Menstruatie en aantrekkelijkheid machotypes

Raciale verschillen in penislengte
Verliefdheid versus onvoorwaardelijke liefde

Wat willen vrouwen? Volgens een lang bestaande psychologie-hypothese hangt het antwoord op die vraag af van wanneer je dit de vrouw in haar menstruatiecyclus vraagt: wanneer ze niet vruchtbaar is, wil ze een verzorgende huisgenoot. Als ze ovuleert, wil ze een machoman.

Het wordt vaak aangenomen dat vrouwen in hun vruchtbare periode meer op machomannen vallen. Die naast een uitgesproken kaaklijn en volle wenkbrauwen ook betere genen, meer testosteron en een beter immuunsysteem zouden hebben. Al deze eigenschappen geven onbewust aan dat een machoman betere genen bezit om kinderen te verwekken. In andere periodes van hun cyclus vallen vrouwen  meer op ‘vrouwelijke’ verzorgende mannen.

Nieuw onderzoek werpt twijfel op over deze “ovulatie-cyclus-verschuiving” hypothese. Heteroseksuele vrouwen worden niet speciaal aangetrokken door mannelijke harde lichamen als ze vruchtbaar zijn, vindt de studie.

“We vonden eenvoudig dat alle mannen die we hadden iets aantrekkelijker waren wanneer vrouwen in hun vruchtbare periode waren”, zei onderzoek-onderzoeker Julia Jünger, een promovendus aan de universiteit van Göttingen in Duitsland. “Ze maakten niet echt onderscheid tussen mannelijk of niet-mannelijke types.

Onderzoek van verschillende universiteiten in Schotland, Engeland en Californië bevestigt dat men geen aanwijzingen vond dat hormonale veranderingen een invloed hebben op het type mannen dat vrouwen aantrekkelijk vinden”, besluit hoofdonderzoeker Benedict Jones, verbonden aan de universiteit van Glasgow.

De kracht van de menstruatiecyclus?

Psychologen die de menselijke evolutie bestuderen en hoe hormonen de menselijke psyche beïnvloeden, discussiëren al jaren over hoe en of de menstruatiecyclus van invloed is op hoe vrouwen handelen. Onderzoek dateert uit de late negentiger jaren en suggereerde dat vrouwen, wanneer ze vruchtbaar waren, meer aangetrokken werden tot macho, hoog-testosteron mannen – denk aan uitpuilende spieren en gebeitelde kaken. Maar in de niet-vruchtbare fasen van hun cyclus leken ze meer open te staan ​​voor vrouwelijke mannen.

Dit was natuurlijk een controversieel idee.

Het onderzoek dat het ondersteunde was niet minder controversieel: de meeste onderzoeken betroffen het vragen aan vrouwen wanneer ze hun laatste menstruatiecyclus hadden gehad en vervolgens extrapoleerden ze dit op basis van een 28-daagse kalender wanneer ze vruchtbaar zouden zijn. Vruchtbare en niet-fertiele vrouwen werden vervolgens gevraagd om foto’s te beoordelen van macho en niet-zo-macho-mannen op basis van aantrekkelijkheid.

Het probleem, vertelde Jünger aan Live Science, is dat vrouwencycli sterk verschillen, dus het tellen van de dagen van de laatste of daaropvolgende periode kan niet met zekerheid bewijzen dat ze op een bepaalde dag ovuleert of vruchtbaar is. Veel studies gebruikten ook zeer kleine steekproefgroottes van vrouwen – zo klein, zei Jünger, dat ze in veel gevallen niet in staat waren om statistisch de resultaten te vinden die ze beweerden te vinden. Dit leidde ertoe dat Jünger en haar collega’s vermoedden dat veel van de studies die een verandering in mannelijkheidsvoorkeuren tijdens de menstruatiecyclus aangeven, eenvoudigweg valse positieven kunnen zijn.

Een laatste probleem is dat veel studies probeerden om externe variabelen zoals huidkleur of gezondheid te beheersen door computer-gegenereerde afbeeldingen te gebruiken, zei Jünger. Deze CGI-mannenlichamen waren niet altijd realistisch.

Macho, macho man

In de nieuwe studie besloten Jünger en haar team al deze problemen aan te pakken. Ten eerste verzamelden ze 157 vrouwen tussen 18 en 30 jaar oud en vroegen ze om naar het laboratorium te komen om beelden van mannelijke lichamen vier keer te beoordelen in twee menstruatiecycli, twee keer wanneer ze vruchtbaar waren en tweemaal wanneer ze niet vruchtbaar waren. Om er zeker van te zijn dat ze de eisprong konden vaststellen, maten de onderzoekers belangrijke ovariumhormonen in de urine en het speeksel van de vrouw op testdagen. Ze gebruikten ook speeksel om testosteron te meten, dat varieert gedurende de menstruatiecyclus en het stresshormoon cortisol. Ten slotte gebruikten de onderzoekers afbeeldingen van mannelijke lichamen met foto’s van 80 echte jongens. Het team heeft ook al hun methoden en hypothesen ‘vooraf geregistreerd’ door ze te uploaden naar een open wetenschapswebsite, een beweging die bedoeld is om de transparantie en eerlijkheid over wetenschappelijk onderzoek te vergroten.

“We kunnen niets veranderen, dus we moesten ons echt aan dat plan houden,” zei Jünger.

De resultaten? Over het algemeen vinden vrouwen machojongens hot, vonden de onderzoekers. Mannelijke lichamen die meer mannelijk waren, werden in het algemeen aantrekkelijker beoordeeld. Zoals te verwachten, leek stress een libido-moordenaar te zijn, omdat vrouwen met hogere cortisolspiegels alle kerels als minder aantrekkelijk beoordeelden dan vrouwen met lagere cortisolgehaltes.

Tijdens vruchtbare fasen stonden de macho-jongens nog steeds bovenaan de hitlijsten, vonden de onderzoekers. Maar er was geen bewijs van een verandering in de voorkeur voor soorten lichamen, zei Jünger. Over het algemeen zagen alle jongens er een beetje heter uit voor vrouwen die door een vruchtbaarheidsglazen tuurden.

Dat gold alleen voor vrouwen in relaties. Alleenstaanden veranderden hun aantrekkelijkheidsclassificaties niet gedurende de cyclus.

Het is een raadsel waarom alleen gekoppelde vrouwen aangetrokken kunnen worden tot macho’s als ze vruchtbaar zijn, zei Jünger. Een mogelijkheid is dat ze simpelweg minder risico lopen op seks dan alleenstaanden – er is bijvoorbeeld minder kans op een seksueel overdraagbare aandoening in een monogame relatie of minder kans om geen seks meer te hebben als ze bijvoorbeeld zwanger raken.

Een andere mogelijkheid is dat vrouwen in relaties misschien iets andere hormoonprofielen hebben dan alleenstaande vrouwen, zei James Roney, een psycholoog aan de universiteit van Californië, Santa Barbara, die niet betrokken was bij de huidige studie.

“Als dat het geval zou zijn en de hormonen de effecten aan het sturen zijn, is de kans groter dat je het effect ziet” bij vrouwen in relaties, vertelde Roney aan Live Science.

Jünger wees erop dat er andere vormen van mannelijkheid zijn, zoals hoekige gelaatstrekken en diepe stemmen, die in haar onderzoek niet aan bod kwamen.

Er is echter een groeiend aantal bewijzen dat de interesse van vrouwen in mannelijkheid niet verschuift met hormonen, zei Benedict Jones, een psycholoog aan de Universiteit van Glasgow die niet betrokken was bij de studie van Jünger.

De vorsers helpen ook nog een ander misverstand de wereld uit: het pilgebruik van een vrouw heeft geen invloed op de man de ze kiest. “Er is steeds meer bezorgdheid omdat de anticonceptiepil romantische relaties zou kunnen verstoren door veranderende voorkeuren van vrouwen, maar ook dat kunnen onze bevindingen niet bewijzen”, aldus de onderzoekers.

Nu moeten de evolutionisten en de biologen uitvinden wat de keuzes van vrouwen drijft en waarom traditionele seksuele selectie niet zozeer hun voorkeuren beïnvloedt bij vrouwen van andere zoogdiersoorten.

Bronnen

https://www.livescience.com/61537-women-ovulatory-cycle-men.html

https://www.nieuwsblad.be/

https://www.biorxiv.org/content/early/2017/12/29/136549

https://chelorg.com/2018/05/07/hormones-dont-make-women-fall-in-love-with-macho-say-scientists/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge