Vrouwen zijn kieskeurig in hun sekspartner

Vrouwen houden ook van casual daten
1 op 3 senioren wil geen relatie zonder seks

Mensen, fruitvliegjes, courgettes en lieveheersbeestjes: allemaal hebben ze seks nodig om

Free-Photos / Pixabay

zich voort te planten. Maar waarom eigenlijk?

Een leuke evolutionaire puzzel: waarom bestaan er mannen? Er zijn immers ook soorten die zich zonder seks voort kunnen planten. Denk bijvoorbeeld aan aardbeienplanten (met lange uitlopers) en aan bepaalde soorten bacteriën. Toch is uit de aseksuele bacterie ergens gedurende de evolutie de man ontstaan. Maar waarom? Omdat kieskeurige vrouwtjes er zo voor kunnen zorgen dat ‘slechte’ genen uit een populatie worden gefilterd, zo lieten wetenschappers in een jarenlange studie zien.

Voor- en nadelen

De man brengt diverse voor- en nadelen met zich mee. Het belangrijkste nadeel is dat een soort met mannen minder nakomelingen produceert dan een soort zonder mannen. Dat zit zo: in de aseksuele soort kan ieder individu nakomelingen krijgen. In een seksuele soort is dat niet het geval. Er zijn twee individuen nodig om een kind te produceren, waardoor er minder jongen worden geboren.

Maar zoals gezegd: seks heeft ook voordelen. Een belangrijk voordeel is dat in een seksuele soort DNA wordt gerecombineerd. Een kind is dus altijd een beetje anders dan zijn ouders. Dit betekent dat de soort zich makkelijker kan aanpassen aan een veranderende omgeving en in zo’n milieu grotere overlevingskansen heeft. Bovendien zijn seksende soorten minder vatbaar voor erfelijke ziektes, doordat mutaties zich niet opstapelen, maar juist kunnen worden geëlimineerd.

Maar Britse wetenschappers hebben ook een ander voordeel getest. Doordat vrouwen een gezonde en aantrekkelijke partner kiezen, krijgen mannen met veel ‘slechte’ genen minder kans om zich voort te planten. Op die manier elimineren de vrouwen volgens de onderzoekers nadelige mutaties op een efficiënte manier uit de populatie.

Meelkevers

De wetenschappers testten hun theorie door gebruik te maken van meelkevers. Zeven jaar lang (meer dan 50 generaties) fokten ze de diertjes onder gecontroleerde omstandigheden. Sommige kevermannen ondervonden sterke seksuele selectie en werden met een groep van negentig bij slechts tien vrouwen gezet. Anderen ondervonden geen seksuele selectie en zaten in hun eentje bij één dame.

De onderzoekers van de Britse University of East Anglia wilden weten waarom de seksuele selectie, de strijd om de voortplanting, van Charles Darwin dit voortplantingssysteem in stand houdt, in plaats van een systeem waarin alle individuen nakomelingen kunnen baren, zoals dat in zuiver vrouwelijke aseksuele dierenpopulaties het geval is.

Hoewel mannetjes af en toe een grote rol hebben in de opvoeding van hun kinderen, zoals bij zeepaardjes, pinguïns en de mens, is het ‘sterke’ geslacht eigenlijk niets meer dan een parasitaire spermproducent die een vrouwtje van zijn keuze opstrijkt, zoals bij de insectenorde van de waaiervleugeligen.

Een verklaring voor het feit dat we ons voorlopig nog steeds op de ‘traditionele’ manier voortplanten is de genetische gezondheid van een soort. Het is een goede zaak voor de genetische toekomst van onze soort dat vrouwen de ene (sterkere) man boven de andere kunnen uitkiezen. Beter dan wanneer seks zuiver een kwestie van toeval zou zijn.

Om daar absoluut zeker van te zijn deden de onderzoekers een uitgebreid experiment dat het selectie-element uit seks haalde. Het experiment vergde 10 jaar en 50 generaties meelkevers.

In de ene groep werden kevers willekeurig verdeeld in monogame koppeltjes. Andere soortgenoten werden in groepen ondergebracht waar minder vrouwtjes dan mannetjes waren, soms maar 10 wijfjes voor 90 mannetjes. De vrouwtjes in die groep hadden dus een grote keuzevrijheid, terwijl vrouwtjes in de eerste groep geen keuze hadden.

De keverfamilies leefden 7 jaar vredig onder deze omstandigheden, tot de wetenschappers testten hoe de groepen omgingen met inteelt, aangezien in elke generatie een broer met een zus paarde.

De groepen waar wijfjes de grootste seksuele selectie gegund werd, overleefden 20 generaties inteelt. De groepen waar weinig tot geen overtollige mannetjes leefden, stierven uit na de 10e generatie, omdat ze meer mutaties hadden opgebouwd in hun voortplantingsmateriaal. Die stapelen zich snel op bij inteelt.

Seksuele selectie geeft de kevers dus een serieuze voorsprong. Vrouwtjes om wie vele mannetjes strijden hebben veel keuzemogelijkheden en zullen dus minder snel paren met genetische verliezers.

Zonder mannen zouden dus ook genetische fouten van mensen zich continu opstapelen tot we uitsterven.

 

Bronnen: Nature, University of East Anglia via EurekAlert!

http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/seks-is-efficient-door-kieskeurige-vrouwen/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1615240/

http://relatie.blog.nl/sex-vruchtbaarheid/2015/05/20/mannen-jullie-zijn-toch-nog-niet-overbodig

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge