Slagingskans bij online daten? (+video)

Voor relatiegeluk kies je een gewetensvolle partner.
Hoe koppels het gewicht van hun partner ervaren, kan de latere huwelijkstevredenheid beïnvloeden

Photo by Scott Broome

Nooit waren er zoveel mogelijkheden om een geliefde te vinden, nooit waren er zoveel singles. De enorme stroom profielen op datingapps verlamt en duwt ons in een verwerpende houding, zo stellen Nederlandse onderzoekers vast.

In korte tijd is de liefdesmarkt omgetoverd van een kleine kruidenierszaak tot een gigantisch shoppingcentrum. Op Tinder krijgen bijvoorbeeld 10 miljoen mensen iedere dag elk 140 foto’s te zien van ‘potentiële partners’. Je zou verwachten dat dat tot meer romantische relaties leidt, maar het omgekeerde is gebeurd: sinds de opkomst van onlinedating zijn er alleen maar meer singles.

Sociaal psychologen Tila Pronk en Jaap Denissen (universiteit van Tilburg) publiceerden in het vakblad Social Psychological and Personality Science drie studies die de paradox van de moderne liefde verklaren. De conclusie was dat  te veel keuze de goesting vermindert De eindeloze stroom van profielen op de apps leidde tot een algemene ontevredenheid en maakte mensen pessimistischer over hun kansen, waardoor ze opties steeds meer gaan verwerpen, was de belangrijkste conclusie.

Nochtans is juist de overvloed zowat de belangrijkste succesfactor van onlinedaten. Mensen hebben graag veel keuze en het lijkt logisch dat  je sneller de geschikte partner vindt als je meer keuze hebt. Maar en zijn neveneffecten. Als er teveel keuze in soorten mayonaise is, worden we juist ongelukkig, want we kunnen niet kiezen.  Het verlamt, waardoor we geen keuze maken.

Ook als het over onlinedaten gaat, is er indirect bewijs dat er dan zoiets als ‘Tinder-moeheid’ kan optreden. Om dat uit te zoeken, rekruteerden Pronk en Denissen bijna duizend vrijwilligers tussen 18 en 30 jaar voor één van hun drie deelonderzoeken. Ze kregen telkens zoals op een datingapp reeksen van 45 of 90 foto’s te zien van potentiële geliefden.

Resultaat: hoe meer opties, hoe minder geneigd ze waren om iemand een kans te geven. Doorheen de resem foto’s nam de kans dat iemand zou openstaan voor een kandidaat met 27% af. Die afwijzende houding trad al na de eerste foto op en werd alleen maar sterker tot ze, na ongeveer 20 foto’s, stabiliseerde. Vooral vrouwen verwierpen steeds meer naarmate ze meer opties voorgeschoteld krijgen, waardoor ze veel minder vaak dan mannen een goeie match vonden. Bovendien werden ze pessismistischer over hun kansen op een goeie match. Er is ook een sneeuwbaleffect: hoe meer opties je verwerpt, hoe meer je er nog zult verwerpen. En hoe ontevredener en somberder je dus wordt. Veel onlinedaten fnuikt dus je eigenwaarde en optimisme in de zoektocht.

Aan het onderzoek namen in totaal meer dan 1.000 single, heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 18 en 30 jaar deel. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Social Psychological and Personality Science“.

Kunnen datingsites je match voorspellen?

Dating-sites die voor u op zoek gaan naar ‘de perfecte match’ verkopen sprookjes. Het is volstrekt onvoorspelbaar of twee mensen zich tot elkaar aangetrokken zullen voelen – of niet. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie die gebruik maakte van de nieuwste ‘machine-learning’ algoritmes. ‘Romantische liefde is niet te voorspellen’, stellen de onderzoekers met grote zekerheid en dat schrijft Margreet Vermeulen in de Volkskrant (5 september 2017).

De onderzoekers lieten twee groepen van in totaal 350 vrouwelijke en mannelijke heteroseksuele studenten speeddaten nadat ze vragenlijsten hadden ingevuld met daarin meer dan honderd details over hun karakter, waarden, normen, hobby’s en voorkeuren. Na de speeddate moesten ze met een cijfer aangeven hoe aantrekkelijk en interessant ze hun dates hadden gevonden.

De algoritmes om te voorspellen tussen welke studenten het zou klikken, werkten – ondanks de geavanceerde computertechnieken – voor geen meter. De uitkomst was een verrassing voor onderzoeker en sociaalpsycholoog Samantha Joel van de Universiteit van Utah. Ze had verwacht, met zulke uitgebreide vragenlijsten, in ieder geval een (klein) deel van de matches te kunnen voorspellen. Het werden er nul. ‘Ik had niet verwacht dat we er nul zouden voorspellen’, aldus Joel in het persbericht over haar studie ‘Is Romantic Desire Predictable?’ die inmiddels is gepubliceerd in het blad Psychological Science.

De studie is volgens relatiespecialist en sociaalpsycholoog Tila Pronk, niet betrokken bij het onderzoek, met veel ‘wows’ ontvangen bij collega-onderzoekers. ‘En terecht. Hier zaten we echt op te wachten. Om te weten of je kunt voorspellen tussen welke mensen er een vonk over zal springen? Niet dus. Helaas.’

Volgens Pronk luidt de conclusie terecht dat dating-bureaus ‘loze beloften’ doen. ‘Honderd procent zeker, ja. Als deze onderzoekers, de top in de relatiewetenschappen, het niet kunnen voorspellen vergeet dan maar dat een dating-service het wel kan omdat datingsites met vergelijkbare algoritmes werken.’

Al swipend door Tinder je wel eens afgevraagd wat je kansen daar zijn? Misschien heb je de hoop zelfs al opgegeven.  Nederland telt meer singles dan ooit, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek; in 2018 waren het er bijna 3 miljoen en dit aantal stijgt. Mocht je toch nog een poging willen wagen, wat zijn dan je kansen volgens de wetenschap? Statisticus Daniel Oberski (Universiteit Utrecht) zocht het uit.

Download hier het integrale onderzoek omtrent kansen bij online dating

Bronnen

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/wetenschappelijk-bewezen-tinder-en-co-zetten-rem-op-liefdeskansen

https://www.demorgen.be/nieuws/tinder-en-co-zetten-een-rem-op-onze-liefdeskansen~bd9e3175/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/05/te-veel-keuze-op-tinder-zorgt-voor-minder-relaties/

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1948550619866189

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge