Denken mannen altijd aan seks?

Tijd om klinische seksuologen te erkennen
Een enkele keer seks zorgt ervoor dat mensen twee hele dagen zelfvoldaan zijn

geralt / Pixabay

Het wordt algemeen aangenomen dat mannen bijna altijd in de stemming zijn voor seks. Dat mannen altijd seks willen, heeft volgens sommigen niets te maken met het hebben van veel relaties of met hun levensomstandigheden. In tegenstelling tot vrouwen wordt aangenomen dat jongens gewoon constant geil zijn.

Echter, een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Sex Research suggereert dat dit stereotype beeld van mannelijke seksualiteit volledig verkeerd is en dat het seksuele verlangen van mannen veel complexer is dan waar ze de eer voor hebben gekregen. In feite heeft het eigenlijk veel te maken met de emotionele band die mannen hebben met hun partners, wat ons vertelt dat mannen en vrouwen veel meer op elkaar lijken dan ze verschillen als het gaat om de factoren die verlangen voorspellen.

In deze studie interviewden onderzoekers in Canada en het UK 30 heteroseksuele mannen die betrokken waren bij langdurige romantische relaties. Al deze mannen waren tussen de 30 en 65 jaar oud. De onderzoekers kozen mannen met deze kenmerken in plaats van mannelijke studenten, omdat ze wilden kijken naar hoe verlangen wordt ervaren wanneer mannen het levensstadium hebben bereikt waarin ze de volledige verantwoordelijkheid van volwassenheid  dragen ende neiging hebben om een meer gefocust te zijn op hun relaties.

Tijdens het interview werden deze mannen verschillende vragen gesteld over hun seksuele begeerte, inclusief de factoren die zowel opwekken als remmen. De onderzoekers analyseerden de reacties en zochten naar thema’s. Wat ze ontdekten was dat, in plaats van het melden van constante, hoge niveaus van verlangen, mannen zeiden dat hun verlangen naar seks nogal variabel was en eigenlijk veel te maken had met hoe ze zich voelden over hun relatie en de interacties die ze hadden met hun partners. Hier zijn enkele van de belangrijkste thema’s die naar voren zijn gekomen:

Ze willen zich gewild voelen
De overgrote meerderheid van de mannen zei dat het gewenste gevoel van hun partner de grootste factor was die hun eigen belang in seks beïnvloedde. Ze zeiden ook dat de ultieme manier waarop hun partner deze wens kan tonen, is door het initiëren van seksuele activiteit. Met andere woorden, het lijkt erop dat mannen hun partners de voorkeur geven om vaker het voortouw te nemen.

Ze willen nieuwheid en variëteit
De meeste mannen zeiden ook dat hun verlangen naar seks hoger was wanneer ze zich bezighielden met meer opwindende en spontane seksuele activiteiten met hun partner. Ze houden vooral van seks die gewoon “gebeurt”, in tegenstelling tot seks die erg gepland en routinematig is, wanneer een paar de gewoonte aanneemt om alleen seks te hebben op vrijdagavond, en alleen in de missionaire positie.

Ze willen een emotionele band
De meeste mannen beschreven hoe intieme communicatie essentieel was voor hun seksuele begeerte. Ze hielden van een intiem gesprek, niet alleen omdat het vaak leidde tot seks, maar ook omdat het de mogelijkheid gaf om seks meer betekenisvol te maken en meer gedenkwaardiger. Omgekeerd, toen mannen vertelden dat ze een emotionele band met hun partner misten, zoals wanneer ze midden in een ruzie zaten, verloren ze hun verlangen. Met andere woorden, veel mannen lijken een bepaalde mate van emotionele connectie nodig te hebben om te kunnen genieten van een fysieke connectie met een langetermijnpartner.

Ze zijn bang om afgewezen te worden
Net zo belangrijk mannen zeiden dat het was om zich gewild te voelen, is het niet verrassend dat het gevoel dat ze afgewezen werden de grootste factor was die hun verlangen vernietigde. En wanneer afwijzing herhaaldelijk werd ervaren, remde het niet alleen het seksuele verlangen, het deed ook pijn aan het zelfvertrouwen en zelfrespect van mannen, omdat ze zich afvroegen wat ze verkeerd deden of wat er mis mee was.

Natuurlijk zeiden mannen naast de bovengenoemde factoren dat hun lichamelijke gezondheid ook erg belangrijk was. In het bijzonder, als ze zich gestresseerd voelden of een soort fysieke beperking ontwikkelden, had dat de neiging hun interesse in seks te verminderen.

Hoewel dit onderzoek alleen was gebaseerd op de ervaringen van een kleine groep heteroseksuele mannen, zijn de implicaties enorm. Ten eerste vertellen ze ons dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, mannen in langdurige relaties niet per definitie geil zijn. Hun seksuele begeerte is zeer omstandig en wordt niet alleen beïnvloed door hun lichamelijke gezondheid, maar ook door de gezondheid van hun relatie.

Deze resultaten dagen ook veel gemeenschappelijke stereotypen over zowel de seksualiteit van mannen als vrouwen uit. Hoewel algemeen aangenomen wordt dat vrouwen een grotere behoefte hebben om zich gewild te voelen dan mannen, suggereert deze studie dat de behoefte om zich door een ander te laten voelen een fundamenteel menselijke ervaring is – niet iets specifieks voor leden van één gendergroep. Evenzo, hoewel vaak wordt verondersteld dat seks en emotie volledig gescheiden zijn voor mannen, lijken ze in werkelijkheid nauw met elkaar verweven te zijn voor de meeste mannen in een langetermijn relatie.

Ten slotte daagt deze studie ook het idee uit dat seksueel verlangen iets is dat mannen en vrouwen op fundamenteel verschillende manieren ervaren. Het is gewoon niet juist om te zeggen dat het seksuele verlangen van mannen ‘eenvoudig’ is, terwijl vrouwen ‘complex’ zijn.

De waarheid van de zaak is dat, ongeacht geslacht, seksuele begeerte moet worden gezien als een interactie van zowel biologische (onze hormonen en gezondheidsstatus) en psychosociale factoren (hoe we ons voelen over onszelf en onze relaties). In die zin zijn we allemaal complexe seksuele wezens.

Justin Lehmiller is de directeur van het programma sociale psychologie aan de Ball State University, een faculteitsfiliaal van The Kinsey Institute, en auteur van de blog Sex and Psychology. Volg hem op Twitter @JustinLehmiller.

Bronnen

https://www.vice.com/en_us/article/a3dbpj/men-are-surprisingly-touchy-feely-when-it-comes-to-sex?fbclid=IwAR1qV1CuilaRcjkUsKz_sftthgNSS74Qs44iJRHQYhMIZx9_dDQshTz0A4E

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge