Een vagina ruikt naar vagina

Seks bij ouderen vooral gezond voor vrouwen
Vibrator kopen?
heart, nudity, breasts

LisicaFoksic (CC0), Pixabay

Vraag om het even welke man naar de ideale vrouw, en zijn beschrijving zal er ongeveer als volgt uitzien: een volle haardos, opgemaakt maar niet té en een elegante kledingstijl. Dat zijn al heel wat eisen. Een naar roosjes geurende vagina hoort daar niet direct bij, tenminste als je het aan columniste Nynke de Jong vraagt. Zij schreef een column naar aanleiding van een reclamecampagne van Kruidvat voor intieme wasemulsies.

De reclame ging al snel de sociale media over. Vooral vanwege het advies dat het Kruidvat gaf aan jonge meiden, die door hormoonschommelingen wellicht eerder last hebben van geurtjes ‘daar beneden’. Daar kon je dan mooi een verfrissende wasemulsie voor gebruiken, vond het Kruidvat.

Daar zit je dan, als pubermeisje. Je bent elke dag al overmatig veel bezig met hoe je doet, eruitziet, overkomt. Wat andere mensen van je denken, wat je van jezelf vindt. Wanneer je ooit eens zult tongzoenen, en als je dat al eens gedaan hebt: of je het überhaupt een beetje kan of dat Sander uit 2H4 op Snapchat heeft verteld dat je net een op hol geslagen wasmachine was.

“Jonge meiden hebben vanwege hormoonwisselingen eerder last van geurtjes daar beneden,” zo steekt de reclametekst van wal. “Hiervoor kun je een verfrissende wasemulsie gebruiken, bijvoorbeeld van Chilly.” Of bijvoorbeeld gewoon niet.

Een vagina ruikt naar vagina.
“Lieve pubermeisjes, een vagina ruikt naar vagina. En een piemel naar piemel. Daar hoeft helemaal niemand zich voor te schamen,” zo schrijft de Nederlandse in de krant AD. Volgens de Jong gaat Kruidvat een brug te ver door intieme wasemulsies aan te prijzen als iets noodzakelijks. Jonge tienermeisjes maken zich al veel te druk om hun uiterlijk, extra zorgen om het aroma van hun vagina hoeven daar echt niet bij te komen. En gelijk heeft ze.

Stinkende lul
Waarom bestaan er trouwens geen advertenties voor een niet lekker riekende penis, vraagt ze zich af.

Kruidvat beweert echter dat intieme hygiëne niet alleen verfrist, maar ook beschermt. ,,Fout, fout, fout!” roept ook seksuologe Hanneke Termeer. ,,Een vagina hoor je niet te wassen. Hierdoor kun je het natuurlijke milieu verstoren. Afscheiding hoort erbij. Waarom wassen!?”

Gynaecoloog Albert Adriaanse raadt wasemulsies zelfs ten zeerste af. ,,Een vagina is een zelfreinigend orgaan. Daar moet je zo weinig mogelijk aan doen. Alleen als je een infectie hebt, kun je iets bijstellen. Maar je vagina wassen is niet verstandig. Het kan zelfs leiden tot problemen.”

Niet alleen zeep is slecht voor het vrouwelijk geslachtsdeel, maar het is ook niet verstanding om het met water inwendig te spoelen. ,,Een vagina is in evenwicht. Dat kun je alleen maar verstoren”, licht Adriaanse toe. Zijn advies: de entree mag worden schoongemaakt, maar verder moet je er vooral niet te veel aan doen. ,,De kans dat je iets verstoort is veel groter dan dat je iets nuttigs doet.”

Onzeker
De kritiek van Nynke gaat niet alleen over het fysieke aspect, maar ook dat jonge meiden iets abnormaals wordt aangeprezen in de folder. Termeer is het helemaal met haar eens. ,,Meisjes die zichzelf nog moeten ontdekken, denken nu eerst dat ze zichzelf moeten schoonmaken. Dat is belachelijk. Kruidvat suggereert iets dat (jonge) vrouwen onzeker kan maken. Ze krijgen het idee dat het binnen niet schoon is, maar dat is grote onzin.”

Kruidvat geeft aan verrast te zijn over de commotie over hun folder. De drogist ziet wasemulsies als een normaal onderdeel van de dagelijkse verzorging. ,,Veel vrouwen vinden het prettig om extra hygiëne toe te voegen. In België en Italië is het zelfs heel gewoon. In Nederland is intieme verzorging iets meer een taboe”, aldus woordvoerster Jose Mes.

,,Sommige meiden hebben last van geurtjes daar beneden, anderen niet. Soms is water niet genoeg. Als je daar onzeker door bent, dan kun je een specifieke zeep gebruiken. We willen ze zo juist een steuntje geven om zekerder te worden. Maar iedereen moet doen wat zij prettig vindt.”

Toch is het goed om de geuren van de vagina in de gaten te houden. Het is normaal en gezond dat je een beetje vaginale geur hebt. Maar een te sterke vaginale geur kan het resultaat zijn van vaginaaldouches, te veel wassen, te strakke kleding of bepaalde chemicaliën in je zeep. Misschien schaam je je voor deze sterke geur. Als je vindt dat jouw geur te sterk is, zijn hier wat tips hoe je je vaginale geur kunt verminderen. Prof. dr. Yves Jacquemyn vertaalt  alle boodschappen die de vagina uitstuurt.

Witverlies
Als ik met mijn vriend vrij, schaam ik mij voor het witte vlekje in mijn slip. Dit lijkt zo onhygiënisch. Prof. dr. Yves Jacquemyn: ‘Witverlies is een heel normaal verschijnsel, al is het iets waar veel vrouwen over klagen. Sommige vrouwen vinden dat ze te weinig vocht verliezen, andere dan weer te veel. De hoeveelheid witverlies is echter nooit afwijkend, maar puur afhankelijk van de cyclus. Vrouwen die de pil nemen hebben geen cyclus meer, dus zullen ze ook minder witverlies hebben. Vrouwen die pas bevallen zijn daarentegen, kunnen tot maanden en zelfs jaren later net meer witverlies hebben.’
‘Voor en na de eisprong krijgt het witverlies een iets gelere kleur en wordt het draadtrekkend. Wanneer je het dan tussen je vingers zou houden, kan je er draadjes mee trekken.’

‘Als je die vlekjes in je slip maar niets vindt, zou je kunnen opteren voor een inlegkruisje. Hou die inlegkruisjes wel zo basic mogelijk. Kleurtjes en geurtjes zijn misschien wel fijn, maar hoe meer stoffen eraan toegevoegd worden, hoe groter de kans op een allergische reactie wordt. Let er vooral op dat het inlegkruisje goed absorbeert, zodat je constant een droog gevoel hebt.’

Visgeur
“Soms lijkt het wel of mijn vagina naar vis ruikt. Ik durf amper nog in het openbaar naar het toilet gaan of vrijen met mijn partner.” is de vraag van een meisje op een internetforum? Een slechte geur wijst meestal op een bacteriële infectie. Dit is geen ontsteking, er is dus geen roodheid of pijn, maar een gevolg van verschillende bacteriën die de overhand nemen in de vagina. Die bacteriën gaan amine aanmaken, een stof die ook vrijkomt bij een rotte vis, vandaar de geur.

‘Dit is natuurlijk een lastig fenomeen. Vrouwen denken vaak dat iedereen het kan ruiken, maar gelukkig is dat niet zo. Ook de partner heeft er geen last van. Bacteriële vaginose heeft ook niets te maken met een slechte hygiëne, meer nog: hoe vaker je de vagina wast, hoe meer goede, beschermende bacteriën je wegspoelt.’ ‘De correcte behandeling bestaat uit een antibioticum, dat we via de mond of via de schede zelf zullen toedienen.’ ‘Helaas merken we wel dat het de neiging heeft om regelmatig terug te komen. Het slikken van melkzuurbacteriën kan hierbij helpen.’

Bruinzwart bloedverlies
Tijdens mijn menstruatie heb ik vaak last van bruin tot zelfs bruinzwart bloedverlies. Is er iets mis?  is een andere vraag. Er is zeker niets mis. Bloed dat direct naar buiten stroomt, heeft een helrode kleur. Als het bloed echter wat langer in het lichaam blijft, zal het al in het lichaam afgebroken worden. Door dit afbraakproces krijgt het bloed de donkere kleur.’

 

PH uit balans
‘Telkens als ik een weekje griep bestrijd met antibiotica, krijg ik enkele dagen later last van een schimmelinfectie aan de vagina. Ben ik allergisch voor antibiotica?’ ‘Dit is een vaak voorkomend probleem, waarbij de oorzaak vrij evident is. De zuurtegraad van de schede is iets heel speciaals en wordt in stand gehouden door tientallen bacteriën, waaronder de melkzuurbacteriën, ook bekend als lactobacillen. De schede moet zuur zijn om de vrouw te beschermen tegen slechte bacteriën. Die zuurtegraad is afhankelijk van de vrouwelijke cyclus. Ook sperma wordt gedood door zuur. Daarom zal de zuurtegraad afnemen rond de eisprong, zodat de zaadcellen dan wel kunnen doordringen.’

‘Nu, wanneer je antibiotica slikt, zal je de slechte bacteriën doden – zoals bijvoorbeeld die van je griep – maar ook al de goede bacteriën, ook die in je vagina. Door die antibiotica staat er geen legertje bacteriën meer klaar om schimmels of bacteriën als gonorroe tegen te gaan. Merk je dat je inderdaad regelmatig last hebt van schimmelinfecties na een antibioticakuur, dan is het aangeraden om een vaginaal of oraal tabletje met lactobacillen te nemen om dit te voorkomen.’

Vaginale droogte
Het lijkt wel of mijn vagina een droge woestijn is. Het schurende gevoel tijdens de seks belet mij om nog te genieten. Ik hoor vaak dat dit iets typisch is voor de overgang, maar ik ben nog maar 29.

Vaginale droogte kan op alle leeftijden voorkomen, zelfs bij heel jonge vrouwen. Er zijn tal van zaken die vaginale droogte kunnen veroorzaken. Veel vrouwen willen bijvoorbeeld meteen na hun regels vrijen, vlak na het verwijderen van de tampon. Deze vrouwen zullen last hebben van een droge vagina, want die tampon heeft net nog al het vocht uit de vagina opgenomen. De vagina heeft enkele uren nodig om weer vochtig te worden.

Je hebt ook vrouwen die gewoon niet opgewonden zijn. Misschien heb je geen zin, is je partner weerzinwekkend op dat moment of hebben jullie net woorden gehad. Je lichaam kan dit niet verstoppen en zal geen vocht produceren. De oplossing kan een glijmiddel zijn, of een goede babbel.

Wie last heeft van chronische droogheid, kan opteren voor een lokale crème met vrouwelijk hormoon. Deze zal de vagina niet alleen vochtiger maken, maar ook de groei van de vochtproducerende kliertjes, bloedvaten en weefsel stimuleren. Na verloop van tijd lukt het vaak zelfs zonder crème.

728px-Eliminate-Vaginal-Odor-Step-3-Version-2

 

Veel vrouwen vinden hun eigen vagina niet lekker ruiken, maar als je het aan hun vriend vraagt vinden zij het juist heerlijk! Onderschat je eigen geur niet. Jij associeert het misschien met niet schoon zijn, maar…moeten wij je echt vertellen waar die mannen het mee associëren? Zij willen niet dat je daar naar bloemetjes ruikt, zij willen dat het ruikt naar…eh…nou, naar jou! Als je zeker weet dat jouw geur niet wordt veroorzaakt door een onbalans of een infectie, dan is het dus gewoon hoe JIJ ruikt, dus dan moet je daar mee leren leven en er van gaan houden.

Bepaalde seksuele handelingen kunnen ook een vaginale geur veroorzaken, doordat hij zijn bacteriën op jou overbrengt, of gewoon door de geur van de seks zelf. Bedenk dat dit ook de reden kan zijn van een andere geur en neem eventueel maatregelen als je denkt dat dat nodig is.

Gebruik geen vaginaaldouche om je vagina schoon te maken. Hierdoor kun je de balans van gezonde bacteriën in je vagina verstoren, waardoor er andere bacteriën kunnen groeien die niet lekker ruiken. Gebruik alleen een vaginaaldouche als die door je arts of gynaecoloog is voorgeschreven.

Neem niet te hete douches of baden. Daardoor kun je de goede bacteriën op je lichaam doden. Probeer wat kouder te douchen en baden en zie of dat de vaginale geur vermindert. Deze stap alleen zal het probleem niet oplossen, dus zorg dat je ook wat andere suggesties probeert.

Bronnen

http://www.hln.be/

http://seks.blog.nl/lijf-leden/2016/09/06/waarom-heeft-niemand-het-over-de-stinkende-camembert-lul

http://www.ad.nl/nieuws/eucalyptus-voor-je-vagina~aa1a8dec/

Kathleen Vervoort  http://www.goedgevoel.be/gg/nl/612/Vagina/article/detail/1387343/2012/01/30/Wat-vertelt-je-vagina.dhtml

http://nl.wikihow.com/Zo-kun-je-een-sterke-vaginale-geur-verminderen

http://www.mayoclinic.com/health/vaginal-odor/MY00555

http://www.feromoon.info/news/4348-een-vagina-hoor-je-niet-te-wassen

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge