Hoe speelt seksueel verlangen zich af in de hersenen

Meer seks als medicijn tegen hooikoorts?
Japanners hebben minder seks

Hoe komt libido tot stand in de hersenen bij de mens? Het antwoord op deze vraag was

couple, beach, holding

stokpic (CC0), Pixabay

lang niet duidelijk voor de wetenschap, tot de komst van functionele neuroimaging-technieken. Dr. Serge Stoléru  psychiater, doctor in de psychologie en onderzoeker van het Inserm in het Paul-Brousse Ziekenhuis in Villejuif maakte als  een van de eersten gebruik van  positronenemissietomografie en functionele beeldvorming via magnetische resonantie om regio’s in de hersenen op te sporen die zijn betrokken bij seksueel verlangen en opwinding. Sommige regio’s spelen een activerende rol bij het hebben van goesting tot seks, terwijl andere juist een remmende functie hebben om mogelijk misplaatste handelingen die niet horen bij de moraal en de maatschappelijke regels onder controle te houden.

De seksuele aantrekkingskracht die de ene persoon bij de andere oproept wordt door heel wat factoren behaald. . Hoewel leeftijd, geslacht en lichamelijke kenmerken van groot belang zijn, moeten we ook rekening houden met culturele factoren zoals trends, persoonlijke smaak en de seksuele geaardheid.

De huidige kennis geeft aan dat de mate waarin de ene persoon de andere aantrekkelijk vindt, wordt bepaald door het laterale deel van de orbitofrontale cortex. Hiermee beoordelen we de verschillende troeven van de geobserveerde persoon. Het gaat niet om een zwart-wit-oordeel, maar om een genuanceerde visie onder invloed van de rechtse laterale orbitofrontale cortex, die de mate van aantrekkelijkheid van de te beoordelen man of vrouw zou bepalen.

Als de persoon bovendien inderdaad als heel aantrekkelijk wordt bevonden, vormt de activering van de orbitofrontale cortex het substraat in de hersenen voor het plezier dat de toeschouwer ervaart bij het kijken naar de persoon in kwestie. Het is een beetje alsof de orbitofrontale cortex ons een voorproefje geeft van het plezier dat we met deze persoon zouden kunnen beleven als hij of zij een seksuele partner zou zijn”, aldus Serge Stoléru in zijn boek ‘Un cerveau nommé désir’, gepubliceerd in 2016 door Odile Jacob.

Hoe kan je verder seks en gevoelens scheiden?

Hoewel liefde voor elkaar onontbeerlijk is voor een stabiele relatie, kan diezelfde liefde je seksleven de das om doen. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig zou er een oplossing bestaan voor dat probleem. Je seks- en gevoelsleven gescheiden houden, zou je libido namelijk een boost geven.

Het zijn wetenschappers van de Norwegian University of Science and Technology die onderzoek voerden naar het fenomeen. Hun resultaten werden gepubliceerd in Evolutionary Behavioral Sciences en duiden op het belang om seks en gevoelens gescheiden te houden. In heteroseksuele relaties zouden mannen maar liefst drie maal meer aansporen tot seks dan hun vrouwelijke partner, maar wanneer de vrouw het initiatief neemt, zijn de resultaten een stuk efficiënter. Vooral wanneer ze het onderscheid maken tussen de seksuele en emotionele aspecten binnen hun relatie.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat fantaseren over een derde persoon de passie binnen een langdurige relatie niet ten goede komt. Hoe meer een van beide partners denkt aan iemand anders, hoe minder goed het seksleven blijkt te zijn. Wat dan wel de sleutel tot succes is? Passie. Dat zou volgens de onderzoekers de enige indicator zijn voor een bloeiend seksleven.

Bronnen

https://www.neuron.be/nl/nieuws/medisch-nieuws/seksueel-verlangen-organisatie-in-de-hersenen.html

https://interactivepdf.uniflip.com/2//61981/1111706/pub/html5.html#page/16

https://nl.metrotime.be/2020/06/15/must-read/online-gokken-in-opmars-tijdens-lockdown/#post-1002772

https://www.academia.edu/456264/Sex_Differences_in_Sexual_Desires_and_Attitudes_in_Norwegian_Samples

https://technology.inquirer.net/86924/sexual-health-of-couples-in-long-term-relationships-subject-of-norwegian-study

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge