Het perfecte huwelijk bestaat niet

Waarom bedriegen geliefden elkaar?
Acht signalen dat je jezelf niet emotioneel goed voelt in je relatie

Het perfecte huwelijk is bijna onmogelijk. Zijn we met de verkeerde persoon getrouwd?

Wedding Copyright Danelle Bohane

Wedding Copyright Danelle Bohane

Het is de vraag die de meeste van ons die ooit verliefd getrouwd zijn, zich stellen.

De Zwitsers-Britse schrijver en filosoof Alain de Botton en de Amerikaanse therapeut en psycholoog Dr Christine Meinecke zeggen dat het heel goed mogelijk is.
In een artikel voor The Philosopher’s Mail, dat op sociale media veel weerklank kreeg, begint Botton begint met een teleurstellende constatering. Iedereen die we trouwen, is  tot op zekere hoogte altijd een verkeerde persoon voor ons. Maar de mate van incompatibiliteit is bij sommige koppels zo hoog dat ‘zij beter niet samen zouden zijn.

Meinecke  is de auteur van Everybody Marries The Wrong Person en zegt dat de meeste relaties gebaseerd zijn op verliefdheid, die het gevolg is van overactieve hormonen. Maar als de toen neurochemie het lichaam  zichzelf geleidelijk reguleert, verdwijnt de aantrekkelijkheid en aantrekkingskracht. “We stoppen dan met idealiseren van onze partners en beginnen met het zien van hun fouten,” schrijft ze in een artikel in Psychology Today getiteld “How did we end here.” Dit is wanneer de ontgoocheling om de hoek komt kijken.


Een deel van het probleem ligt in hoe weinig we weten over onszelf of de anderen. Hij zegt dat de maatschappij, zelfs vrienden, ons niet ons aanmoedigen om onszelf beter te begrijpen; hun primaire agenda is vaak om gewoon een leuke tijd door te brengen en niet van ons verder te helpen. De eerste taak van iemand die verliefd is, is om ​​greep te krijgen op de specifieke manieren waarop ze zo gek op die ander geraakt zijn.  Een goed partnerschap is niet zozeer een relatie tussen twee gezonde mensen, het is een band tussen twee krankzinnige en eigenwijze mensen die de vaardigheid of het geluk gevonden hebben een niet-bedreigende passende samenlevingsvorm gevonden te hebben

Het is immers zo dat vele geliefden van elkaar verwachten dat de ander perfect is, maar dit uitgangspunt is al meteen een reden voor mislukking.  De conventionele wijsheid dat romantische succes afhangt van het vinden van die ene juiste persoon doet iedereen mislukken. Wanneer smoorverliefd geloven beide partners dat ze de juiste persoon hebben gevonden, dat ze het perfecte koppel zijn. Dan komt de ontgoocheling en beginnen we ons af te vragen of we wel de juiste persoon gevonden hebben. En dan proberen we onze partners te veranderen. Of we besluiten om buiten de relatie op zoek te gaan naar die andere persoon die dan misschien wel de ware is.

In plaats van te praten met je geliefde of potentiële partner over favoriete films,  geliefkoosd voedsel en hobby’s, suggereert Botton  vragen te stellen omtrent: hoe word je boos, wil je kinderen en hoe gaan die je kunnen ergeren, hoe kun je je samen ontwikkelen en vrienden blijven. De tijd is gekomen, voegt hij eraan toe, voor het huwelijk van de psychologie. Het is een huwelijk waarbij gevoelens ondervraagd en onderzocht worden vooraleer definitief te kiezen.

We kunnen hebben uiteindelijk trouwen met de verkeerde persoon, maar het is nog steeds, zegt Meinecke, mogelijk om het probleem te verhelpen door volwassen liefde te beoefenen en zichzelf verantwoordelijk te gedragen. “Negatieve emotionele reacties treden niet op door de acties van anderen, maar als gevolg van onze eigen onrealistische verwachtingen en de eigenaardigheden van onze eigen psychologische ingesteldheid.” zegt ze.  Het gaat eerder om het vinden van een zielsverwant ‘soulsearching’ zowel voor als nadat men in een vaste relatie stapt. Het is belangrijk de focus te houden op de eigen verwachtingen en negatieve emotionele reacties in plaats van te proberen de partner te veranderen.

Meinecke voegt eraan toe dat koppels die volwassen liefde belijden naar zelfcorrectie moeten groeien. Zij richten zich op constructief gedrag, ongeacht de provocaties die er kunnen optreden. Zij erkennen dat partners niet verantwoordelijk zijn voor elkaars geluk en ongeluk.

Botton stelt dat de meeste koppels geloven dat het huwelijk een borging van geluk is. Helaas, het eerste vluchtige moment van geluk dat je in het begin van de relatie ervaart,was toen afhankelijk van verschillende toevallige factoren  : een ontspannen vakantie die je samen beleefde, misschien een paar sangrias, een gelukzalige sekservaring die vlug voorbij gaat.

Trouwen heeft geen macht om een ​​relatie in dit prachtige stadium te houden. Het hangt van heel kleine dingen af en hoe die in je leven te passen : verhuizen, kinderen, pendelen naar je werk, enz. Het gaat om hoe je met elkaar omgaat en hoe je op elkaar reageert en wat je in de relatie wil investeren, ook al is die ander heel anders dan je zou willen of had verwacht.

Bronnen

http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/relationships/man-woman/Theres-no-such-thing-as-perfect-marriage/articleshow/45132782.cms

trouwen2

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge