Rood gekleed : een seksueel signaal?

Beveiligd intieme foto's en video delen.
Danshouding vertelt veel over de relatie
Geschatte tijd om tekst te lezen: 3 minu(u)t(en)

ZUPERIZE / Pixabay

In het afgelopen decennium hebben wetenschappers een reeks onderzoeken gepubliceerd waarin wordt beweerd dat de kleur rood een seksueel signaal is en dat het dragen ervan je aantrekkelijker maakt voor het andere geslacht. Een nieuwe meta-analyse van het onderzoek op dit gebied suggereert volgens Justin Lehmiller dat deze claim overdreven is.

Vroegere studies hebben aangetoond dat heteroseksuele mannen een vrouw die in het rood gekleed is meer seksueel wenselijk zien  dan vrouwen die vrijwel elke andere kleur dragen (bijv. Blauw, groen, grijs, enz.) [1]. Niet alleen beoordelen mannen vrouwen in rood als aantrekkelijker, maar ze zijn ook meer geneigd om deze vrouwen uit te vragen en grotere hoeveelheden geld uit te geven op dates.

Een vergelijkbare bevinding is gevonden bij vrouwen: rood verbetert ook de aantrekkelijkheid van mannen in de ogen van heteroseksuele vrouwen [2]. Onderzoek suggereert dat mensen zelfs geen rood hoeven te dragen om deze effecten te laten optreden – gewoon staan ​​tegen een rode achtergrond lijkt al invloed te hebben.

Wetenschappers hebben gewezen op een evolutionaire verklaring voor deze effecten: zij stellen dat vrouwen zich meestal aangetrokken voelen tot mannen met status en omdat rood een statussymbool is gaan worden, zullen vrouwen mannen in deze kleur bijzonder aantrekkelijk vinden.

Wat betreft de aantrekkingskracht van mannen op vrouwen die rood dragen, suggereren ze dat het komt omdat mannen geconditioneerd zijn om deze kleur te zien als een seksuele aandachtstrekker. Waarom? Bij zowel menselijke als niet-menselijke primaten worden  vrouwelijke geslachtsorganen maar ook lippen, wangen, enz. van de soort letterlijk rood tijdens seksuele opwinding en / of piekvruchtbaarheid.

Vrouwen ontwikkelen bijvoorbeeld vaak ook een roodachtige uitslag die voornamelijk op de borst verschijnt als ze seksueel opgewonden zijn, wat de ‘sex flush’ wordt genoemd [3].
Hoewel er veel is gezegd en geschreven over dit “romantisch rode” fenomeen (zoals sommigen het hebben genoemd), suggereert een recente meta-analyse van het effect van rood op de waargenomen aantrekkelijkheid dat het effect hier “zeer klein, mogelijk niet bestaand” [4] is.

Wat de onderzoekers deden, was alle relevante, al dan niet gepubliceerde, gegevens verzamelen. Dit leverde 45 gevallen op van mannen die vrouwen beoordelen (in totaal 2.961 mannelijke deelnemers) en 36 gevallen van beoordeling van vrouwen (in totaal 2.739 vrouwelijke deelnemers).

Na synthese van al deze gegevens vonden de onderzoekers aanwijzingen voor een statistisch significant, maar klein effect – en verder leek het effect kleiner voor vrouwen die mannen beoordelen dan voor mannen die vrouwen beoordelen.

Ze ontdekten ook dat recent gepubliceerde studies kleinere effecten lieten zien dan studies die langer geleden werden gepubliceerd. Verder vertoonden voorgereguleerde onderzoeken (d.w.z. onderzoeken die de onderzoekers vooraf registreerden voordat gegevens werden verzameld) kleinere effecten dan niet-geregistreerde onderzoeken.

Verder bleken er in vrijwel al het onderzoek op dit gebied heel wat methodologische tekortkomingen te bestaan, wat de conclusies die we kunnen trekken heel erg beperkt. De meeste onderzoeken hadden bijvoorbeeld betrekking op zeer kleine steekproeven. Bovendien was de productie en presentatie van kleuren in de onderzoeken zeer inconsistent.

Wat dit alles ons vertelt, is dat er een effect kan zijn van de kleur rood op aantrekking, maar in het beste geval lijkt het vrij klein en het kan bij vrouwen zelfs zwakker zijn dan bij mannen. Om dit effect beter te begrijpen, hebben we veel meer onderzoek nodig – en dat onderzoek moet grotere steekproeven omvatten en zorgvuldiger worden gecontroleerd.
Kortom, als je jezelf aantrekkelijker wilt maken, zal het dragen van rood waarschijnlijk geen kwaad kunnen, maar het is niet duidelijk dat het ook veel hulp zal bieden.

[1] Elliot, A.J., & Niesta, D. (2008). Romantic red: Red enhances men’s attraction to women. Journal of Personality and Social Psychology, 95, 1150-1164.

[2] Elliot, A. J., Niesta Kayser, D., Greitemeyer, T., Lichtenfeld, S., Gramzow, R. H., Maier, M. A., & Liu, H. (2010). Red, rank, and romance in women viewing men. Journal of Experimental Psychology: General, 139(3), 399.

[3] Masters, W., & Johnson, V. (1966). Human Sexual Response. Boston: Little, Brown.

[4]Lehmann, G. K., Elliot, A. J., & Calin-Jageman, R. J. (2018). Meta-analysis of the effect of red on perceived attractiveness. Evolutionary Psychology, 16(4), 1474704918802412.

Bronnen

Justin Lehmiller

https://www.lehmiller.com/blog/2018/12/12/romantic-red-does-dressing-in-red-really-make-you-more-sexually-attractive

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!