Hersencellen selectief in het herkennen van lichamen

Kan je favoriete gerecht je aan de ware liefde helpen?
Genen bepalen je eerste keer
rufin1

Foto http://nieuws.kuleuven.be/node/16657

Bepaalde hersengebieden zijn gespecialiseerd in het herkennen van lichamen van dieren en mensen. Door de elektrische activiteit per cel te meten, stelden wetenschappers van de KU Leuven en de universiteit van Glasgow vast dat de individuele hersencellen in die gebieden niet allemaal hetzelfde doen. Ze reageren heel selectief op bepaalde contouren of vormen van lichamen.

Een voorbeeld van beeldkenmerken (in het oranje) waarop de hersencellen in het hersengebied voor lichaamsherkenning reageren: een stuk van een been van een mens. Andere hersencellen antwoorden op andere lichaamsdelen of gelijkende vormen.

Gezichtsherkenning is al onderwerp geweest van heel wat wetenschappelijk onderzoek, maar soms zijn we voor de herkenning van een dier of een mens aangewezen op het lichaam. Hoe dat juist in zijn werk gaat, is onontgonnen terrein voor de neurowetenschappen, vertelt professor Rufin Vogels van het Laboratorium voor Neuro- en Psychofysiologie: “Uit eerder onderzoek bij apen weten we dat er in de temporaalkwabben, de hersendelen aan de zijkanten boven de oren, gebiedjes geactiveerd worden wanneer lichamen – en geen objecten of gezichten – getoond worden. Via hersenscans weten we dat die gebieden overeenkomen bij de mens. Maar daarmee weten we alleen welke gebieden actief zijn, niet welke informatie over lichamen dat die cellen doorgeven.”

De Leuvense wetenschappers registreerden de elektrische activiteit van individuele cellen in één van de hersengebieden voor lichaamsherkenning bij rhesusapen. Vogels legt uit: “We lieten de proefdieren beelden zien van lichamen van zowel dieren als mensen, waarbij stukken bedekt zijn. Gezichten laten we meestal weg, omdat daarvoor andere hersencellen verantwoordelijk zijn. Met een methode die ontwikkeld werd aan de universiteit van Glasgow, gingen we dan per cel na bij welk deel van een lichaam die cel geactiveerd wordt.”

“Elke cel heeft zijn eigen specialiteit en screent de binnenkomende informatie op bepaalde kenmerken.”

“We zien dat die individuele cellen op zich geen lichaamsdetectoren zijn: ze reageren op bepaalde veelvoorkomende kenmerken van lichamen, bijvoorbeeld de bocht van een elleboog of een deel van een been. En ze verdelen het werk. Elke cel heeft zijn eigen specialiteit en screent de binnenkomende informatie op bepaalde kenmerken. Het is dan de totaalsom van wat al de cellen in dat hersengebied registreren, die maakt dat er een lichaam herkend wordt. De cellen werken samen om de puzzel bijeen te leggen.”

In een verder onderzoek willen de wetenschappers hun studie nu uitbreiden tot nog een paar andere hersengebieden die ook actief zijn bij lichaamsherkenning. “Als we beter begrijpen hoe onze hersenen lichamen herkennen, kunnen we die kennis gebruiken bij aandoeningen waarbij dat verstoord is, zoals autisme, of voor de ontwikkeling van software voor lichaamsherkenning.”

Ilse Frederickx

De volledige tekst van de studie “Stimulus features coded by single neurons of a macaque body category selective patch” door Ivo D. Popivanov, Philippe G. Schyns en Rufin Vogels is beschikbaar op de website van de journal PNAS.

Bronnen

http://nieuws.kuleuven.be/node/16657

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge