Liefde op het eerste gezicht komt eigenlijk bijna nooit voor.

Tijdje single is niet erg
Waarom vrouwen vreemd (willen) gaan.

Gevoelens van verliefdheid. De wetenschap krijgt steeds meer inzicht in wat liefde

Bron : freepik.com

eigenlijk is. Hoe het begint, hoe het kan voortduren en hoe het beëindigd.

Liefde op het eerste gezicht is niet de enige goede start van een magisch liefdesverhaal. Er is niet één begin van een relatie die kan voorspellen hoe gelukkig een stel 20, 30, 40 jaar later is. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, en elk verhaal is uniek, ook het begin.

Liefde op het eerste gezicht klinkt erg romantisch, maar komt eigenlijk bijna nooit voor. Ook liefde op het tweede gezicht niet. Op het derde en vierde gezicht maak je meer kans. Hoe vaker we iemand zien, hoe aantrekkelijker we hem of haar vinden….

Onderzoekers aan het New Yorkse New York State verzamelden foto’s van gezichten. Proefkonijnen beoordeelden ze op aantrekkelijkheid op een schaal van 9 punten. Vervolgens selecteerden de wetenschappers 112 van die beelden waarvan de helft als aantrekkelijk beoordeeld werden. 22 vrijgezelle mannen en vrouwen kregen deze beelden te zien en moesten opnieuw aangeven of deze personen aantrekkelijk waren.

De wetenschappers herhaalden het experiment met dezelfde deelnemers en dezelfde foto’s, maar in een andere volgorde. Tijdens deze twee ronde scoorden de aantrekkelijke gezichten nog beter. En een hersenscan toonde een grotere piek aan in twee verschillende types van hersengolven die gepaard gaan met opwinding.

Psycholoog Ravi Thiruchselvam zegt dat de uitkomst van dit experiment  ook de deelnemers zelf verbaasde. Ze voelden zich meer aangetrokken tot anderen nadat ze de persoon meerdere keren gezien hadden. Zelfs wanneer er aanvankelijk helemaal geen aantrekkingskracht was. Verliefdheid moet dus groeien en liefde op het eerste gezicht is erg zeldzaam. Herhaling is een belangrijke factor in het proces van verliefd worden.

De eerste reden waarom we iemand leuk vinden is dus omdat we ze vaak zien. Er hoeft niet daadwerkelijk contact te zijn, het gaat om het zien van elkaar. Hoe vaker we iemand zien, hoe aardiger we hem of haar gaan vinden. Ook de wetenschap dat we iemand in de toekomst vaker gaan zien, schept een verwachting dat we die ander leuker gaan vinden. We letten dan meer op de positieve kwaliteiten van de ander.

Bronnen

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/08/22/liefde-op-het-vierde-gezicht

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2836190/2016/08/21/Liefde-komt-niet-op-eerste-maar-op-vierde-gezicht.dhtml

http://www.langplusgelukkig.nl/5-redenen-waarom-langzaam-verliefd-worden-je-uiteindelijk-gelukkiger-maakt/

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/man-en-vrouw/61171-aantrekkingskracht-waarom-we-iemand-leuk-vinden.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge