Seks- en relatieonderzoek

Hoe aantrekkelijkheid verandert met leeftijd

Het verrassende teken dat een vrouw je aantrekkelijk vindt, zegt nieuwe studie
Hoe mensen een partner kiezen is verrassend vergelijkbaar.
girl, portrait, nude

JerzyGorecki (CC0), Pixabay

Terwijl mensen door de datingscene navigeren, is een van de altijd belangrijke vragen die gesteld worden: wat vinden mannen en vrouwen seksueel (on)aantrekkelijk? In een studie gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE , probeerden onderzoekers precies dat te achterhalen. En het blijkt dat er enige nuance is tussen de prioriteiten van mannen en vrouwen – en die veranderen met de leeftijd. Dit is wat ze hebben gevonden.

Het team van onderzoekers van de Queensland University of Technology in Australië wilde kijken naar wat precies mannen en vrouwen prioriteit geven aan seksuele partners naarmate ze ouder worden. Het is duidelijk dat deze voorkeuren voor seksuele aantrekking alles beïnvloeden, van relaties tot seks op individueel niveau, maar ook in grote lijnen van invloed zijn op zaken als gendernormen en politiek.

Dus keken ze voor hun onderzoek naar meer dan 7.000 Australiërs op datingsites , met leeftijden variërend van 18 tot 65. De deelnemers kregen negen specifieke eigenschappen onderverdeeld in drie categorieën om te beoordelen op basis van belangrijkheid, op een schaal van 0 tot 100.

De categorie “esthetiek” omvatte leeftijd, aantrekkelijkheid en fysieke bouw / kenmerken. De categorie “middelen” omvatte intelligentie, opleiding en inkomen. En de categorie ‘persoonlijkheid’ omvatte vertrouwen, openheid en emotionele connectie.

 

Na analyse van de resultaten van de beoordelingen, ontdekte het team dat mannen en vrouwen in feite relatief vergelijkbare prioriteiten hadden. Beiden beschouwden alle drie de persoonlijkheidskenmerken, evenals fysieke bouw en aantrekkelijkheid, als zeer belangrijk. Mannen en vrouwen beoordeelden het inkomen ook beide met een lager belang.

Intelligentie, vertrouwen, leeftijd, opleiding, inkomen en emotionele connectie bleken iets belangrijker te zijn voor vrouwen dan voor mannen (ongeveer 9 tot 14 punten belangrijker, specifiek). Mannen daarentegen beoordeelden aantrekkelijkheid en fysieke bouw als belangrijker dan wat de vrouwen rapporteerden.

En wat betreft de verschillen met de leeftijd, het lijkt erop dat onze prioriteiten veranderen naarmate we ouder worden. Mannen hechtten meer belang aan esthetiek dan vrouwen in het algemeen, maar onder de oudere deelnemers was er minder verschil. Bovendien beoordeelden jongere vrouwen persoonlijkheidskenmerken als belangrijker dan de jongere mannen, maar onder de oudere deelnemers beoordeelden zowel mannen als vrouwen persoonlijkheid gelijkmatiger.

De resultaten van deze studie, merken de auteurs op, komen overeen met veel van wat we al weten met betrekking tot seksuele aantrekkingskracht , met als grootste afhaalmogelijkheid hoe die voorkeuren veranderen met de leeftijd. Voor zowel mannen als vrouwen lijkt “voorkeur voor aantrekkelijkheid negatief gecorreleerd met leeftijd, maar voorkeur voor openheid en vertrouwen hangt positief samen met leeftijd”, schrijven ze in hun onderzoek.

Als er iets is dat we hieruit kunnen halen, is het dat fysieke aantrekkelijkheid belangrijk kan zijn gedurende ons hele leven, maar hoe ouder we worden, hoe meer onze persoonlijkheid een echte test van onze aantrekkelijkheid zal zijn.

Bronnen

https://www.mindbodygreen.com/articles/study-on-how-what-men-and-women-find-attractive-changes-with-age

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge

Deze website bevat info die mogelijks niet geschikt is voor kinderen. U bevestigt minstens 16 jaar te zijn. Deze website gebruikt cookies. U gaat daarmee akkoord.

error: Copyrighted by original authors. Copyright bij oorspronkelijke auteurs.