Online daten tijdens Corona

Hoe de pandemie de datingattitudes beïnvloedt
Samen verder na overspel
grass, outdoor, field

StockSnap (CC0), Pixabay

Gwendolyn Seidman, Ph.D.,associate professor of psychology and chair of the psychology department at Albright College deed midden oktober 2020 een analyse naar hoe koppels daten tijdens Corona in de VS. Ze maakte gebruik van de gegevens van de datingsite Match.com over hoe singles daten tijdens de COVID-19-pandemie. Ze ging na hoe daten zelf is veranderd, van virtuele datums tot gezondheids- en veiligheidsproblemen.

Zonder de mogelijkheid om samen te komen in een bar of restaurant, konden singles via video naar virtuele dates gaan binnen de genoemde datingsiste. In totaal had minder dan 20 procent van de daters een videodate. Het is  waarschijnlijk dat vooral jongere mensen videodating hebben geprobeerd. Een volle 50 procent van de GenZ-respondenten (van 18 tot 24 jaar) ging op een videodate.

Hoe zijn deze virtuele dates verlopen? Over het algemeen waren de ervaringen van daters gemengd. Aan de positieve kant, voelde 56 procent romantische chemie tijdens een videochat, 59 procent had zinvolle gesprekken en 65 procent vond dat de chat ervoor zorgde dat ze hun date leuker vonden. Aan de negatieve kant vond 54 procent dat videochatten ervoor zorgde dat ze hun date minder leuk vonden, en 56 procent vond het ongemakkelijk. Een verrassende 50 procent beweerde dat ze “verliefd werden” op een video per date. Het zou handig zijn om deze gegevens te vergelijken met de reacties van mensen op hun offline dates, om te bepalen of deze ervaringen meer of minder positief waren dan typische persoonlijke eerste dates.

Heeft dit invloed op de toekomst van online dating? Het zou kunnen voor degenen die in de eerste plaats geneigd waren om op virtuele dates te gaan. Ongeveer 58 procent van degenen die op een virtuele date gingen, vertelde dat ze in de toekomst waarschijnlijk virtuele dates zouden doen voordat ze elkaar persoonlijk ontmoetten, zelfs nadat de pandemie voorbij is. Maar aangezien slechts 20 procent van de daters videodating heeft geprobeerd tijdens de pandemie, suggereert dit dat slechts ongeveer 12 procent van alle daters virtuele dates zal blijven doen als de pandemie voorbij is. Als dit een voortdurende trend wordt, kan dit virtuele daters helpen het beter te doen wanneer ze hun dates offline verplaatsen. Onderzoek toont aan dat door op een virtuele date te gaan vóór een echte date, het aantal fysieke ontmoetingen door interesse kan toenemen als ze elkaar persoonlijk ontmoeten.

Gezondheid en veiligheid als mensen weer gaan daten

De pandemie heeft niet alleen verhinderd dat mensen traditionele manieren om te daten gingen hanteren, maar heeft ook geleid tot nieuwe zorgen die van invloed kunnen zijn op de manier waarop mensen daten. Dit heeft ertoe geleid dat sommige daters terughoudend werden om opnieuw de wereld van persoonlijk daten te betreden, terwijl anderen er graag weer in willen springen. De meerderheid van de ondervraagde singles was klaar om weer persoonlijk te daten. 29 procent zei dat ze er enigszins klaar voor waren, maar voorzorgsmaatregelen wilden nemen, plus 20 procent zei dat ze er erg klaar voor waren. Nog eens 5 procent meldde dat ze al persoonlijk met daten waren begonnen en nog eens 8 procent was nooit gestopt. In totaal gaf 38 procent aan nog niet klaar te zijn.

Vooral de oudere generatie vrouwen tussen 56-74 jaar (baby boomers) zeiden dat ze niet klaar waren voor persoonlijk daten (68 procent) gezien Corona. Gezien de grotere gezondheidsrisico’s die Covid-19 met zich meebrengt voor oudere volwassenen, is het waarschijnlijk dat gezondheidsproblemen bij deze groep bijdragen aan hun angst om terug te keren naar persoonlijke dating.

Het is niet verrassend dat GenZ-mannen het meest bereid waren om de persoonlijke dating te hervatten, waarbij 50 procent zei dat ze er erg klaar voor waren. We mogen van mannen verwachten dat ze bijzonder gretig zijn om terug te keren naar persoonlijke dating vanwege hun neiging om meer nadruk te leggen op passie in hun relaties en hun grotere bezorgdheid over de fysieke aantrekkelijkheid van partners.

Een aanzienlijke minderheid van alleenstaanden was van plan om van COVID-19-veiligheid een prioriteit te maken nu ze terugkeren naar traditionele persoonlijke dating. Ongeveer 21 procent was van plan om met hun date te bespreken of ze al dan niet sociale afstand zouden bewaren. Een vergelijkbaar percentage (20 procent) zei dat ze erop zouden staan ​​dat ze tijdens dates een masker zouden dragen. Een kleinere groep alleenstaanden (10 procent) zei dat ze alleen met iemand op date zouden gaan als die persoon 14 dagen voor de date in quarantaine zou gaan.

Het idee van gemaskerde datering is op zichzelf al interessant. Het zou ertoe kunnen leiden dat daters minder nadruk leggen op fysieke aantrekkelijkheid. Onderzoek toont aan dat we gemaskerde gezichten aantrekkelijker vinden dan ongemaskerde gezichten, vooral voor gemiddeld ogende mensen. Betekent dit dat mensen onaangenaam verrast zullen zijn als ze eindelijk overstappen op maskervrije daten? Gemaskeerd daten zal waarschijnlijk ook de vlottere communicatie belemmeren wanneer veel aspecten van de gezichtsuitdrukkingen van daters verborgen blijven.

Is daten echt veranderd?

De enquêtegegevens die Seidman beschreef geven ons een idee van hoe de pandemie de manier waarop mensen daten hebben veranderd. Maar het heeft enkele belangrijke beperkingen. Ten eerste heeft het alleen volwassenen ondervraagd die online datingsites of apps gebruiken. Hoewel online daten steeds populairder is geworden blijft de groep beperkt. 30 procent van alle Amerikaanse volwassenen geeft aan het ooit te hebben gebruikt en 12 procent is een relatie begonnen via een datingsite. Bovendien vertellen deze gegevens ons alleen hoe singles nu, midden in de pandemie, over deze kwesties denken; we weten echt niet hoe hun houding in de loop van de tijd zal blijven evolueren.

Het lijkt erop dat daten de eerste tijd niet meer ‘normaal’ zal worden. Slechts ongeveer 60 procent van de daters is klaar om persoonlijk te daten, en daarvan is ongeveer de helft nog steeds voorzichtig in hun aanpak. Of de houding ten opzichte van daten is veranderd op manieren die verder gaan dan de pandemie, valt nog te bezien.

Bronnen

https://www.singlesinamerica.com/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/close-encounters/202010/how-is-the-pandemic-affecting-the-way-people-date

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge