Taalfouten afknapper op datingsites

Hebben mensen echt een dating-type?
Seks is seizoensgebonden

Tegenwoordig ontmoet je eerder een leuke man online. Dating-website Zoosk deed

Copyright foto https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/weblog/onlinedaters-knappen-af-op-taalfouten

onderzoek naar online daten en afknappers en 9.000 leden vulden een enquête in. Wat blijkt? Taalfouten zijn de allergrootste afknapper op Tinder. Maar liefst 72 procent gaf aan taalfouten een ontzettende dealbreaker te vinden. 48 procent gaf zelfs aan het contact te verbreken na spelfouten te hebben gespot.

Amerikaanse onderzoekster

Er zijn handboeken vol geschreven met tips om een onweerstaanbaar profiel op te stellen. Er is een site die beweert dat emotioneel geladen woorden zoals ‘empathisch’ en ‘teder’ de kans op een reactie doen toenemen. (nadrukkelijk) Alleen bestaat er geen énkel bewijs voor de efficiëntie van zulke strategieën. In werkelijkheid experimenteren mensen vooral, zonder te weten of hun methode al dan niet succes zal hebben. We hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat vrouwen op datingsites langere berichten nalaten naarmate ze een man aantrekkelijker vinden.

Waarom spelfouten de grootste afknapper zijn? De leden van Zoosk geven aan dat iemand dan ongeïnteresseerd overkomt en geen moeite doet om een goed berichtje te typen.

Wie taalfouten maakt op een online datingprofiel, wordt minder aantrekkelijk bevonden. Dat blijkt ook uit een uitgebreid onderzoek van promovendus Tess van der Zanden (Tilburg University).(HBvL 11/07/2019).  De onderzoekster legde twee zelfgeschreven profielteksten voor aan achthonderd bezoekers van een datingssiute. Een tekst was correct geschreven, de andere stond vol taalfouten.

Hoewel vaak beweerd wordt dat niemand nog op taalfouten let, worden datingprofielen met zulke fouten toch echt negatiever beoordeeld op het gebied van romantische en sociale aantrekkelijkheid. Zij is de eerste die ook in het Nederlandstalige gebied naar de talige kant van datingadvertenties heeft gekeken. Erica Renckens interviewde haar daarover voor het zomernummer van Onze Taal, dat 12 juli verschijnt.

De profielen met taalfouten kregen een negatievere beoordeling inzake romantische en sociale aantrekkelijkheid.  De fysieke aantrekkelijkheid verminderde  niet door de taalfouten. We vinden iemand die veel taalfouten maakt nog steeds aantrekkelijk maar we zijn minder geneigd om er mee te gaan daten.  Er wordt al snel gedacht dat mensen die taalfouten maken,laagopgeleid of minder intelligent zijn, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

De fouten in de profielen maakten iemand  niet meer of minder knap: alleen een geblurde (vervaagde) foto zorgde voor een verminderde fysieke aantrekkelijkheid. Van der Zanden: “Ik verwachtte dat taalfouten zwaarder zouden wegen als de foto geblurd was, omdat je je oordeel dan op minder informatie moet baseren. Maar dat bleek niet het geval.”

Ook bleek dat er ‘taalaccommodatie’ plaatsvindt op datingsites: de gebruiker past zijn taalgebruik aan het publiek aan. Zo maken hogeropgeleiden op een algemene datingsite meer taalfouten dan op een site die zich op hogeropgeleiden richt, ontdekte Van der Zanden: “Het lijkt erop dat mensen op de site voor hogeropgeleiden meer hun best doen om zich goed te presenteren, terwijl dat er op de algemene site minder toe doet.”

Wie op zoek is naar een serieuze relatie gaat zichzelf ook op een andere manier profileren dan iemand die alleen  naar een losse scharrel hunkert. Dat concludeert Van der Zanden na meer dan veertigduizend tekstjes geanalyseerd te worden. Serieuze daters gebruiken vaker woorden als ‘betrouwbaar’, ‘lief’ en ‘eerlijk’. Daarnaast geven ze meer persoonlijke informatie. Het zou kunnen dat ze dit doen om meer intimiteit te creëren, wat met het oog op een relatie belangrijk kan zijn. Mensen die op zoek zijn naar een losse scharrel, beschrijven zichzelf dan weer relatief vaker als avontuurlijk.

Emoties verbergen?

Vrouwen kicken op status, mannen op een mooi lichaam? Mannen hebben vooral succes als ze hun emoties verbergen laat de Amerikaanse sociologe Elizabeth Bruch optekenen in Knack (10/07/2019) Ze analyseerde elke beweging op een bekende Amerikaanse datingsite gedurende één maand lang. Vier miljoen actieve gebruikers telt de datingsite.

Bruch schrok toen ze de resultaten voor het eerst zag. Deze hebben  eerder betrekking op ‘de gemiddelde man en vrouw’. Niet alle vier miljoen mensen die op zoek zijn naar een partner volgden de statistische norm. Haar interesseerde vooral de mensen die ándere keuzes maken. Ze wilde te weten komen hoe zij hun beslissingen nemen. Ook de zoekstrategieën zijn interessant. De gebruiker kan op de datingsite instellen welke kenmerken hij zó onaantrekkelijk vindt dat de computer kandidaten met die eigenschappen niet eens hoeft te tonen. Vrouwen filteren heel vaak mannen zonder universitair diploma weg, en mannen vrouwen die ouder zijn dan zijzelf.

Mensen mikken naar boven. Ze zoeken contact met mensen die gemiddeld 25 procent aantrekkelijker zijn dan zijzelf. Vrouwen zijn voor mannen aantrekkelijker naarmate ze jonger zijn. Voor vrouwen speelt de leeftijd van de man dan weer geen rol, ze willen een partner met een zo hoog mogelijk diploma. Mannen kijken veel minder naar de opleiding van de partner.

Bronnen

https://www.cosmopolitan.com/nl/liefde-en-sex/a13526732/dit-is-blijkbaar-de-allergrootste-afknapper-op-tinder/
Stefan Klein Knack 10/07/2019 Big data leggen bloot hoe u keuzes maakt.

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190710_04503764/taalfouten-maken-u-minder-aantrekkelijk

https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/weblog/onlinedaters-knappen-af-op-taalfouten

https://docplayer.nl/116041567-Tilburg-university-themanummer-tijdschrift-voor-taalbeheersing-hornikx-jos-liebrecht-c.html

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge