Hebben kleur en grootte schaamlippen invloed op seks?

Internetporno oorzaak van impotentie bij 1 op 10 jonge mannen
Wegscheren schaamhaar vergroot de kans op soa's en verwondingen
labia-coloring-tk-body-image-1453914942

Foto via Flickr user Miran Rijavec

Soms hoor je mannen beweren dat hoe donkerder de schaamlippen van de vrouw zijn, hoe beter en heviger seks met haar is.  Anderen zijn overtuigd dat de anatomie van de schaamlippen verandert naarmate de vrouw seks heeft.  Een andere bewering is  dat hoe meer seks de vrouw gehad heeft, hoe groter haar vagina wordt en hoe dikker haar schaamlippen zijn.  Kleine bleke schaamlippen zou dan een teken zijn van maagdelijkheid en weinig sekservaring?

Wil je vrouw met veel sekservaring kies dan een vrouw met donkere, dikke schaamlippen?  Het zou de wrijving zijn die de schaamlippen groter en donkerder doet worden.  Er zijn vrouwen die operaties aan de schaamlippen ondergaan om ze toch maar dikker, voller en roder te doen lijken. Het zou de aantrekkelijkheid verhogen. Helaas gaat het over mythes en is er niet zoveel van waar, wat niet belet dat vollere schaamlippen wel als aantrekkelijker worden aanzien, net zoals volle lippen rond de mond overigens.

Anatomie

Anatomisch gezien heb je de buitenste schaamlippen, die twee huidplooien zijn die over het algemeen (sterk) behaard zijn. Ze beginnen aan de venusheuvel, het driehoekig deeltje onderaan de buik waarop schaamhaar groeit. Ze lopen door tot net voorbij de vagina-opening en vormen de overgang tussen de vulva en de dijen.

uitwendige-geslachtsorganen-vrouw

Bron : http://www.allesoverseks.be/themas/lichaam/vagina/hoe-zien-de-schaamlippen-er-uit

De binnenste schaamlippen zijn niet behaard. Het zijn dunne en meestal wat vochtige huidplooien aan weerszijden van de vaginale opening, die de schede en de monding van de urinebuis bedekken. Aan de voorzijde, de bovenkant, komen ze samen in twee huidplooien. De buitenste plooi vormt een “luifeltje” of “capuchon” over de clitoris. De binnenste plooi loopt samen in de basis van de clitoris.

Soms spreekt men van grote en kleine schaamlippen. Met de grote schaamlippen bedoelt men dan de buitenste schaamlippen. Dat is verwarrend, omdat de binnenste schaamlippen meestal groter zijn dan de buitenste en uit de buitenste schaamlippen steken.

De vroegere anatomische benamingen voor de schaamlippen waren nogal verwarrend en zijn daarom aangepast. Er wordt nu gesproken over de buitenste- en de binnenste schaamlippen in plaats van over de grote- en de kleine schaamlippen. De binnenste schaamlippen (labiae minora) zijn namelijk bij veel vrouwen groter dan de buitenste schaamlippen (labiae majora) en toch werden ze in het verleden kleine schaamlippen genoemd. Veel vrouwen dachten daardoor ten onrechte dat ze te grote schaamlippen hadden. We spreken pas over te grote schaamlippen als de binnenste schaamlippen zo groot zijn dat ze klachten veroorzaken. Dit kunnen zowel lichamelijke klachten zijn (bijvoorbeeld irritatie) als psychische klachten (bijvoorbeeld onzekerheid of schaamte).

Grote schaamlippen bevatten onder andere vet, zweet- en talgklieren. De grote schaamlippen liggen in niet-opgewonden toestand vaak tegen elkaar aan, waardoor ze aan de binnenliggende delen bescherming bieden. Bij seksuele opwinding zwellen de grote schaamlippen wat op en komen ze uit elkaar te liggen.

In elk van de grote schaamlippen bevindt zich ook een klier van Bartholin. Deze klier produceert slijmerig vocht dat wordt uitgescheiden via een kleine opening in de onderste binnenkant van de labia minora.

De kleine schaamlippen vormen een plooi met de opening van de vagina aan de onderzijde. Het zijn onbehaarde, dunne huidplooien die tussen de grote schaamlippen liggen. Aan de bovenkant komen ze samen en bedekken de clitoris. Ze bevatten talgklieren en ook erectiel weefsel. Net als de clitoris kunnen de binnenste schaamlippen onder invloed van seksuele prikkels opzwellen door een verhoogde bloedtoevoer.

Bij ongeveer 60% van de vrouwen zijn de binnenste schaamlippen na de puberteit groter dan de buitenste. Over het algemeen is er een grote variatie in kleur en vorm van de schaamlippen bij verschillende vrouwen. Bij lang niet alle vrouwen zijn de linker- en rechterschaamlippen identiek van vorm. De buitenste schaamlippen hebben een duidelijke functie. Het zijn als het ware aribags die de stoten van de man zijn penis in de vagina moeten opvangen. Het is dus juist beter als er grote uitwendige en inwendige schaamlippen zijn, het maakt seks makkelijker.

Te grote schaamlippen?

Bij veel vrouwen zijn de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste schaamlippen, maar dit is normaal. Bij sommige vrouwen echter zijn de schaamlippen zó groot dat ze klachten geven. Ze kunnen dan hinderen bij bijvoorbeeld  fietsen omdat ze dan naar  binnen vallen waardoor de dame het gevoel heeft ergens op te zitten. Te grote schaamlippen raken snel geïrriteerd waardoor ook pijnklachten kunnen ontstaan. Tijdens het hebben van seks worden schaamlippen overigens altijd groter, door de toegenomen vochtproduktie gaan ze wat zwellen, maar ook bij grote schaamlippen levert dit meestal geen problemen op.

Kleur van de schaamlippen?

Steeds meer jonge vrouwen, kinderen zelfs, hebben twijfels over hun schaamlippen. De vagina van een vrouw kan enorm van kleur verschillen. Dit gaat van helder roze (zie je veel bij donkere vrouwen) tot heel donker roze, tegen bruin aan. Paarsige binnenste schaamlippen zijn ook helemaal normaal. Net als inderdaad binnenste schaamlippen die groter zijn dan buitenste.

Soms zien de binnenste schaamlippen zelfs zwart of met bruin-zwarte vlekken. Het heeft veel te maken met de pigmentkleur van de huid. Meer donkerkleurige, paarse tot zwarte binnenste schaamlippen kan wel wijzen op een teveel uitzetten van aders, net zoals bij aambeien rond de anus. Bij twijfel kan het geen kwaad om een arts te raadplegen, maar meestal is het heel normaal en vaak ook maar tijdelijk van aard.

De kleur van je schaamlippen is over het algemeen genetisch bepaald. De ene vrouw heeft roze schaamlippen en bij de ander zijn ze donker bruin. Tijdens de seks kunnen ze nog wat extra donker kleuren doordat de bloeddoorstroming van de vagina extra gestimuleerd wordt.

Onderzoek

Brook McFadden deed onderzoek naar de grootte van de vagina en de schaamlippen. Ze deed metingen bij 168 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. Ze bestudeerde de volgende onderdelen van het vrouwelijk geslachtsorgaan en vond devolgende gegeven:

De binnenste schaamlippen : De twee binnenste schaamlippen rond de vaginale opening zijn niet even groot. De linker is gemiddeld 2,1 centimeter breed, maar dit kan variëren van 0,4 tot 6,4 centimeter. De lengte is gemiddeld 4,0 centimeter, en gaat van 1,2 tot 7,5 centimeter.

De rechter is iets kleiner, met een gemiddelde breedte van 1,9 centimeter en een gemiddelde lengte van 3,8 centimeter. Ook hier lopen de getallen flink uiteen: respectievelijk 0,3–7,0 en 0,8–8,0 centimeter.

De buitenste schaamlippen : De grote schaamlippen die om de binnenste heen liggen, zijn volgens het onderzoek even lang. Gemiddeld meten ze 8,1 centimeter en dat kan uiteenlopen van 4,0 tot 11,5 centimeter. Zowel de binnenste als de buitenste schaamlippen worden kleiner met de jaren.

De clitoris :De langwerpige erogene zone is gemiddeld 0,8 centimeter breed en 1,6 centimeter lang. Hier is de variatie respectievelijk 0,2–2,5 centimeter en 0,4–4,0 centimeter.

Schaamlippen zijn lastig te meten was wel haar conclusie. Door warmte, koude, seksuele opwinding, vetophoping, enz veranderen schaamlippen tijdelijk van vorm.   Het onderzoek van McFadden laat duidelijk zien dat de vrouwelijke geslachtsorganen weliswaar dezelfde functie hebben, maar qua uiterlijk sterk verschillen. Het is dan ook moeilijk te zeggen hoe een ‘standaardvagina’ eruitziet.

Eerdere onderzoeken naar de diepte van de schede en de diameter van de vagina kwamen tot dezelfde conclusie.

Veranderen schaamlippen blijvend onder invloed van seks?

Er is geen enkel bewijs dat schaamlippen veranderen onder invloed van seks. Tijdens een orgasme kunnen de schaamlippen wel tijdelijk van vorm en kleur veranderen.  Ze worden gevuld met bloed, worden daardoor groter en zien er ook meer donkerrood uit.  Als je klaar bent om met je partner aan de slag te gaan, stroomt er veel bloed naar die regio en de bloedvaten in je vagina zetten uit. En hoe meer opgewonden je bent, hoe groter je vagina potentieel kan worden. Maar dit is niet duurzaam.

De kleur van je schaamlippen is over het algemeen genetisch bepaald. De ene vrouw heeft roze schaamlippen en bij de ander zijn ze donker bruin.

Als schaamlippen meer permanent van grootte of kleur veranderen is dat tijdens de puberteit wanneer het meisje vrouw wordt en wanneer een vrouw dikker of magerder wordt. Het is volkomen normaal dat de schaamlippen donkerder worden als je ouder wordt

Als een vrouw veel vet aanzet, zet het vet zich ook af op de schaamlippen en veranderen deze van kleur en vorm.  Ook tijdens en na een zwangerschap kunnen schaamlippen van vorm veranderen. Soms is dat om natuurlijke redenen, maar soms ook door de mechanische inwerking van de bevalling en/of medische ingrepen bij de bevalling om de geboorte te helpen.

Soms kunnen schaamlippen zelfs blauw worden rond de ongesteldheid. Ook na zwangerschap kunnen ze een andere kleur krijgen.  Tijdens een zwangerschap kan er ook meer vet in de schaamlippen komen en er is vaak een toename van melanine in de huid wat zich ook vertaalt in een kleurverandering van de schaamlippen.  Ze worden dan donkerder, soms ook bruiner van kleur. Bij een aantal vrouwen loopt er zelfs een bruine lijn van de vagina recht omhoog naar de navel. Dit is allemaal heel normaal. Meestal verdwijnt dit na de zwangerschap, soms blijven er ook restanten van de bruine pigmentverkleuring over. Wanneer de zwangerschapshormonen uit het lichaam zijn wordt de huid langzaam weer lichter. Het kan echter wel zijn dat deze donkerder blijft dan voor de zwangerschap.

En dan is er nog de menopauze. In deze fase van het leven verliezen vrouwen veel oestrogeen en ook dat kan ervoor zorgen dat de kleur van de vagina verandert, meestal naar een lichtere kleur dan voorheen.

Dat er nu veel meer gepraat wordt over de kleur en grootte van de schaamlippen heeft vooral te maken met het feit dat veel meer vrouwen de haren wegscheren rond de vagina.  Als men de haren wegwaxt, kan er ook een tijdelijke verkleuring van de schaamlippen optreden, maar dat is dan gewoon een huidreactie op het vaak pijnlijk wegrukken van de haren vlak na de buitenste schaamlippen.  Er komt een grotere bloeddoorstroming als gevolg van het waxen van de haren en bijgevolg een donkere verkleuring en verdikking.

Doordat de haren weg zijn, let men ook veel meer op de kleur en grootte van de schaamlippen. Ze hebben altijd in alle mogelijke vormen en kleuren bestaan, maar nu wordt er veel meer aandacht aan geschonken. Zeker als men hoort dat bepaalde beroemdheden hun schaamlippen laten corrigeren, vergroten of verkleinen.

Schaamlippen zijn zo individueel en bijzonder als vrouwen en mannengezichten individueel en bijzonder zijn. Het is ook een fabeltje dat grote of kleine schaamlippen, een rode of lichte kleur invloed hebben op sekservaringen.  Als er schaamlipcorrecties gebeuren is dat soms om medische of anatomische redenen maar nooit levert een schaamlipoperatie betere sekservaringen op. En het is helemaal onwaar dat vrouwen met grote en vuurrode schaamlippen veel sekservaringen hebben.

Vollere en rode schaamlippen doen misschien denken aan vurigheid, passie en hartstocht, net zoals ook rode lippen opwindend kunnen zijn. Maar voor de seksuele ervaringen en genot maakt het niets uit. Het heeft dus ook geen zin te denken dat een vrouw met kleine bleke schaamlippen nog maagd is en omgekeerd. Het is zelfs gevaarlijk om de schaamlippen te laten vergroten, meer rood worden of verbleken. Er is geen enkele invloed op seksuele ervaringen.

De grootte doet er dus niet toe. Wanneer een meisje of vrouw pijn ervaart tijdens seks ter hoogte van de schaamlippen, kan er sprake zijn van een infectie, een seksueel overdraagbare aandoening, enz. Soms kan er ook een anatomische beperking zijn. In al die gevallen is het aan te raden om een arts te raadplegen.

Soms helpt het om een glijmiddel te gebruiken, maar bij twijfel toch best eerst naar de dokter gaan.

Bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaamlippen

Bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaamlippen

Vagina kleuren

Sommige vrouwen vinden hun schaamlippen te donker. Er bestaan middelen om dit te kleuren, maar de werkzaamheid is niet bewezen. Je moet ook opletten met sommige middelen omdat er weekmakers inzitten die niet alleen de huid kunnen beschadigen, maar volgens sommige wetenschappers ook kankerverwekkend kunnen zijn. Best aan te raden is als je van plan bent om de schaamlippen witter te maken dat je dat doet in overleg met een arts, zodat je weet welke producten juist gebruikt worden. Dezelfde producten worden overigens ook vaak gebruikt om de anus te bleken. Vooral in de seksindustrie en bij homomannen is het populair.

Bron http://www.sterwit.nl/vagina_bleken?

Het is ook mogelijk om de schaamlippen of anus te laten bleken met laserstralen.  Het eindresultaat van de behandeling is dat huid meer rozig wordt. De Amerikaanse arts dokter Matlock was de eerste die deze behandeling toepaste. Deze behandeling wordt enkel door een plastisch chirurg uitgevoerd.

Misschien kan onderstaande brochure, weliswaar voor sekswerkers, ook nuttig zijn ter informatie.

Gezond er op. Factsheet voor vaginale hygiëne van sekswerkers

 

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaamlippen

http://www.vice.com/be/read/wat-zegt-de-kleur-van-je-schaamlippen-over-je-seksleven-743

http://wibnet.nl/mens/lichaam/zo-groot-zijn-de-vrouwelijke-schaamlippen

http://positivemed.com/2016/06/28/is-your-honey-pot-too-big/?ScienceD

https://www.dokterdokter.nl/aandoening/te-grote-schaamlippen/?

https://www.dokter.nl/forum/vagina-baarmoeder-eierstokken/171692-schaamlip-donker-van-kleur-vraag/

http://www.sterwit.nl/vagina_bleken?

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/seksualiteit/30651-bleken-van-de-anus-hoe-en-waar.html

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge