Het verschil tussen een ‘hopeloze romanticus’ en een ‘hoopvolle romanticus’

Kan geld uitgeven aan uw uiterlijk uw inkomen echt een boost geven?
Trouwen tijdens corona

Wat betekent het om een ​​”hopeloze romanticus” te zijn? Je kunt talloze media-artikelen

portrait, wedding, kiss

MarinaVoitik (CC0), Pixabay

vinden die over de mening van mensen hierover schrijven, maar vanuit een wetenschappelijk perspectief verwijst het echt naar een impliciete theorie die sommige mensen hebben over wat een goede relatie vormt. Specifiek verwijst het naar een geloof in het lot van een relatie . Justin Lehmiller schreef hierover een blog die we hieronder met u delen.

Deze “lotsovertuiging” wordt gedefinieerd als “de overtuiging dat potentiële relatiepartners compatibel zijn of niet” [1]. Mensen die deze overtuiging hebben, denken dat ze slechts minimale informatie over een andere persoon nodig hebben om te weten of het klikt met deze persoon en of ze een relatie kunnen laten slagen. Met andere woorden, het is de bedoeling dat het gaat lukken of het zal niet lukken want het klikt niet. Er is geen middenweg of onzekerheid.

Dit geloofssysteem omvat het zien van liefde door een zeer geromantiseerde lens – een lens die kwaliteiten heeft die lijken op wat je in een sprookje zou kunnen horen. Iemand met een sterk geloof in het lot zal bijvoorbeeld waarschijnlijk sterk geloven in het idee van ‘liefde op het eerste gezicht’ en dat er één perfecte partner voor hen is die plotseling zal verschijnen en hen van de grond zal vegen, met een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig ” als einde.

Als je ooit hebt gefantaseerd over hoe het zou zijn om in een romantisch sprookje te leven, ben je niet de enige – het is volkomen normaal om dit idee opwindend of aantrekkelijk te vinden. Er is ook niets mis met het proberen om een ​​zekere mate van romantiek in je daten en intieme leven op te nemen, zoals er alles aan doen om een ​​verloving, bruiloft of huwelijksreis buitengewoon speciaal te maken.

Echter, waar dit soort geloofssysteem potentieel een probleem kan worden, is wanneer het tot het uiterste wordt doorgevoerd. Als u bijvoorbeeld denkt dat er maar één “juiste” persoon voor u is in de hele wereld en dat alles wel goed komt als u deze ene persoon  eenmaal ontmoet, zou u heel goed veel geweldige kansen kunnen laten liggen.

In feite zien we in het onderzoek dat mensen met een sterk lotsovertuiging de neiging hebben om sneller uit elkaar te gaan en het moeilijker hebben om relaties duurzaam te maken, omdat ze, in plaats van door mogelijke problemen heen te werken, van boord springen en het als een teken beschouwen dat dingen niet waren zoals ze in hun ogen bedoeld waren om te zijn [2]. Als gevolg hiervan leren ze nooit echt hoe ze conflicten moeten beheren en overwinnen, wat vrijwel onvermijdelijk is in relaties. Dus hopeloze romantici lopen het risico geen echt geluk te vinden omdat hun verwachtingen en normen onrealistisch zijn en ze niet de vaardigheden leren die nodig zijn om een ​​relatie gaande te houden.

Niet iedereen die verliefd is op het idee verliefd te zijn, valt echter in de categorie “hopeloos romantisch”. Het is ook mogelijk om een ​​’hoopvolle romanticus’ te zijn, wat inhoudt dat je een bepaald geloof in het lot van een relatie deelt, maar ook wat bekend staat als groei-overtuigingen . In plaats van conflicten te zien als een teken dat het de verkeerde relatie is, beschouwt iemand met deze overtuiging dit als een uitdaging of obstakel dat overwonnen moet worden en die de relatie uiteindelijk alleen maar sterker zal maken.

Evenzo, terwijl een hopeloze romanticus een afname van de passie in de loop van de tijd ( wat overigens volkomen normaal is!) kan zien als een teken van een slechte match en een exitstrategie begint uit te stippelen, kan een hoopvolle romanticus dit zien als een teken dat het is tijd om wat moeite te doen in hun slaapkamerspel om de vonk terug te krijgen – en het op de lange termijn aan de gang te houden.

Kortom, iemand die in het liefdeslot gelooft, maar weinig groei doormaakt in de relatie en niet veel investeert , zal waarschijnlijk in de hopeloze romantische categorie vallen, terwijl iemand die even zo hoog is in beide overtuigingen, waarschijnlijk in de hoopvolle romantische categorie zal vallen. Het is natuurlijk ook mogelijk om laag te zijn in beide soorten overtuigingen, die men kan karakteriseren als een relatiepessimist . Als alternatief kun je een lage lotsovertuiging hebben maar een hoge potentie om de relatie te laten groeen, wat betekent dat je denkt dat elke relatie mogelijk kan werken als je bereid bent om je best te doen. Je zou dit kunnen karakteriseren als een relatie-optimist of een relatie-pragmaticus .

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende manieren om naar liefde en relaties te kijken. En het is niet inherent problematisch om liefde door een geromantiseerde lens te zien. Onthoud gewoon dat een van de belangrijkste sleutels tot succes het hebben van een groeimindset is en het besef dat goede relaties doorgaans niet gemakkelijk komen. Zoals met al het andere in het leven, vereist een goede relatie wat werk en moeite om in stand te houden.

[1] Knee, C. R., Patrick, H., & Lonsbary, C. (2003). Implicit theories of relationships: Orientations toward evaluation and cultivation. Personality and Social Psychology Review, 7(1), 41-55.

[2] Le, B., Dove, N. L., Agnew, C. R., Korn, M. S., & Mutso, A. A. (2010). Predicting nonmarital romantic relationship dissolution: A meta‐analytic synthesis. Personal Relationships, 17(3), 377-390.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2021/3/22/the-difference-between-a-hopeless-romantic-and-a-hopeful-romantic

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge