Invloed van cosmetica op seks

Mannen en vrouwen verschillen niet zo veel in wat ze belangrijk vinden als eigenschappen in een romantische relatie
Een op tien vrouwen heeft geen zelfvertrouwen tijdens seks in UK

Bru-nO / Pixabay

Uitgaan, restaurantbezoek, een date, … voor veel vrouwen betekent dit een tijd voor de spiegel met een reeks cosmetica. Minuten, soms een uur of langer, en zelfs af en toe een professionele consultatie kunnen deel uitmaken van het proces om aantrekkelijkheid te vergroten. Trucjes met foundation, oogschaduw, blush, lippenstift, enz. dienen om er aantrekkelijker uit te zien. Waarom doen vrouwen dat eigenlijk?

Is er een psychologische basis voor de make-up die we vandaag gebruiken? In plaats van te vragen “moeten vrouwen make-up dragen?” terwijl we erkennen dat veel vrouwen dat doen, kunnen we in plaats daarvan proberen uit te zoeken waarom vrouwen make-up dragen.

We spreken van cosmetica als producten die zijn ontworpen om fysieke schoonheid te verbeteren, maar wat is “mooi”? Cross-cultureel onderzoek heeft wereldwijd verschillen aangetoond in wat fysiek aantrekkelijk is. Dergelijke relativiteit wortelt schoonheid in socialisatie, niet in evolutie.

Mager zijn is bijvoorbeeld geen universeel kenmerk van aantrekkelijkheid. Dit werd treffend opgemerkt door Gwyneth Paltrow, ooit de “Mooiste Vrouw” genoemd, die zei: “Als we in het oude Rome of Griekenland zouden leven, zou ik als ziekelijk en onaantrekkelijk worden beschouwd.”

Ondanks culturele variatie, worden enkele fysieke kenmerken over het algemeen als universele markers van schoonheid beschouwd. Menselijke voorkeuren kunnen in de loop van miljoenen jaren geëvolueerd zijn om bepaalde fysieke kenmerken te bevorderen die verband houden met reproductieve fitheid – jeugdigheid is bijvoorbeeld een over het algemeen betrouwbare indicatie voor vruchtbaarheid, wat mogelijk verklaart waarom het aantrekkelijk wordt gevonden.

Eveneens zijn een gave huid en gezichtssymmetrie beide tekenen van een goede gezondheid en een grotere aantrekkingskracht (Fink, Grammer, & Thornhill, 2001; Thornhill & Gangestad, 1993). In mindere mate worden andere kenmerken geassocieerd met seksuele opwinding (bijvoorbeeld dikke lippen).

1.Lippenstift. Uit veel onderzoeken is gebleken dat de mond een grote rol speelt bij seksuele aantrekkingskracht. Volle, vooral rode lippen doen de mens en dan vooral mannen denken aan seksuele opwinding : ze zouden onbewust een associatie oproepen met de schaamlippen.  Dat komt omdat de de mond bij seksuele opwinding voller en roder wordt en daarmee meer opzichtig. Om die reden maken vrouwen al duizenden jaren hun lippen rood. Nochtans doen de meeste vrouwen geen lippenstift op om seksuele opwinding te suggereren, maar door de overlevering en socialisatie is het dragen van lippenstift bij uitgaan populair geworden en zijn de meeste vrouwen niet bewust van de vroegere evolutionaire associatie tussen volle rode lippen en gezwollen opgewonden schaamlippen. Vrouwen met rode lippen worden in onderzoek ook als aantrekkelijker gezien (Stephen & McKeegan, 2010).

Een experiment toonde aan dat rode lippenstift invloed had op hoe snel mannen vrouwen benaderden in een bar. In de studie werden vrouwen in rode lippenstift eerder benaderd dan vrouwen zonder lippenstift, bruine lippenstift of (licht) roze lippenstift (Guéguen, 2012). Een ander onderzoek bevestigt de stelling. Bij zwart-witfoto’s verhoogde het verhoogde contrast van rode lippen de vrouwelijkheid en aantrekkelijkheid op het gezicht van vrouwen, maar verminderde het de masculiniteit en aantrekkelijkheid op de gezichten van mannen. Bij blanken is veel van het contrast tussen de lippen en de gezichtshuid rood.

Rode lippen worden aantrekkelijk beschouwd bij vrouwen in geografisch en temporeel diverse culturen, mogelijk omdat ze vasodilatatie nabootsen geassocieerd met seksuele opwinding. De onderzoekers concludeerden dat de associatie tussen lipkleurcontrast en aantrekkelijkheid in vrouwengezichten te wijten kon zijn aan de associatie met geoxygeneerde bloedperfusie die oestrogeenniveaus, seksuele opwinding en hart- en ademhalingsgezondheid aangeeft.

2.Foundation lijkt fundamenteel. Misschien omdat het de huidskleur egaliseert en daarom een ​​sterkere indruk van gezondheid en symmetrie geeft. Sterker nog, in een studie werd ontdekt dat het juist de egale huid bewerkstelligd door de juiste foundation of poeder het grootste verschil maakte in vrouwelijke aantrekkelijkheid nadat een groep mannen de aantrekkelijkheid van vrouwen met verschillende niveaus van cosmetisch gebruik beoordeelde, van helemaal geen make-up (Mulhern, Fieldman, Hussey, Leveque, & Pineau, 2003).

3.Focus op de ogen. In onderzoek beoordeelden vrouwen oogmake-up als het nummer één-product dat de gezichtsuitlokking van andere vrouwen verbeterde (Mulhern et al., 2003). Eyeliner, oogschaduw en mascara kunnen de jeugdigheid van het gezicht vergroten. Met andere woorden, volwassenen worden vaak als mooi gezien als ze kenmerken hebben die kenmerkend zijn voor jongeren, inclusief grote ogen (evenals kleine neuzen en grote lippen). Een dergelijke overdreven jeugdigheid heeft meestal een grotere aantrekkingskracht (Jones et al., 1995).

4.Een beetje blos. Waarom is een beetje rouge op de wangen zo aantrekkelijk?  Misschien komt het omdat vrouwen het meest seksueel aantrekkelijk zijn tijdens het midden van de cyclus tijdens de eisprong of wanneer ze opgewonden raken, en dan blijkbaar gemakkelijker blozen. De toepassing van kunstmatige blos kan deze vascularisatie nabootsen en een subtiel signaal van seksuele interesse of opwinding geven. Dit komt overeen met de link die Elliott en Niesta (2008) hebben gelegd tussen de kleur rood en sexappeal. Het zou een grotere fertiliteit uitstralen.

5.Makeup laat je er gezonder uitzien. Behalve het verhogen van de aantrekkelijkheid, kan cosmetica vrouwen helpen om bepaalde gunstige sociale percepties te creëren. Een recent experiment onthulde dat vrouwen die cosmetica gebruiken, geëvalueerd werden als gezonder, zelfverzekerder en zelfs met meer verdienvermogen dan dezelfde vrouwen zonder make-up (Nash, Fieldman, Hussey, Leveque en Pineau, 2003). Dit suggereert dat make-up een potentieel nuttige rol heeft bij de strategische zelfpresentatie.

Over het algemeen lijken moderne cosmetica gericht op functies die logisch zijn vanuit een evolutionair standpunt. Omdat de vruchtbaarheid van vrouwen gekoppeld is aan jeugd en gezondheid, gebruikt men make-up om indrukken te bevorderen die in overeenstemming zijn met die kenmerken.

Wat betreft de al lang bestaande vraag waarom de meeste mannen normaal gesproken geen vergelijkbare make-up dragen, zouden evolutionaire psychologen erop kunnen wijzen dat mannen andere eisen stellen als het gaat om reproductie. In plaats van jeugd en gezondheid te overdrijven om hun vruchtbaarheid te laten zien, gaan mannen zich in plaats daarvan eerder richten op het tonen van rijkdom of middelen, potentieel waardevolle activa voor vrouwen die partners kiezen (Buss, 1988).

Uiteindelijk kan make-up een verschil maken in de waargenomen fysieke aantrekkelijkheid, maar dat is er tot nu toe slechts één: ondanks het voordeel dat fysieke schoonheid kan hebben voor kortetermijnrelaties, streven mensen die een langdurige verbinding zoeken toch vooral naar “innerlijke schoonheid” met de nadruk op vriendelijkheid, intelligentie en een goed gevoel voor humor. Uiterlijke aantrekkelijkheid speelt vooral bij de eerste indruk een grote rol en is een belangrijke factor om aandacht te krijgen tijdens het daten, maar daarna gaan toch andere factoren een grotere rol spelen.

Toch blijkt ten onrechte dat zowel mannen als vrouwen denken dat vrouwen die make-up dragen, meer geïnteresseerd zijn in seks.

Is veel make-up dragen gevaarlijk? Al jaren waarschuwen dermatologen voor het gebruik van make-up, het zou  de poriën verstoppen de huid irriteren. Niets beter dus dan af en toe puur natuur door het leven gaan zou je denken, maar nu blijkt een goede laag make-up toch nog zijn voordelen te hebben.

Phillip Artemi, dokter aan de Australasian College of Dermatologists publiceerde een paper over de potentiële voordelen van het dragen van cosmetica. “We weten nu dat het niet alleen zonnestralingen zoals UVB en UVA zijn die onze huid aantasten. We worden ook blootgesteld aan infrarood stralingen en licht, met een doffe huid, rimpels en in het slechtste geval huidkanker als resultaat”, legt Phillip Artemi uit. Na zonnecrème zou een goede laag make-up het beste wapen zijn tegen verouderingssymptomen door zonnestralen.

Cosmetica en seksuele intimidatie. Workman, Jane, E. en Johnson, KIM, K. deden onderzoek naar het effect van cosmeticagebruik op attributies met betrekking tot de waarschijnlijkheid van het uitlokken van seksuele intimidatie en van seksueel geïntimideerd zijn.

Er werd gewerkt met 85 vrouwelijke en 76 mannelijke vrijwilligersstudenten. De studie vertrok van drie niveaus van cosmetica gebruik (zwaar, matig, geen cosmetica) en twee niveaus van geslacht (mannelijk, vrouwelijk). Elke proefpersoon bekeek een van de drie gekleurde foto’s van een model met zware, matige of geen cosmetica, en gaf vervolgens aan hoe waarschijnlijk het was dat het model seksuele intimidatie veroorzaakte en seksueel werd lastiggevallen. Gegevens werden geanalyseerd met variantie-analyses en de Newman-Keuls-test. Toen het model zware cosmetica droeg, werd geschat dat ze meer kans maakte op seksuele intimidatie dan wanneer ze matige cosmetica droeg. Evenzo, toen het model matige cosmetica droeg, werd haar een significant grotere kans op seksuele intimidatie gegeven dan wanneer ze geen cosmetica droeg. Toen het model zware of gematigde cosmetica droeg, werd haar ook toebedacht dat ze meer kans liep op seksuele intimidatie dan wanneer ze geen cosmetica droeg. Bovendien beoordeelden mannelijke proefpersonen het model met een grotere kans om te provoceren en seksueel te worden lastiggevallen dan de vrouwelijke respondenten.

Lees ook hier

Literatuur

 • Buss, D. M. (1988). The evolution of human intrasexual competition: Tactics of mate attraction. Journal of Personality and Social Psychology, 54, 616-628.
  •Elliot, A. J., & Niesta, D. (2008). Romantic red: Red enhances men’s attraction to women. Journal of Personality and Social Psychology, 95(5), 1150-1164.
  •Fink, B., Grammer, K., & Thornhill, R. (2001). Human (Homo sapiens) facial attractiveness in relation to skin texture and color. Journal of Comparative Psychology, 115(1), 92-99.
  •Guéguen, N. (2012). Does red lipstick really attract men? An evaluation in a bar. International Journal of Psychological Studies, 4, 206-209
  •Jones, D., Brace, C. L., Jankowiak, W., Laland, K. N., Musselman, L. E., Langlois, J. H., … & Symons, D. (1995). Sexual selection, physical attractiveness, and facial neoteny: cross-cultural evidence and implications [and comments and reply]. Current Anthropology, 723-748.
  •Mulhern, R., Fieldman, G., Hussey, T., Lévêque, J. L., & Pineau, P. (2003). Do cosmetics enhance female Caucasian facial attractiveness?. International Journal of Cosmetic Science, 25, 199-205.
  •Nash, R., Fieldman, G., Hussey, T., Lévêque, J. L., & Pineau, P. (2006). Cosmetics: They influence more than Caucasian female facial attractiveness. Journal of Applied Social Psychology, 36, 493-504.
  •Stephen, I. D., & McKeegan, A. M. (2010). Lip colour affects perceived sex typicality and attractiveness of human faces. Perception, 39, 1104-1110
  •Thornhill, R., & Gangestad, S. W. (1993). Human facial beauty. Human Nature, 4, 237-269.

Bronnen

https://www.psychologytoday.com/us/blog/meet-catch-and-keep/201502/5-research-backed-reasons-we-wear-makeup

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20942361

https://www.hln.be/nina/fit-gezond/waarom-een-dikke-laag-make-up-toch-niet-zo-slecht-is~a20f31dd/

https://link.springer.com/article/10.1007/BF00288211

https://www.academia.edu/6380442/Cosmetics_Usage_and_its_relation_to_Sex_Age_and_Marital_Status

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge