Seksisme in videogames

Donkere lingerie vinden mannen het mooist
Meer vrouwen dragen geen ondergoed
ace, cards, hooded

Pexels (CC0), Pixabay

Veel tienerjongens houden niet meer van het seksistische beeld van vrouwen in video games blijkt uit onderzoek.

1400 jongens van verschillende leeftijden uit de Verenigde Staten waren het eens met de stelling dat vrouwen te veel als lustobject worden gebruikt in video games. Het onderzoek werd uitgevoerd door  Rosalind Wiseman en game ontwikkelaar Ashly Burch.

Jarenlang werden in games mannelijke karakters ingezet om als rolmodel te dienen. Vrouwelijke karakters kwamen veelal in problemen en moesten door de mannelijke karakters gered worden.

Wiseman zegt hierover: “De gameindustrie is gebaseerd op een aantal aannames: meisjes spelen geen actie games, jongens spelen geen games waar vrouwelijke karakters sterk aanwezig zijn en mannelijke gamers houden van vrouwen die sexy uitgebeeld worden.” Wiseman zegt dat hier niks van klopt. Uit het onderzoek is namelijk ook gebleken dat 70% van de meisjes en 78% van de jongens het niks uitmaakt wie het hoofdrolkarakter in de game is.

Nikolas Vanhecke en Maxie Eckert trekken ook in de Standaard (09/04/2016) ten strijde tegen seksisme in videogames. Ze hebben altijd grote borsten en een wespentaille, bieden hun lijf als beloning aan, of dienen (halfnaakt) als decorstuk: in videogames worden vrouwen stereotiep en seksistisch afgebeeld. En dat is minder onschuldig dan het lijkt. ‘Als de overheid schadelijke producten als tabak en alcohol aan banden legt, moet ze ook actie ondernemen tegen geseksualiseerde beelden.’

witc

Image by gamearthub.net

‘Seksistisch’, noemt Marjolein Antonis het beeld dat videogames van vrouwen ophangen. Onlangs schreef ze er een column over voor de gamersite 9lives.be, waar ze stage liep. ‘Vrouwen vallen meestal onder twee uitersten: ofwel zijn ze een brave trezebees, ofwel een sexy vamp met grote borsten’, zegt Antonis, die al sinds haar kinderjaren gamet. ‘En ze zijn nog altijd vakereye candydan volwaardige gamepersonages. Voor mij hoeven niet alle vrouwen in games volledig bedekt te worden. Maar in hun rollen moet er meer variatie komen.’

Recht op seks

In het buitenland is er al langer kritiek. Zo klaagt de Amerikaanse feministe Anita Sarkeesian via haar Youtube-kanaal de stereotiepe voorstelling van vrouwen in games aan. In haar video’s legt ze bloot welke rollen vrouwen zoal toebedeeld krijgen.

Het seksisme in games neemt verschillende vormen aan. In schietspellen, bijvoorbeeld, zijn vrouwen dikwijls gewoon afwezig of zijn de mannelijke personages de default. Als vrouwen als competente en sterke personages in beeld komen, zoomt de camera geregeld op hun decolleté in. Soms kunnen de gamers de vrouwelijke personages verkleden, zoals in de reeks Resident Evil. De vrouwelijke agente of soldate ontdoet zich in één klik van de neutrale outfit die bij haar beroep past, en draagt de tenue van een schaarsgekleed schoolmeisje of verpleegster.

Los van de persoonlijke appreciatie van al dat naakt en de vraag of het gamers stoort hoe seksistisch vrouwen worden afgebeeld, heeft die voorstelling een effect op jongeren en jongvolwassenen. Zo worden gamers meer vatbaar voor verkrachtingsmythes. Zo denken ze vaker dat vrouwen met korte rokjes of topjes zelf om problemen vragen, dat veel slachtoffers van seksueel geweld al eerder een slechte reputatie hadden, of dat vrouwen liegen over seksuele intimidatie, omdat ze nood hebben aan aandacht.

Onderzoekers van de KU Leuven gingen bij Vlaamse scholieren na wat het effect is van geseksualiseerde personages in games. Ze stelden vast dat spelers daardoor meer open staan voor verkrachtingsmythes. Jongeren denken bijvoorbeeld vaker dat vrouwen met korte rokjes of topjes zelf om problemen vragen, dat veel slachtoffers van seksueel geweld al voor de feiten een slechte reputatie hadden of dat vrouwen liegen over seksuele intimidatie omdat ze nood hebben aan aandacht.

f9ab48da-fd9d-11e5-ae0e-c1b7e69a50af_original_tablet

Image by gamearthub.net

Er werd géén seks of seksueel geweld getoond in de game, maar de onderzoekers zagen al na een kwartier een effect. ‘Louter het tonen van geseksualiseerde personages is voldoende’, zegt Steven Eggermont, professor in de mediapsychologie en directeur van de School voor Massacommunicatieresearch van de KU Leuven. ‘Dat is niet onlogisch. Vrouwen worden teruggebracht tot een object. Precies daarom draait het ook bij seksueel geweld.’

Om dat te onderzoeken, lieten de vorsers twee groepen jongens en meisjes tussen twaalf en vijftien jaar een game spelen. De ene groep kroop in de huid van een geseksualiseerde personage: een vrouw met grote borsten, kort rokje en een wespentaille. De andere groep speelde met een neutraal character: de figuur droeg een verhullen harnas. In de game speelden zich geen seksueel getinte scènes af, maar uit de vragenlijst die de scholieren achteraf invulden konden de onderzoekers afleiden dat de groep die het sexy personage bestuurde meer tolerant was geworden voor verkrachtingsmythes.

 

 

Bronnen

https://www.marieclaire.com.au/sexism-and-video-games

https://en.wikipedia.org/wiki/Sexism_and_video_games

http://vrouw.nieuws.nl/2015/07/13/jongens-zijn-seksisme-in-games-zat/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160408_02227328

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160408_02226516

 

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge