Puppygen doen ons snoeziger lijken en verliefd worden.

Leer jongeren meer van hun lichaam houden.
Liefdestype volgens je persoonlijkheid

Photo by Ayo Ogunseinde

Menselijk ‘puppygen’ ontdekt: zachte gelaatstrekken moeten sociaal gedrag bevorderen. Die grote ogen, de ronde schedel, de brede mond en relatief kleine neus: u lijkt wel een baby. Voor het eerst hebben wetenschappers tastbaar bewijs voor de theorie dat onze zachte gelaatstrekken zijn ontstaan om ons er snoeziger uit te laten zien, zodat we socialer op elkaar reageren.  Een gen dat mensen zachtaardigere gezichten geeft, blijkt bij de moderne mens anders afgesteld te staan dan bij onze voorvaderen. Het gen is bovendien betrokken bij het Williams-Beuren syndroom, een aangeboren verstandelijke beperking, die zich onder meer kenmerkt door een elfachtig gezicht en een opvallend lief en sociaal karakter.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van hoofdonderzoeker Giuseppe Testa van het Europese Instituut voor Oncologie in Milaan bestudeerde het DNA van moderne mensen en oermensen zoals de neanderthaler. Ze stellen dat het Williams-Beuren syndroom een extreme vorm is ven het hebben van een  modern menselijk gezicht en modern sociaal gedrag.  Tegenwoordig hebben mensen veel zachtere gelaatstrekken dan onze voorouders : de wenkbrauwen zijn kleiner, de ogen uitgesprokener, het gezicht is klein, plat en staat wat meer rechtop.  Het zijn babyachtige trekjes, zei Darwin jarenlang geleden al.  Ze zijn bedoeld om ons aantrekkelijker te maken voor soortgenoten.  Dat verstevigt de onderlinge banden en versterkt de groepssamenwerking. In feite hebben mensen zichzelf ‘gedomesticeerd’ : we zijn de puppyversie van de holbewoner zoals de hond een puppyversie is van de wolf.


Een gen dat mensen zachtaardiger gezichten geeft, blijkt bij de moderne mens anders afgesteld te staan dan bij onze voorvaderen. Het puppygen is de  naam voor het gen dat bij de moderne mens onder meer verantwoordelijk is voor zijn toegankelijke, vriendelijke gelaatstrekken.

Bron : De Volkskrant 04/12/2019

Testa denkt zulk bewijs nu te hebben gevonden, in een gen genaamd BAZ1B, dat ook betrokken is bij het Williamssyndroom. Bij hedendaagse mensen steekt het gen iets anders in elkaar dan bij oermensen, constateert Testa in vakblad Science Advances. Bovendien wijzen experimenten met levende mensencellen die hij opkweekte uit dat het gezicht zich anders zou vormen als je BAZ1B uitschakelt. Bewijs, zo bij elkaar opgeteld, dat ‘het moderne mensengezicht zijn vorm verkreeg als een mild geval van neurocristopathie’, schrijft Testa, verwijzend naar een hele verzameling aangeboren gelaatsaandoeningen.

Het maakt ons socialer, onderdrukt stresspatronen en het heeft ook te maken met uiterlijkheden zoals kraakbeen en schedelopbouw”, legt evolutiebioloog Rutger Vos uit in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen

De evolutie van het gen is hand in hand gegaan met de ontwikkeling van de menselijke beschaving. “We hebben honderdduizenden jaren in kleine familiegroepjes geleefd, maar het werd op een gegeven moment steeds drukker. Toen is er nieuwe selectiedruk ontstaan: niet meer survival of the fittest, maar survival of the friendliest.”

Het gen dat ons een babyface gaf, staat met veel in verband. : van longontwikkeling tot de vorming van tanden. Dat roept een hele rits nieuwe onderzoeksvragen op. Moderne mensen hebben ook een ander gebit dan onze voorouders.

Wetenschap vertelt ons bovendien dat zo een babyface sneller doet verliefd worden.  Volwassen mannen en vrouwen hebben blijkbaar een veel grotere voorkeur voor dames en heren met babyfaces dan met volwassen gezichten.  Het is aannemelijk dat we graag zo lang mogelijk jong willen blijven.

Tegenwoordig doet iedereen ontzettend z’n best om er een paar jaartjes af te snoepen. In bijna iedere crème zit anti-aging en botox is een steeds meer bespreekbaar onderwerp. Jonge gezichten die op baby’s gelijken zijn meer aantrekkelijk.

Biologen zeggen dat dit komt doordat mannen voorkeur hebben voor een jongere vrouw aangezien zij langer vruchtbaar zijn. Plus, hij kan veel kinderen met die vrouw maken waardoor zijn genen worden overgedragen.

Tegenwoordig werkt het niet helemaal meer zo aangezien de meeste vrouwen ongeveer twee kinderen krijgen. Maar door ‘kinderlijke kenmerken’ in je gezicht zul je wel eerder aantrekkelijk worden bevonden. De kenmerken van een babyface zijn een net iets te groot hoofd ten opzichte van het lichaam, een groot voorhoofd, grote ronde ogen, kleine korte neus, ronde wangen en een kleine kin. Kortom: een ietwat boller gezichtje met fijne karakteristieken zoals een kleine neus.

“Babyface” trekken worden aantrekkelijk gevonden omdat ze gevoelens van warmte en opvoedingsgevoelens opwekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de liefdevolle gevoelens die mensen hebben voor puppy’s en baby’s. Bovendien bewonderen beide seksen aanwezige kaaklijnen in de andere sekse. Dit is een trek die wordt gevonden in die gezichten die seksueel volwassen zijn. Hierbij is tevens gevonden dat de “babyface look” meer aantrekkelijk wordt gevonden bij de vrouw dan bij de man. Dit kan mogelijk worden verklaard doordat de schoonheid van de vrouw meer in verband wordt gebracht met kinderlijke kwaliteiten dan de schoonheid van de man.

Bronnen

https://advances.sciencemag.org/content/5/12/eaaw7908

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/menselijk-puppygen-ontdekt-zachte-gelaatstrekken-moeten-sociaal-gedrag-bevorderen

https://www.hln.be/nina/psycho/menselijk-puppygen-ontdekt-zachte-gelaatstrekken-moeten-sociaal-gedrag-bevorderen

https://www.nporadio1.nl/homepage/20378-survival-of-the-friendliest-puppygen-maakt-mens-vriendelijker

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/man-en-vrouw/43310-delen-we-dezelfde-mening-van-wat-fysiek-aantrekkelijk-is.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge