Moeders leren hun dochters om hun lichaam te haten

De perfecte match bestaat niet.
Goedele lanceert educatief seksplatform met expliciete beelden

Copyright www.flickr.com

Volgens de Amerikaanse psychologe Renee Engeln wordt het negatief lichaamsbeeld van veel jonge meisjes vooral veroorzaakt door hun moeders en niet door onrealistische foto’s in modebladen

Renee Engeln, die als psychologe en onderzoekster aan Northwestern University werkt, deed onderzoek naar het lichaamsbeeld van vrouwen en in haar boek Beauty Sick schrijft ze over de verrassende bevindingen van haar onderzoeksteam.

Hun eigen lichaam beroert veel jonge meisjes op zeer jonge leeftijd. Onderzoek suggereert dat 34% van alle vijfjarigen af en toe minder eet om niet dik te worden en 28% van deze meisjes wensen dat hun lichaam gelijkt op dat van vrouwen in films en op televisie. 40% van alle meisjes tussen vijf en negen jaar oud willen magerder zijn.
Bij adolescenten zijn de cijfers nog alarmerender. 90% kan zonder moeite een lichaamsdeel aanduiden waar ze ontevreden over zijn.


Toch zijn het de moeders die volgens de onderzoekster ook een grote impact hebben op het ideale lichaamsbeeld van meisjes.  Moeders praten vaak over afvallen, diëten, minder eten, te dik zijn enz. en dit beïnvloedt heel sterk het lichaamsbeeld van jonge meisjes.

Zo ontdekte het onderzoeksteam van Renee Engeln dat jonge meisjes die geloofden dat hun moeders ontevreden zijn over hun lichaam veel meer kans maakten om zelf ook een negatief lichaamsbeeld te ontwikkelen.

Amerikaans onderzoek bevestigt dat meisjes wiens moeder vaak dieet, zelf ook meer aan het diëten slaan.

De Amerikaanse psychologe wil niet enkel een pessimistisch beeld brengen. Moeders kunnen er immers ook voor zorgen dat hun dochters een positief lichaamsbeeld ontwikkelen. Daarom geeft ze moeders de goede raad om hun eigen negatieve gedachten niet zomaar in de aanwezigheid van jonge meisjes rond te strooien en hen te wijzen op andere aspecten van de persoonlijkheid die veel belangrijker zijn namelijk karaktereigenschappen en talenten.

Bronnen

https://www.psychologytoday.com/au/blog/beauty-sick/201705/gift-mothers-daughters

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-4493674/Academic-says-mothers-teaching-daughters-HATE-bodies.html

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170511_02876475

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge