Selfies funest voor je seksleven’

Huwelijken bij zestigplussers op 15 jaar tijd meer dan verdubbeld
Verliefdheid is een chemisch proces (+video)

De constante drang om selfies te maken kan een negatief effect hebben op het seksleven.

nastya_gepp (CC0), Pixabay

Dat verklaart Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht.

In een interview met Knack laat Woertman weten dat een mooi uiterlijk en een perfect lichaam belangrijker dan ooit zijn in onze beeldcultuur. “We willen eeuwig jong zijn. We willen gezien worden. We maken selfies in plaats van dat we anderen en de omgeving fotograferen.”

Het ‘ik’ wordt volgens de hoogleraar steeds belangrijker, en dit heeft gevolgen voor ons seksleven. “Op het moment dat je alleen nog met je eigen beeld bezig bent en jezelf verdingelijkt als iets wat je kunt bekijken, vastpakken, bewonderen en perfectioneren, verdingelijk en ontmenselijk je immers ook de ander. En wie de hele tijd zichzelf op de voorgrond plaatst, doet dat ook in seksuele relaties. Die heeft niet echt aandacht voor de ander.”

Volgens hoogleraar Liesbeth Woertman kan constante selfiezucht voor problemen tussen de lakens zorgen. „Zelfs op de wc nemen mijn studenten foto’s van zichzelf.”

„Een mooi uiterlijk en een perfect lichaam zijn in onze beeldcultuur belangrijker dan ooit”, vertelt de hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht in een interview met Knack. „We willen eeuwig jong zijn. We willen gezien worden. We maken selfies in plaats van dat we anderen en de omgeving fotograferen.” (Bron : interview Knack)

Volgens Liesbeth treedt het ‘ik’ steeds meer naar de voorgrond. En dat is dus het ding waar ons seksleven slechter van wordt. “Wie zichzelf de hele tijd op de voorgrond plaatst, doet dat ook in seksuele relaties. Dus heb je minder aandacht voor de ander, terwijl dit wel nodig is.”

Ze legt verder uit: “Je ontzegt jezelf bijzondere seksuele ervaringen door de ik-zucht. Door uiterlijkheden los te laten en jezelf over te geven aan die seksuele ervaring, kun je uit je basis worden getikt, maar dit ontzeg je jezelf door de ik-zucht.” Maar ook de pornografie op internet zorgt ervoor dat échte seks steeds minder betekent.

En dat is niet alles, want volgens Liesbeth raken we elkaar een stuk minder aan, omdat we meer onszelf, en onze telefoons, bezig zijn dan met elkaar. “En dat gebeurt snel in een land als Nederland, waar de aanrakingscultuur al niet heel groot is”, aldus Liesbeth. Ben je juist op een andere manier bezig met liefde, dus écht met elkaar, dan kan dit heel veel opleveren.

Bronnen

http://www.metronieuws.nl/lifestyle/life/2016/02/selfies-funest-voor-je-seksleven

http://www.zita.be/lifestyle/4047339_selfies-zijn-slecht-voor-je-seksleven.html

http://www.ondertussen.nl/lifestyle/de-selfies-die-je-de-hele-dag-door-maakt-zijn-slecht-voor-je-seksleven/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge