Monokini’s worden schaars op stranden

Coregasme : sporten tot een hoogtepunt
Toevloed aan apps verpesten je liefdesleven

Greyerbaby / Pixabay

Kijk je nu naar de overvolle stranden, dan zie je veel lichaamsbloot, maar geen blote borsten meer. Zij we preutser geworden?

De Volkskrant ging ten rade bij de Vlaamse seksuologe Goedele Liekens, al ziet zij niet meteen een duidelijke reden. Volgens haar is het wel mogelijk dat de plastische chirurgie er iets mee te maken heeft. “Zou het kunnen dat vrouwen bang zijn dat je de naden en de stiksels ziet?”, aldus Goedele.

Haar collega Yuri Ohlrichs, die spreekt van een internationale trend, denkt dan dat de perfecte gephotoshopte lichamen uit de media vrouwen afschrikken om zichzelf bloot te geven. “Of ze denken: er is al zoveel bloot op internet, laat ik mijn borsten maar bedekken.”

Lingerieontwerpster Marlies Dekkers meent dat ‘de multiculturele samenleving, met die mix van waarden en normen’ de reden is. Anderzijds wijst ze ook naar het crisisklimaat, waar de bevrijde sfeer van de zogenaamde monokini niet meer bij aansluit. “Het zijn onzekere conservatieve tijden. Mensen kiezen voor veiligheid”, aldus de lingeriekoningin.

De dood van de monokini, die hebben social media mee op hun geweten. Facebook en Twitter laten zodanig veel beschamende snapshots de aardbol rondgaan, dat veel vrouwen het zekere voor het onzekere nemen en hun bovenstukje aanhouden.

Een  belangrijke reden is de toenemende bezorgdheid voor huidkanker. Daarnaast is er wat het magazine de ‘pornoficatie’ van topless zonnebaden noemt. De dood van de monokini is het gevolg van het feit dat vrouwen niet langer het stempel ‘losbandig’ willen dragen omdat ze enkel gekleed gaan in een zwemslipje. En tenslotte is er de invloed van vrouwelijke activisten als die van Femen en Free The Nipple die hun lichaam en hun borsten gebruiken als middel om actie te voeren.

In de jaren zestig was topless zonnebaden in Saint-Tropez een uiting van een nieuw verworven vrijheid voor vrouwen, schrijft Elle. Het feit dat vrouwen hun borsten nu opnieuw bedekken is een zorgwekkend teken van de achteruitgang van de positie van de vrouw in de maatschappij.

Sinds Brigitte Bardot in de jaren zestig haar topje uittrok aan de Franse Rivièra is topless zonnebaden in Frankrijk altijd beschouwd als een symbool voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vele duizenden Françaises volgden het voorbeeld van Bardot en in de jaren daarna lagen de Franse stranden vol met vrouwen die hun borsten toonden aan de wereld.

Recent onderzoek toont aan dat vandaag niet meer dan 2 procent van de vrouwen in Frankrijk nog topless zont.

Volgens de Franse journaliste Alice Pfeiffer (30) is er meer aan de hand dan enkel bezorgdheid om huidkanker of de invloed van activisten. ‘Jonge vrouwen hebben schrik om met hun naakte borsten op Facebook of andere sociale media te belanden. ”

Bronnen en meer lezen

http://powervrouwen.blog.nl/hysterie-historie/2013/08/03/waarom-de-topless-zonaanbidsters-van-onze-stranden-verdwenen

http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/dood-aan-de-monokini-waarom-franse-vrouwen-niet-langer-topless-zonnebaden/article-normal-268021.html

http://www.demorgen.be/tvmedia/hoe-social-media-vrouwen-de-monokini-deden-afzweren-b864232b/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge