Tinder en effect op lichaamsbeeld en zelfwaarde

Geheim van koppels die een bevredigend seksleven hebben
Singles zijn gelukkiger dan samenwonenden?

Amerikaans onderzoek toont aan dat Tinder-gebruikers een negatiever beeld van hun eigen gezicht en lichaam hebben dan singles die de app niet gebruiken.

woman, people, coffee

nastya_gepp (CC0), Pixabay

Vreemd genoeg leidde dit volgens het onderzoek vooral bij mannen tot een negatiever zelfbeeld.

Onderzoeker Jessica Strübel stelt dat actief zijn op Tinder, onafhankelijk van sekse, correleerde met ontevredenheid en schaamte over het eigen lichaam, het internaliseren van maatschappelijke verwachtingen over schoonheid, het jezelf fysiek vergelijken met anderen en een afhankelijkheid van de media voor informatie over aantrekkelijkheid en uiterlijk.

Tinder heeft met één enkele swipe heel modern daten veranderd, met alle gevolgen van dien. Onderzoek van de universiteit van North Texas beweert dat de app-gebruikers lijden aan lagere niveaus van psychosociaal welzijn en lichaamstevredenheid.

Niet geheel verrassend als je bedenkt dat de app een soort ‘vleeskeuring’ is. Je swipet letterlijk naar ja of nee op basis van een foto die je van iemand ziet. En nu blijkt uit dit onderzoek dat vooral mannen het hier moeilijk mee hebben.

Onderzoekers hebben een groep van 1.317 mannelijke en vrouwelijke studenten gevraagd zichzelf te raten in een enquête. Hierin stonden vragen als “Hoe tevreden ben je over je dijen?” en “Hoe waarschijnlijk is het dat je jezelf op lichamelijk gebied zou vergelijken met anderen?”.

Ze gebruikten de antwoorden om een correlatie te vinden met iemands zelfvertrouwen. Toen bleek dat de gebruikers van Tinder een significant lager niveau hadden van tevredenheid over hun gezichten en lichamen.

Het leidde volgens het onderzoek vooral bij mannen tot een negatiever zelfbeeld.

Het kan zijn dat juist mensen met een lager zelfbeeld zich aangetrokken voelen tot een app als Tinder, maar dat lijkt niet waarschijnlijk. De aard van Tinder maakt mensen noodgedwongen bewust van hun ‘fysieke’ marktwaarde. Bij Tinder gaat het in eerste instantie om uiterlijke schijn en oppervlakkige criteria: pas wanneer je elkaar allebei op het eerste gezicht de moeite waard vind, kun je met elkaar chatten. Als jij een interessant profiel niet terugziet, dan betekent dat dat jij door die persoon zonder pardon bent weggeswipet. Deze onpersoonlijke manier van matchen, geeft de gebruiker het akelige gevoel dat hij oninteressant en vervangbaar is.

 

Punt van discussie: het onderzoek werd gedaan onder 1.317 studenten: bij uitstek een levensfase waarin uiterlijk er zeer toe doet. Het zou goed kunnen dat het lichaams- en zelfbeeld bij volwassenen minder sterk beïnvloed zou worden.

Bronnen

http://weblog.relatieklik.nl/index.php/2016/08/24/heeft-tinder-een-negatief-effect-op-zelfwaarde-en-lichaamsbeeld/

http://www.esquire.nl/mantertainment/news/a4904/als-tinder-gebruiker-heb-je-een-goede-kans-op-een-lager-zelfbeeld/

http://www.apa.org/news/press/releases/2016/08/tinder-self-esteem.aspx

http://www.psychologisch.nu/marcelino/kunnen-dating-apps-zoals-tinder-een-negatief-effect-op-zelfwaarde-en-lichaamsbeeld-hebben

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge