Vlinders in de buik bij verliefdheid bestaat echt

Door veel seks gelukkiger?
Vrouwen houden ook van casual daten

Verliefdheid is passie. Verliefdheid heeft te maken met tal van hersenstofjes die ervoor

Photo by Fabian Albert

zorgen dat je te maken hebt met prettige gevoelens. Verliefdheid werkt als een drug en kan verslavend zijn. Sommige mensen zijn om de haverklap verliefd. Bij hevige verliefdheid is de kans groot dat de controle over beslissingen en gedrag vermindert of zelfs verloren gaat.

Iedereen werd al eens geplaagd door vlinders in de buik op een eerste date. Soms een beetje irritant, maar vooral ook wel leuk.

Het spijsverteringsstelsel is nauw verbonden met de gedachten en de emoties van mensen. Wat verklaart waarom stress voor een presentatie vaak je maag overstuur kan maken. Vlinders in de maag zijn namelijk een gevolg van de vlucht- of vechtreactie van het lichaam. Wanneer het brein meent dat het lichaam gevaar loopt dan zorgen de hersenen dat de alertheid toeneemt door de hartslag, bloeddruk en ademhaling te verhogen.

Een ander gevolg is dat ook hormonen als adrenaline en cortisol vrijgemaakt worden. De toegenomen spierspanning houdt je alert, zweet koelt het lichaam af.

Als je verliefd bent wordt een sterk chemisch proces in je brein in werking gezet. Tal van hersenstofjes worden actief en werken samen.(3) Bij verliefdheid gaan je ademhaling en hartslag omhoog, er gaat extra bloedtoevoer naar je wangen en geslachtsdelen, je gaat transpireren.

Dit wordt veroorzaakt door het stofje fenylethylamine. Door dit stofje worden hersengebieden en andere hersenstofjes in werking gezet zoals dopamine. Dopamine geeft prettige gevoelens en vooral als het je beloningsgsgebied (nucleus accumbens) bereikt en activeert.

Dan worden de prettige gevoelens versterkt. Een ieder wil plezierige gevoelens graag behouden en liefst versterken. Door contact met de geliefde blijven de gevoelens. Hoe intensiever het contact, hoe sterker de gevoelens. Adrenaline brengt het lichaam in hoogste staat van paraatheid.

De pupillen worden groter, de hartslag gaat sneller en ook wordt je ademhaling sneller. je hebt geen trek meer in eten omdat je spijsvertering tijdelijk minder hard werkt.

Adrenaline komt naar boven, je wordt actief, flirt, maakt grapjes. Wordt de verliefdheid op een of andere wijze ook nog beantwoord dan krijg je een gelukzalig gevoel, wat veroorzaakt wordt door het stofje endorfine. Endorfine is een lichaamseigen morfine die als een neurotransmitter werkt.

Endorfine werkt prestatieverhogend, en heeft dezelfde werking als heroine en opium waardoor je je gelukkig en blij voelt.

Oxytocine is een hormoon en wordt ook wel moederhormoon of knuffelhormoon genoemd. Verliefd gevoel: Ocytocine zorgt ervoor dat tussen de geliefden een binding komt, dit gebeurt ook bij moeder en kind. Het haalt angst weg en zorgt voor vertrouwen in elkaar.

Sommige wetenschappers verwijzen naar de buik als het tweede brein.

Eerdere studies hebben namelijk aangetoond dat de darmen 100 miljoen neuronen bevatten die met de hersenen in verband staan. Dus wanneer we ons nerveus voelen voor een optreden, dan communiceert het brein die angst met de buik.

Chemische fabriek aan hormonen
Van dat tweerichtingsverkeer is sprake bij verliefdheid. Er komt dan vanuit de hersenen een complete chemische fabriek aan hormonen in de bloedbaan en een daarvan, adrenaline, heeft invloed op de maag. Adrenaline maakt ons klaar voor snelle actie, vechten of vluchten, en daarvoor moeten razendsnel keuzes in het lichaam worden gemaakt. Bij stress hebben we de buik even niet zo hard nodig maar andere lichaamsdelen des te meer: het hart gaat sneller kloppen, de pupillen worden wijder zich en de skeletspieren staan op scherp.

Meer lezen en bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2319925/2015/05/13/Waarom-je-vlinders-in-je-buik-voelt-als-je-verliefd-bent.dhtml

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/165195-verliefdheid-is-passie-hoe-de-gevaren-af-te-remmen.html

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-krijg-je-vlinders-in-je-buik-als-je-verliefd-bent~a3422251/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge