Perfecte leeftijd voor partner

‘De Duikelaar’: Boek van Denise Hagmeijer over een relatieverslaafde codependent
Borstamputaties werden al eeuwen geleden uitgevoerd en toch kunnen we er nog steeds moeilijk over praten.
photo shoot, outdoor, bride

MICHOFF (CC0), Pixabay

In het radio 2 programma ‘De wereld van Sofie’ vertelt Rika Ponnet (17/09/2020) dat mannen een vrouw van 25 het mooist vinden. Vrouwen daarentegen vallen meestal op mannen die ongeveer even oud zijn.  25 jaar blijkt voor mannen de ideale leeftijd, dan vinden ze haar het aantrekkelijkst.  Dat heeft dan volgens Ponnet te maken met hun jeugdigheid, vruchtbaarheid en hun fysieke voorkomen.  Die drie parameters maken dat haar ‘marktwaarde’ voor mannen hoger ligt.  Vrouwen hechten dan minder belang aan jeugdigheid maar geven vooral de voorkeur aan mannen met een hogere sociale status, namelijk zij die goed verdienen.  Het is een eeuwenoud klassiek patroon dus, maar toch merkt Ponnet evolutie in haar praktijk.  Mannen van 20 geven de voorkeur aan vrouwen die een goede job hebben en autonoom zijn, terwijl vrouwen een man zoeken die ook een rol in de opvoeding wil opnemen.  Wat ook opvalt is dat we in onze uiteindelijke partnerkeuze toch niet altijd met die criteria rekening houden.  Sommigen vrouwen zeggen dat ze altijd op de verkeerde mannen vallen, maar dat betekent eigenlijk dat vrouwen zich de vraag moeten stellen waarom ze voor dit soort mannen dan eigenlijk kiezen, waarom voelen ze zich er aanvankelijk goed bij.

In een studie,  gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, analyseerden Bruch en haar collega’s duizenden berichten die werden uitgewisseld op een “populaire, gratis online datingservice” tussen meer dan 186.000 heteromannen en -vrouwen. Ze keken alleen naar vier grootstedelijke gebieden – New York, Boston, Chicago en Seattle – en alleen naar berichten van januari 2014.

Het team moest zowel de eerste berichten als de eerste antwoorden analyseren, omdat mannen meestal de eerste zet doen. “Een kenmerkend kenmerk van heteroseksuele online dating is dat in de overgrote meerderheid van de gevallen mannen het eerste contact leggen – meer dan 80 procent van de eerste berichten is van mannen in onze dataset”, zegt de studie. Maar “vrouwen reageren heel selectief op de berichten die ze van mannen ontvangen – hun gemiddelde antwoordpercentage is minder dan 20 procent – dus de antwoorden van vrouwen … kunnen ons aanzienlijk inzicht geven in in wie ze geïnteresseerd zijn.”  Uit deze studie blijkt dat mannen op alle leeftijden aantrekkelijk blijven voor vrouwen maar dat bij vrouwen dit piekt op 18 jaar en dan langzaam afneemt tot praktisch helemaal te verdwijnen als ze ouder dan 50 zijn.

Bron https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/08/online-dating-out-of-your-league/567083/

Groot leeftijdsverschil een probleem?

Als het op daten aankomt, leven we in een wetteloos tijdperk waarin liefde liefde is en (bijna) alles kan. We zien grote leeftijdsverschillen in de datingpool en niet alleen het typische verhaal van oude-man-jongere-vrouw. Een AARP-studie uit 2003 meldde bijvoorbeeld dat 34 procent van de vrouwen ouder dan 39 jaar met jongere mannen verkering had. Voeg daarbij de popularisering van echtscheiding in de afgelopen 50 jaar en de introductie van dating-apps, en zaken als liefde, seks en hoe we contact maken, zijn volkomen getransformeerd. Liefde is een smeltkroes. En als leeftijd niets anders is dan een getal, hoe moeten we dan oordelen wat geschikt is (of niet) als het gaat om het vinden van een partner?

Het is verrassend dat de samenleving het simpele feit begint te valideren dat relaties (hoe kort of lang ook) nog steeds zinvol kunnen zijn. Terwijl onze cultuur zichzelf blijft herdefiniëren, wordt het verhaal van “je krijgt maar één liefde” herschreven. Permanentie wordt vervangen door leven in het heden (een bewuste daad) en de dingen waarderen voor wat ze nu zijn. Ze zeggen dat niets eeuwig duurt, en hoewel we langdurige, toegewijde, monogame relaties moeten prijzen, zien we in de praktijk heel andere realiteiten en dat mogen we zeker ook niet veroordelen.  Apps en websites zijn een belangrijke katalysator geweest in de datinggemeenschap en de deuren zijn geopend voor alle demografische groepen. Geen wonder dat er leeftijdsverschillen in relaties bestaan! Het is een spannende tijd om te experimenteren met daten.

Dating Age Rule

Shelby Sells schrijft dat de oude regel om een ​​sociaal aanvaardbaar leeftijdsverschil in partners vast te stellen, ongeveer als volgt gaat: de helft van uw leeftijd plus zeven (40 = 20 +7 = 27) om de minimumleeftijd van een partner te definiëren en uw leeftijd min zeven maal twee (40 = 33 * 2 = 60) om de maximale leeftijd van een partner te bepalen. Over het algemeen worden de marges 10 tot 20 jaar jonger of ouder volgens de normen van onze samenleving als “geschikt” wordt beschouwd.

Maar alleen omdat je ze leuk vindt, betekent niet altijd dat de samenleving je relatie met hetzelfde positieve licht zal bekijken – en dit is iets om je op voor te bereiden. Helaas, hoewel we als samenleving vooruitgang boeken, zijn er nog steeds mensen die oordelen als het gaat om duidelijke leeftijdsverschillen in daten.  Men heeft iets minder moeite met een oudere man en een jongere vrouw, maar omgekeerd zal een te groot leeftijdsverschil tussen een oudere vrouw en een jongere man maatschappelijk moeilijker aanvaard worden.

Maar experimenteren we allemaal met mensen buiten onze onmiddellijke leeftijdscategorie?
“Mijn partner en ik verschillen 22 jaar. We hebben een fantastische relatie. De dynamiek is dynamisch. De liefdestank is vol. Elke dag is geweldig. ” zegt een jongere vrouw over haar relatie met een oudere man.

De laatste reactie wijst op het dynamische in de relatie. Er zullen altijd ups en downs zijn in een relatie, maar wanneer er een aanzienlijk leeftijdsverschil is, kan dit aspect worden versterkt. Als je het bewustzijn, de romantische connectie en de emotionele volwassenheid hebt om door de obstakels te navigeren die het leven je opwerpt, maakt het dan echt uit hoe oud je bent?
Veel koppels met een groot onevenwicht in leeftijden spreken over het uitwisselen van kennis en / of levenservaring met hun partners – bijna een overkoepelend thema van een mentor / mentee-relatie.

Als je het bewustzijn, de romantische connectie en de emotionele volwassenheid hebt om door de obstakels te navigeren die het leven je opwerpt, maakt het dan echt uit hoe oud je partner is?

Leeftijd is slechts een getal

Dat gezegd hebbende, is een grote moeilijkheid van een groot leeftijdsverschil ervoor te zorgen dat de moraal, waarden en levensdoelen van beide mensen worden gesynchroniseerd. Willen jullie allebei een gezin? Respecteren jullie allebei elkaars carrières? Het ‘bemoederen’ van een partner, ongeacht wie ouder of jonger is, kan zich later in een machtsstrijd manifesteren. Deze houding in een relatie draagt ​​meestal bij aan wederzijdse afhankelijkheid en controlerend gedrag. Dit zijn belangrijke nadelen als het uw doel is om een ​​gezonde relatie te hebben. Ongeacht de levensfase waarin u zich bevindt, als u en uw partner het eens zijn over de belangrijke dingen, is er niets waar u niet doorheen kunt.

Een wel zorgwekkend onderwerp dat in onderzoek naar voor komt is dat mensen zich gefetisjiseerd voelen door hun partner. Een dame vertelde dat  haar partner haar objectiveerde vanwege haar jonge leeftijd. In haar woorden: “Ik ben niet jouw Lolita om te manipuleren.” Dit is een extreem voorbeeld, maar het is een goed voorbeeld van hoe een oudere persoon overweldigd wordt door een jongere partner en die hemels begint te vereren zodat deze zichzelf verliest. Als je ooit in een relatie terechtkomt waarin je je door je partner tot een seksobject gemaakt voelt vanwege je leeftijd, ras, geslacht of seksualiteit, identificeer dit dan als een grote rode vlag en denk na over de toekomst van de relatie. Iedereen verdient het om gerespecteerd en gewaardeerd te worden door zijn partner, niet gezien als een object of prijs. Het is belangrijk om de persoon met wie je aan het daten bent leuk te vinden, niet alleen het idee van hem.

Seksuele verlangens?

De verlangens en seksuele reacties van een vrouw bereiken hun hoogtepunt tussen 20 en 35 jaar. Voor een man is het 35 jaar en daarna. Dit is vaak een reden voor een juist leeftijdsverschil.

Het huwelijk is een mooie en heilige instelling. Maar het wordt ontsierd door de verkeerde selectie van partners, overdreven verwachtingen tussen echtgenoten, aanpassingsproblemen, lage tolerantieniveaus en het niet begrijpen van de beperkingen van het huwelijk.

“Het huwelijk is een oude vorm van omgang; het was nooit perfect; het zal nooit perfect zijn, maar het is de gelukkigste fout die we op aarde doen ”, zo luidt het gezegde.

Het kiezen van een geschikte partner is de sleutel tot huwelijksgeluk. In de partner zoekt een vrouw naar bekwaamheid, schoonheid, financiële stabiliteit, status, deugden, gezondheid en afwezigheid van ondeugden. Een man zoekt naar schoonheid, huidskleur, leeftijd, lengte, lichamelijke en geestelijke gezondheid, opleiding, familieachtergrond.

Goed onderwijs, fatsoenlijke baan, financiële onafhankelijkheid, goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en emotionele betrokkenheid overtreffen het leeftijdsverschil. Succes hangt af van wederzijdse liefde, begrip, samenwerking, overeenkomsten in attitudes, aanpassingsvermogen en vertrouwen in elkaars zorgzaamheid en delen.

Leeftijdsverschil in het huwelijk
Vrouwen zijn twee tot drie jaar eerder volwassen dan mannen, omdat ze ook eerder de menopauze bereiken. De jongen is vaak iets ouder dan het meisje. Dit heeft traditionele acceptatie en volgens sommigen ook wel een wetenschappelijke invloed.

Er wordt gezegd “leeftijd is maar een getal”. Het leeftijdsverschil doet er niet toe als er sprake is van mentale volwassenheid, liefde, begrip en compatibiliteit. Verschillende leeftijdsverschillen werken anders voor verschillende stellen. Er kan geen enkele regel zijn. Bij huwelijken met een grote leeftijdskloof kan de realiteit wel na enige tijd hard toeslaan en kan de aanvankelijke liefdesvonk vervagen. Dergelijke huwelijken hebben de neiging sneller te splitsen.

Sommige wetenschappers beweren dat het leeftijdsverschil van 4-5 jaar de meest stabiele relatie oplevert. Verschillen van meer dan 8 tot 10 jaar tonen meer ontgoocheling, ruzies en verstoorde interpersoonlijke relaties, wat leidt tot scheiding en echtscheiding. Grotere leeftijdsverschillen hebben voor sommigen misschien goed gewerkt, maar kunnen niet generaliseren. De samenleving fronst soms de wenkbrauwen bij meer dan vijftien jaar verschil in leeftijd. De realiteit treedt op naarmate de tijd verstrijkt; praktische en realistische aspecten worden belangrijk naarmate de verliefdheid vervaagt.

Is een leeftijdsverschil van belang in relaties?

Ex-echtgenoten en kinderen kunnen ook de dynamiek van de relatie beïnvloeden. Ex-echtgenoten hebben misschien een neerbuigende benadering dat het daten met een jongere persoon misschien gewoon een affaire is. En als je uitgaat met iemand die dicht bij de leeftijd van je kind staat, besef dan dat dit je nageslacht ongemakkelijk kan maken. In deze situatie is het belangrijk om je  partner en je kind met duidelijke verschillen te behandelen, grenzen te stellen en elke relatierol te beschermen. Sta open voor het bespreken van de relatie met de mensen om wie je geeft. Onthoud waarom je in je partner investeert, wat je leuk aan hem / haar vindt en hoe hij je gelukkig maakt. Zorg ervoor dat je dit communiceert met je partner en je respectieve publiek (d.w.z. kinderen, familieleden, enz.). Het vertrouwen dat dit wekt, zal dienen als bescherming onder slepende ogen in openbare arena’s.

Aan het eind van de dag zijn jij en je partner de enige mensen die er toe doen in je relatie. Jouw relatie is van jezelf. Hoe jullie beiden ervoor kiezen om deze obstakels te overwinnen, zal de uitkomst van jullie relatie bepalen. Houd de liefdestank vol! Als je echt contact maakt met iemand, mag niets je in de weg staan ​​om dat te koesteren – ook geen groot leeftijdsverschil.

 

Bronnen

https://advances.sciencemag.org/content/4/8/eaap9815

https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/08/online-dating-out-of-your-league/567083/

https://radio1.be/mannen-vinden-een-vrouw-van-25-het-allermooist?deliveryName=DM70196

https://edit.sundayriley.com/dating-with-an-age-gap/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Half-age-plus-seven-relationship-rule.svg

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge