Vrouwen beoordelen uiterlijk als aantrekkelijkheidscriterium het strengst

Wat zoeken we in de ideale partner
Ook besneden goede seks

Omdat het uiterlijk een belangrijke rol speelt in socio-economische situaties zoals het in

Engin_Akyurt (CC0), Pixabay

dienst nemen van een werknemer of zelfs het bepalen van een loon onderzochten de universiteiten van Surrey en Oxford hoe onze notie van ‘aantrekkelijk’ bepaald wordt.

Los van het feit dat het al meermaals bewezen is dat BMI niet zoveel met gezondheid, overgewicht of uiterlijk te maken heeft, hebben wetenschappers van de universiteiten van Surrey en Oxford onderzocht wat voor invloed een hoog BMI heeft op de aantrekkelijkheid van een persoon.

Ze deden dit op basis van zowel mannelijke als vrouwelijke testpersonen, én mannelijke en vrouwelijke beoordelers. De studie kwam tot de conclusie dat de vrouwen zowel mannen als vrouwen met een hoger BMI als onaantrekkelijk aanduidden, terwijl mannen enkel vrouwen met een hoog BMI minder mooi vonden – terwijl ze heel wat minder streng waren voor hun gendergenoten.

“Dit is de eerste studie die kijkt naar de relatie tussen BMI en aantrekkelijkheid vanuit het perspectief van beide geslachten”, aldus professor Sonia Oreffice aan ScienceDaily. “Wanneer we het over schoonheid hebben scoort een vrouw met overgewicht slecht zowel bij andere vrouwen als bij mannen, terwijl een man met overgewicht nog vergeven wordt door andere mannen.”

Vrouwen komen er niet al te best van af in dit onderzoek; ze zijn flink streng en oordelen hard over iedereen die te dik is. Niet alleen vinden vrouwen dat obese vrouwen niet aantrekkelijk zijn, ze vinden dat ook van mannen met een hoog BMI. Mannen vinden obese vrouwen ook minder aantrekkelijk, maar met te dikke mannen hebben ze geen probleem.

Dr. Sonia Oreffice van de Oxford University: ‘Als het om schoonheid gaat, wordt de vrouw met overgewicht zowel door mannen als vrouwen onaantrekkelijk gevonden, terwijl mannen elkaar veel meer vergeven’.

Vrouwen zijn dus hun eigen, grootste vijand. De onderzoekers waren daar op zich niet verbaasd over, maar wijzen wel op het effect dat het kan hebben als je te dik bent en solliciteert of als je baas een vrouw is.

Er is voldoende onderzoek dat aantoont hoe schoonheid gelinkt wordt aan socio-economische factoren, zoals onderwijs, criminaliteit en zelfs verloning, dus het is wel belangrijk om te weten wat zowel mannen als vrouwen als aantrekkelijk of conventioneel ‘mooi’ beschouwen. Deze studie toont niet alleen aan dat vrouwen het strengste beoordeeld worden, maar ook de strengste beoordelers zijn wanneer het op schoonheid aankomt.

Mannen geven voorkeur aan slanke vrouwen.

Mannen hechten meer belang aan het lichaam van hun partner dan vrouwen. Bijna de helft van de mannen uit een poll van 70.000 mensen zou hun partner dumpen als die te dik werd. Slechts 20 procent van de vrouwen zou dat doen als hun man te dik zou worden.

Mannen kunnen er niets aan doen dat ze zich aangetrokken voelen tot slanke vrouwen. Blijkbaar zijn ze biologisch geprogrammeerd om ranke, slanke lichamen te associëren met gezondheid, jeugd en vruchtbaarheid.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Aberdeen. “We wilden onderzoeken wat er in het hoofd van mannen omgaat als ze een aantrekkelijke vrouw zien”, zegt onderzoeker John Speakman aan Daily Mail. Concreet vroeg hij zich af of deze beoordeling echt evolutionair bepaald is. Kijken mannen bijvoorbeeld (onbewust) naar uiterlijke kenmerken die tekenen zijn van vruchtbaarheid en goede genen? Om een antwoord te geven op die vraag, creëerde hij een wiskundig model dat verschillende evolutionaire eigenschappen zoals vruchtbaarheid, zwaarlijvigheid en de levensverwachting, combineert.

Volgens dit theoretische model zouden mannen vrouwen met een BMI tussen 24 en 24,8 het meest aantrekkelijk vinden.

Vervolgens gingen de onderzoekers dit model testen bij 1.300 mannen en vrouwen uit tien verschillende landen. Alle deelnemers kregen 21 plaatjes van verschillende vrouwen te zien, en ze moesten deze rangschikken. Wat blijkt? De slankste vrouwen werden beoordeeld als het meest aantrekkelijk. Vanaf het BMI meer dan 19 bedroeg, vonden de deelnemers de vrouwen minder mooi. Dit spreekt dus duidelijk het wiskundige model tegen.

Een mogelijke verklaring is dat de zwaardere mensen ook ouder geschat werden. Vanaf dat men leeftijd toevoegde aan het wiskundige model, viel het ideale BMI ook tussen 17 en 20.

Omdat deze resultaten hetzelfde zijn voor de deelnemers uit Europa, Afrika en Azië, concluderen de onderzoekers dat we slanke vrouwen aantrekkelijk vinden omdat het gelijk staat met jeugdigheid. En vrouwen tussen 18 en 20 jaar zijn het meest vruchtbaar en lopen minder risico om ziek te worden.

onefinger1

Bron instagram.com

Maar er is ook ander nieuws. Zowel mannen als vrouwen vinden het minder erg dat hun partner dik is, wanneer die meer geld verdient. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Spaanse econome Sonia Oreffice

Oreffice nam Amerikaanse data onder de loep. Ze bekeek onder andere de Body Mass Index (BMI), het inkomen en het aantal werkuren van mannen en vrouwen. Uit de analyse van die gegevens blijkt dat zowel voor mannen als voor vrouwen een zwaarder gewicht gecompenseerd kan worden met een hoger salaris.

Wanneer het BMI bij mannen met tien procent toeneemt, kan dat worden gecompenseerd met een loonsstijging van ongeveer drie procent. Voor vrouwen geldt hetzelfde. Vrouwen die een jaar extra onderwijs volgen, maken daarmee bovendien tot drie BMI-eenheden goed.

“Voor mannen geldt dus dat ze met gemiddeld één kilo extra gewicht zo’n 2,8 euro per week extra zouden moeten verdienen, om even aantrekkelijk gevonden te worden”, zo vat Oreffice de resultaten van haar onderzoek treffend samen.

Bronnen

http://weekend.knack.be/lifestyle/beauty/vrouwen-beoordelen-het-strengst-op-uiterlijk-en-worden-zelf-ook-het-strengst-beoordeeld/article-normal-691621.html

http://www.surrey.ac.uk/mediacentre/press/2016/research-correlation-between-beauty-and-body-size-shows-women-are-harshest

http://www.jobat.be/nl/artikels/te-dik-dan-verdien-je-maar-beter-genoeg!/

http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/565010/waarom-een-vrouw-met-overgewicht-het-niet-makkelijk-heeft.html

https://nl.metrotime.be/2015/08/31/must-read/waarom-mannen-slanke-vrouwen-aantrekkelijker-vinden/

https://nl.metrotime.be/2015/08/31/must-read/waarom-mannen-slanke-vrouwen-aantrekkelijker-vinden/

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3529019/When-comes-plus-size-women-worst-enemies-Female-species-harshest-judges-weight-beauty.html

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge