Vlinders in de buik bij verliefdheid bestaat echt

Door veel seks gelukkiger?
Vrouwen houden ook van casual daten
Geschatte tijd om tekst te lezen: 5 minu(u)t(en)

buiik

Verliefdheid is passie. Verliefdheid heeft te maken met tal van hersenstofjes die ervoor zorgen dat je te maken hebt met prettige gevoelens. Verliefdheid werkt als een drug en kan verslavend zijn. Sommige mensen zijn om de haverklap verliefd. Bij hevige verliefdheid is de kans groot dat de controle over beslissingen en gedrag vermindert of zelfs verloren gaat.

Iedereen werd al eens geplaagd door vlinders in de buik op een eerste date. Soms een beetje irritant, maar vooral ook wel leuk. Een knoop in je maag is echter heel wat minder aangenaam. Er is echter een wetenschappelijke verklaring waarom verliefdheid, maar ook stress vaak onze buikstreek treft.

Het spijsverteringsstelsel is nauw verbonden met de gedachten en de emoties van mensen. Wat verklaart waarom stress voor een presentatie vaak je maag overstuur kan maken. Vlinders in de maag zijn namelijk een gevolg van de vlucht- of vechtreactie van het lichaam. Wanneer het brein meent dat het lichaam gevaar loopt dan zorgen de hersenen dat de alertheid toeneemt door de hartslag, bloeddruk en ademhaling te verhogen.

Een ander gevolg is dat ook hormonen als adrenaline en cortisol vrijgemaakt worden. De toegenomen spierspanning houdt je alert, zweet koelt het lichaam af. Maagspieren zijn extra gevoelig voor deze vecht- of vluchtreactie. Die hoge gevoeligheid is deels verantwoordelijk voor de kriebels in de buik voor een belangrijke presentatie.

Als je verliefd bent wordt een sterk chemisch proces in je brein in werking gezet. Tal van hersenstofjes worden actief en werken samen.(3) Bij verliefdheid gaan je ademhaling en hartslag omhoog, er gaat extra bloedtoevoer naar je wangen en geslachtsdelen, je gaat transpireren.

Dit wordt veroorzaakt door het stofje fenylethylamine. Door dit stofje worden hersengebieden en andere hersenstofjes in werking gezet zoals dopamine. Dopamine geeft prettige gevoelens en vooral als het je beloningsgsgebied (nucleus accumbens) bereikt en activeert.

Dan worden de prettige gevoelens versterkt. Een ieder wil plezierige gevoelens graag behouden en liefst versterken. Door contact met de geliefde blijven de gevoelens. Hoe intensiever het contact, hoe sterker de gevoelens. Adrenaline brengt het lichaam in hoogste staat van paraatheid.

De pupillen worden groter, de hartslag gaat sneller en ook wordt je ademhaling sneller. je hebt geen trek meer in eten omdat je spijsvertering tijdelijk minder hard werkt.

Adrenaline komt naar boven, je wordt actief, flirt, maakt grapjes. Wordt de verliefdheid op een of andere wijze ook nog beantwoord dan krijg je een gelukzalig gevoel, wat veroorzaakt wordt door het stofje endorfine. Endorfine is een lichaamseigen morfine die als een neurotransmitter werkt.

Endorfine werkt prestatieverhogend, en heeft dezelfde werking als heroine en opium waardoor je je gelukkig en blij voelt.

Oxytocine is een hormoon en wordt ook wel moederhormoon of knuffelhormoon genoemd. Verliefd gevoel: Ocytocine zorgt ervoor dat tussen de geliefden een binding komt, dit gebeurt ook bij moeder en kind. Het haalt angst weg en zorgt voor vertrouwen in elkaar.

platte-buik-oefeningen-e1423431066291Sommige wetenschappers verwijzen naar de buik als het tweede brein.

Eerdere studies hebben namelijk aangetoond dat de darmen 100 miljoen neuronen bevatten die met de hersenen in verband staan. Dus wanneer we ons nerveus voelen voor een optreden, dan communiceert het brein die angst met de buik.

Waardoor je kriebels kunt voelen. Deze vecht- of vluchtreactie stamt uit de oertijd, toen mensen nog klaar moesten zijn om te vluchten voor roofdieren. Die verhoogde hartslag en gespannen spieren hielpen nog om snel te vluchten. Een sollicitatie is niet echt een levensbedreigende situatie, maar het lichaam gaat wel op dezelfde manier met verschillende types van stress om.

Het brein in ons hoofd en het brein in onze buik communiceren uitbundig met elkaar via zenuwbanen en dat verklaart waarom emoties zo sterk verbonden zijn met de spijsvertering, zegt hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst (UMCG). Als het stormt in het hoofd, raakt de maag van slag. En andersom.

Ter Horst onderzoekt met behulp van MRI-scans wat er in de hersenen gebeurt bij verliefdheid en liefdesverdriet. Het is vooral de insula die dan actiever wordt, een gebied dat naast fysieke pijn ook hevige positieve en negatieve emoties verwerkt. Dat hersendeel regelt onder meer ook de smaak. Het vermoeden bestaat dat veranderingen in het maag-darmstelsel een signaal omhoog teweegbrengen, richting dat emotionele brein. En dat heftige emoties in het hoofd via het autonome zenuwstelsel een reactie veroorzaken in de maag.

Chemische fabriek aan hormonen
Van dat tweerichtingsverkeer is sprake bij verliefdheid. Er komt dan vanuit de hersenen een complete chemische fabriek aan hormonen in de bloedbaan en een daarvan, adrenaline, heeft invloed op de maag. Adrenaline maakt ons klaar voor snelle actie, vechten of vluchten, en daarvoor moeten razendsnel keuzes in het lichaam worden gemaakt. Bij stress hebben we de buik even niet zo hard nodig maar andere lichaamsdelen des te meer: het hart gaat sneller kloppen, de pupillen worden wijder zich en de skeletspieren staan op scherp.

‘Normaal gesproken stroomt er zeer veel bloed naar de buik’, verduidelijkt Ernst Kuipers, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten aan het Erasmus MC. ‘Maar gevaar of hevige emoties zetten in het lichaam een veiligheidsmechanisme in gang waarbij tijdelijk aan de knoppen wordt gedraaid. De buikactiviteit komt dan voor even op een laag pitje te staan. De drie slagaderen naar de buikorganen worden dichtgeknepen en bloed wordt ergens anders heen geleid, vooral naar de spieren.’

Bibberige sensatie
Die veranderingen in de maag worden in de hersenen onmiddellijk waargenomen, zegt neurobioloog Ter Horst. Opeens stokt de bloedtoevoer en verzwakken de maagspieren. ‘En dan raakt het brein in verwarring. Er gebeurt daar beneden iets wat niet klopt.’ Het zenuwstelsel stuurt een signaal omhoog en daar wordt het vertaald, als een soort bibberige sensatie.

Die sprongetjes in je maag zijn, kortom, het gevolg van een U-bocht: de hersenen geven een merkwaardige invulling aan de energietoevoer die daar beneden stokt, terwijl ze dat zelf hebben veroorzaakt. Denk niet dat die sprongetjes echt in je maag zitten, zegt Ter Horst: ‘Gevoel zit in je brein.’

Heb je ooit al moeten overgeven door spanning? Die vlinders kunnen in misselijkheid veranderen, aangezien de opstoot van adrenaline de spijsvertering even stil kan leggen. Bloed trekt weg uit lichaamsdelen als de maag waar het niet nodig is om naar de beenspieren te gaan.

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2319925/2015/05/13/Waarom-je-vlinders-in-je-buik-voelt-als-je-verliefd-bent.dhtml

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/165195-verliefdheid-is-passie-hoe-de-gevaren-af-te-remmen.html

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-krijg-je-vlinders-in-je-buik-als-je-verliefd-bent~a3422251/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!