijks talloze gefotoshopte beelden van perfecte lichamen. ‘Daar kan je moeilijk iets aan doen’, zegt Marleen Teugels van Amazone. ‘Maar je kan jongeren wél weerbaarder maken en hen op een kritische manier naar die beelden leren kijken’. ‘Waar het in essentie om gaat,’ aldus Teugels, directeur van Amazone, het Kruispunt Gendergelijkheid, ‘is dat de media en de reclamewereld ons lichamen voorschotelen die eigenlijk niet meer menselijk zijn.’

De vaststellingen zijn eens zo schrijnend omdat bijna de helft van de Belgen zegt dat uiterlijk voorkomen minstens even belangrijk is als innerlijke schoonheid. ‘Geen wonder’, zegt An Vandeputte. ‘Al op 4-jarige leeftijd krijgen onze kinderen het idee in hun maag gesplitst dat meisjes mager moeten zijn en jongens gespierd. Kijk maar naar de Barbiepoppen of de Action Mans.’

‘We leven in een cultuur van perfectionisme. De lat ligt hoog en we willen alles onder controle hebben. Ook ons uiterlijk voorkomen. Daarom gaan mannen massaal naar de fitness en vrouwen op dieet. Er “normaal” uitzien, volstaat niet meer.’

Facebookgebruik

De hoge sociale druk waaraan mensen tegelijkertijd blootstaan, maakt het er niet eenvoudiger op. ‘We beseffen zelf niet dat we het doen,’ zegt Vandeputte, ‘maar bepaalde stereotiepe ideeën in verband met het uiterlijk van jongens en meisjes zijn zo vastgeroest in onze cultuur dat we ze onbewust doorgeven van generatie op generatie. Allemaal samen creëren we een bepaalde norm. En wie daar niet aan voldoet, voelt zich al snel uit de boot geduwd.’

Onderzoek toont aan dat 3 minuten blootstelling aan gefotoshopte beelden volstaat om iemands eigenwaarde naar beneden te halen. Het is dan ook niet verrassend dat er een positieve correlatie is tussen Facebookgebruik en lichaamsontevredenheid. ‘Op sociale media circuleren elke minuut duizenden dergelijke beelden’, zegt Vandeputte. ‘De voedingsbodem wegnemen, is onbegonnen werk. Om te beginnen moeten we jongeren weerbaarder maken en hen een kritische blik bijbrengen ten aanzien van de “perfecte” lichaamsbeelden waarmee ze overstelpt worden.’

Dit blijkt ook uit ouder onderzoek.

91 procent van de Belgische meisjes tussen 15 en 25 jaar zou morgen iets aan haar lichaam veranderen als dat kon op een eenvoudige manier. Ook bij de jongens ligt dat cijfer opvallend hoog met 73 procent. Vooral de buik, dijen en borsten maken onzeker.

Het minst tevreden zijn meisjes over hun buik (43 procent), dijen (33 procent) en borsten (22 procent). Jongens zouden liever gespierder zijn (18 procent), hebben complexen over hun buik (17 procent) en geslachtsdeel (11 procent). Niet verrassend is dat iets meer meisjes (17 procent) plastische chirurgie overwegen om hun complexen aan te pakken dan jongens (12 procent). Toch zijn de Belgische jongeren ook tevreden met bepaalde aspecten van hun uiterlijk: de helft van de meisjes is trots op haar ogen, 28 procent op haar lokken en 21 procent op haar borsten. Slechts 6 procent is blij met haar hele lichaam, bij jongens ligt dat cijfer dubbel zo hoog.

Belgische jongeren zijn iets meer onzeker dan leeftijdsgenoten uit andere landen. 23 procent van de meisjes en 16 procent van de jongens in de 16 landen wereldwijd overwegen immers plastische chirurgie. Bijna overal voelen jongeren zich slecht over hun geslachtsorgaan. “De huidige generatie jongeren wordt door wetenschappers vaak de meest narcistische groep ooit genoemd”, zegt Joeri Van den Bergh, Gen Y expert bij InSites Consulting en auteur van het boek ‘Maak je merk cool’. “Het is dus niet verrassend dat er goed uitzien zo belangrijk is. Maar dat geldt zeker niet enkel voor jongeren.”, aldus Van den Bergh.

Bronnen

http://www.seksuelevorming.be/nieuws/helft-belgen-tussen-20-en-50-ontevreden-met-lichaam

http://www.standaard.be/cnt/dmf20151208_02011337

http://www.amazone.be/spip.php?article4622&lang=nl

https://www.goedgevoel.be/happy-spring/9-op-10-meisjes-willen-iets-aan-lichaam-veranderen~a9877b6a

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.