Volle baard, stoppelbaard of geen baard? Wat vinden vrouwen aantrekkelijk?

Lelijke vrienden/vriendinnen maken je knapper
Vaststellingen inzake seksuele aantrekkelijkheid
man, beard, eyes

muratkalenderoglu (CC0), Pixabay

Mannen met een baardje, daar houden vrouwen wel van. Dit was allang bekend, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Onderzoek laat zien dat vrouwen mannen met baarden aantrekkelijker vinden dan mannen zonder baard. Daarnaast zouden vrouwen liever hun leven willen delen met een baardenmans.

Bij het onderzoek deden 8,520 vrouwen mee die tussen de 18 en 100 waren. Aan hen werd gevraagd om verschillende foto’s van mannen te beoordelen. De vrouwen kregen telkens dezelfde man op foto’s voorbijkomen, het enige verschil was zijn baardgroei.

De eerste foto was de man gladgeschoren, op een andere had hij lichte stoppels, daarna met zware stoppels en vervolgens met een volle baard. De vrouwen werden gevraagd om de foto’s te beoordelen op aantrekkelijkheid, mannelijkheid en geschiktheid voor een relatie.

Naast het verschil in baardgroei werd de foto ook aangepast op mannelijkheid. Met Photoshop waren sommige foto’s bewerkt, waarbij de lengte van de baard werd aangepast en de kaaklijn, jukbeenderen en wenkbrauwen waren veranderd. De resultaten lieten zien dat hoe vrouwelijker een man in zijn gezicht is, hoe minder aantrekkelijk vrouwen hem vonden.

Vrouwen zouden mannen met ‘zware’ stoppels het aantrekkelijkst vinden, met op de tweede plek ‘lichte stoppels’. Maar de vrouwen vonden dat deze mannen vooral geschikt waren voor een one-night-stand of een korte relatie.


Mannen met gladgeschoren gezichten werden het minst aantrekkelijk gevonden. De mannen met een volle baard werden gezien als de beste partner. Deze kwamen eruit als meest ideaal om het huwelijksbootje in te stappen.

De onderzoekers waren niet verrast door de uitslag. Mannen met baarden worden onbewust beschouwd als aantrekkelijker, volwassener, agressiever en sterker. Evolutionair gezien is dit belangrijk voor vrouwen, aangezien dominante mannen meer kans hadden om vijanden te verslaan en voedsel binnen te halen.

Dit bleek ook uit ouder onderzoek. De voorkeuren van vrouwen  veranderen wel  met hun eigen doelen inzake voortplanting en partnerkeuze. Neave en Shields (2008) bestudeerden de effecten van gezichtshaar over de perceptie van de mannen inzake de aantrekkelijkheid, mannelijkheid en dominantie van vrouwen. De onderzoekers vroegen vrouwelijke deelnemers om aan verschillende mannelijke gezichten een aantrekkelijkheidsscore te geven.  De gezichten waren digitaal veranderd om verschillende graden van gezichtsbeharing-gladgeschoren, lichte stoppels, zware stoppelbaard, korte baard, of volle baard te laten zien. Voor elke wijziging, werden vrouwen gevraagd om het gezicht van mannelijkheid te beoordelen naar agressie, dominantie, aantrekkelijkheid en sociale volwassenheid. De deelnemers werden ook gevraagd om hun eigen verlangen naar de mannen te geven inzake een relatie op korte en lange termijn.

Deze resultaten gaven aan dat  vrouwen  mannen met lichte stoppels het meest aantrekkelijk vonden. Deze mannen werden aangewezen voor zowel korte als de lange termijn relatie. De vrouwen ervaarden mannelijke gezichten met volle baarden wel als de meest mannelijke, meest agressieve en meest sociaal volwassen; de vrouwen vonden ook dat deze mannen er ouder en rijper uitzagen. Mannengezichten met lichte baarden werden beschouwd als de meest dominante.

Onderzoek van Dixson en Brooks (2013) gebruikte soortgelijke procedures om mannen te laten beoordelen met verschillende beharingen. Net als in de eerste studie vonden vrouwen mannen met stoppels de meest aantrekkelijke. Toch beoordeelden de  vrouwen mannen met volle baarden als hoogst voor ouderschapsbekwaamheid en gezondheid. Over het algemeen gaven vrouwen hogere ratings aan mannen met baarden als ze in hun vruchtbare fase zaten.

Over het algemeen blijkt dus dat men een gezicht met  stoppels aantrekkelijker vind naar een sekspartner, terwijl een vollere baard als een indicatie geldt van iemand met een goed vaderschapsvermogen.

1475750820-baard-onderzoekToch geen baard?

Toch blijkt onderzoek elkaar ook tegen te spreken.Van hipster tot gewone Vlaamse man: de baard is nog steeds populair. Hoewel de hype z’n hoogtepunt heeft bereikt, spotten we op straat nog heel wat bebaarde mannen. Maar vinden vrouwen zo’n volle baard onweerstaanbaar sexy? Blijkbaar niet, want slechts 2 op de 10 vrouwen vindt een man met een volle baard aantrekkelijk.
Heel wat mannen leggen hun scheerapparaat maar al te graag enkele weken aan de kant. Echte mannen pronken met hun volle, weelderige baard. Maar wat vinden vrouwen nu eigenlijk écht van die stoere baard? Wilkinson Sword ondervroeg in samenwerking met TNS Emnid meer dan 1.000 vrouwen over verschillende baardstijl, de resultaten zijn toch een beetje verrassend…  9 op 10 vrouwen schat een man met een volle baard maar weinig succesvol in. Nog opvallender: slechts 2 op 10 vrouwen vindt een volle baard aantrekkelijk. In het algemeen geldt: hoe meer huid de mannen tonen, hoe aantrekkelijker vrouwen dit vinden.

Meer dan 60% van de ondervraagde dames vindt glad geschoren mannen het meest aantrekkelijk. Het vrouwelijk geslacht is blijkbaar erg kieskeurig als het op lichaamsbeharing aankomt. Maar hoe scoor je dan als man het best? Een driedagenbaardje heeft volgens de resultaten het hoogste sexappeal. Driekwart van de vrouwen onder de 30 kan deze stijl niet weerstaan.
Het einde van de baard in zicht?

Maar waarom is de baard, toch wel dé hype van 2015, plots toch wel wat minder populair? Een recente studie kwam tot de conclusie dat naarmate meer mannen een baard laten staan, de aantrekkingskracht van een behaarde kin echter afneemt. “Als steeds meer mannen  meedoen aan de baardenrage, heeft het op een bepaald moment geen toegevoegde waarde meer om mee te doen.” Het is een beetje zoals in de mode blijkbaar, als we plots iets té veel zien, worden we het snel beu.

Bronnen

https://www.psychologytoday.com/blog/the-attraction-doctor/201607/do-women-prefer-men-beards

http://www.esquire.nl/mantertainment/news/a5581/het-is-bevestigd-vrouwen-vinden-mannen-met-baarden-het-meest-aantrekkelijk/

http://www.dezondag.be/volle-baard-of-stoppelbaard-dit-vinden-vrouwen-het-meest-sexy/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge