Noorse stad bant reclame met halfnaakte modellen

Tika geeft sekszorg aan personen met een handicap
'Seksroulette' op feestjes: onbeschermd vrijen met hiv-besmette deelnemer

JerzyGorecki (CC0), Pixabay

Veel mensen ondervinden namelijk hinder van een negatief zelfbeeld. Of het nu gaat om onzekerheid, emotie eten, angsten, controle willen hebben, perfectionisme, assertiviteit, niet voor jezelf opkomen, “ben ik wel goed genoeg”, of misschien boosheid als afweermechanisme (om je gebrek aan zelfvertrouwen te maskeren); een negatief zelfbeeld uit zich op verschillende manieren.

Tegen de tijd dat een meisje 12 is, heeft ze al meer dan 77.000 reclamefilmpjes gezien. Volgens onderzoek van cosmeticamerk Dove heeft dat nefaste gevolgen voor hun zelfbeeld. 93 procent van de meisjes voelt zich slecht als ze zich ‘s ochtends aankleden. 58 procent van hen beschrijft zichzelf in negatieve termen als lelijk en afzichtelijk. Het zijn maar een paar cijfers die voortkomen uit onderzoek dat een nieuwe campagne van Dove vooraf ging.

Het perfecte lichaam, de perfecte huid en de perfecte pose. Je zou je voor niet minder slecht voelen over je eigen lichaam als je reclameborden met halfnaakte vrouwen erop ziet. In de Noorse stad Trondheim bannen ze daarom dat soort afbeeldingen om een negatief lichaamsbeeld te vermijden.

In Trondheim, de derde grootste stad van Noorwegen, zal je geen immense reclameborden meer tegenkomen met daarop halfnaakte vrouwen. Het stadsbestuur heeft namelijk besloten om dat te verbieden. “In de strijd tegen negatieve lichaamsbeelden is er een brede aanpak nodig”, zegt Caitlin Roper, de campagneleidster, aan The Independent. “Dit is slechts één stukje van de puzzel, maar het is een belangrijke stap.”

Vooral foto’s die keihard gefotoshopt zijn, wil de stad vermijden. “No advertising that conveys a false image of the model/models’ appearance and contributes to a negative body image will be permitted”, staat er in de nieuwe regelgeving. “As a minimum, advertisements in which body shapes have been retouched should be marked as such.”

Ottar Michelsen, politicus in Trondheim, vertelt aan NRK: “We moeten goed nadenken over wat voor soort advertenties we willen helpen om te verspreiden. We moeten geen afbeeldingen verspreiden die meehelpen om de druk op je lichaamsbeeld te verhogen.”

Een ander belangrijk argument, dat het stadsbestuur uiteindelijk over de streep heeft getrokken, is dat vrouwen worden gereduceerd tot seksuele objecten. “Die advertenties zijn er enkel voor het plezier van mannen en entertainment. Zo’n advertenties hebben geen plaats in een progressieve gemeenschap”, klinkt het. “Ik ben ervan overtuigd dat andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, ook zo’n maatregelen zouden kunnen nemen om aan body image-problemen te werken.”

In het Verenigd Koninkrijk zitten ze trouwens al met een serieus probleem. In april werd er nog een officieel onderzoek gestart naar een campagne over proteïnes om “het perfecte bikinilijf te krijgen”. Die zou aanstootgevend zijn en omdat meer dan 50.000 mensen een petitie tegen de reclame hadden getekend, kon de overheid niet anders dan een onderzoek starten naar seksisme.

“Een slecht lichamelijk zelfbeeld kan leiden tot een depressieve houding en een trigger zijn voor schadelijk gedrag”, zegt een psychotherapeut in The Independent. “Ik denk niet dat we adverteerders daar de schuld voor moeten geven, maar er bestaat geen twijfel over dat ze verantwoordelijkheid dragen over het voeren van een campagne die een goed of slecht effect heeft op het zelfbeeld van meisjes.

Bronnen

http://newsmonkey.be/article/66971

https://www.demorgen.be/wetenschap/reclame-geeft-meisjes-een-negatief-zelfbeeld-b517bf51/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge