Sommige vrouwen vallen nog steeds op ‘bad guys’ maar aardig zijn primeert

De relatie tussen je loon en ... overspel
Online dating vooral voor goede seks?


“Aardige jongens eindigen altijd laatste” is een van de meest algemeen aangenomen

chermitove (CC0), Pixabay

stelregels bij dating. Het idee gaat ongeveer als volgt: heteroseksuele vrouwen zeggen vaak dat ze op zoek gaan naar goede persoonlijkheidskenmerken in een partner, maar in werkelijkheid willen ze juist de uitdaging die wordt geleverd met het daten van een “bad boy”. Dit idee is zo wijdverbreid dat sommige mensen zelfs geld verdienen aan het verspreiden van allerlei boeken en tips om de ‘slechterik’ uit te hangen en zo vrouwen te versieren. In de volkse Engelse woordenschat noemt men het “negging”, de smeerlap uithangen maar zo wel vrouwen opwinden.

“Bad boys ain’t no good, good boys ain’t no fun…”Mary J. Blidge zong het al in haar hit Mr. Wrong en veel dames kunnen zich terug vinden in de lyrics van dit nummer. Maar hoe komt het toch dat veel vrouwen altijd op de verkeerde types oftewel bad boys vallen?

Vrouwen hebben van nature de behoefte om voor anderen te zorgen. En dit geldt ook voor de man van wie zij houden. Veel dames geloven dat zij een man kunnen veranderen en een bad boy kunnen temmen. 

Vrouwen kicken erop om met een bad boy te daten, maar zijn daarna verrast als hij ze niet goed behandelt. Volgens Elite Daily is het antwoord simpel. Veiligheid is niet leuk en ten tweede draait het ook om ego.

Bad boys nemen graag risico en houden je scherp. Ze zijn onvoorspelbaar en laten we eerlijk zijn, het is toch een beetje spannend om met iemand te zijn die je altijd verrast met zijn volgende stap. Een good guy is volgens Elite Daily niet spannend. Op een gegeven moment wordt een man die je altijd als een prinses behandelt saai en eentonig. Vrouwen zijn dol op spanning en houden van mannen die hun mannetje kunnen staan, niemand is op zoek naar een softy.

Een studie toont aan dat dit fenomeen merkwaardig genoeg ook werkt. Het onderzoek verwijst zelfs naar studie die suggereert dat mannen die roken en drinken hen aantrekkelijker maakt op korte termijn voor partners. Helaas moet je altijd opletten met dit soort studies. Het gaat namelijk over wat en hoe men onderzocht heeft, welke steekproef men genomen heeft en welke mensen uiteindelijk geantwoord hebben.

 

De bewering dat bad guys altijd gekozen worden, ging immers niet in elke studie op.

Een manier om het probleem te onderzoeken is vrouwen te presenteren met hypothetische mannen met verschillende persoonlijkheidstypen en zien aan welke zij de voorkeur geven.

In een studie moesten de deelnemers een fictief personage  Susan genaamd helpen om een geschikte partner te kiezen uit drie mannelijke deelnemers, op basis van de antwoorden van de mannen op haar vragen. In de ene versie was de man was leuk, zorgzaam en vriendelijk. In een andere, werd hij beschreven als een “echte man” die ongevoelig en onvriendelijk was. De derde deelnemer gaf gewoon neutrale antwoorden.

In tegenstelling tot het stereotype dat aardige jongens als laatste eindigen, was het eigenlijk de leukste deelnemer die het vaakst werd gekozen voor zowel Susan en voor de deelnemers zelf.

In een andere studie moesten deelnemers advertenties bestuderen waarin mensen zichzelf omschreven  als altruïstisch ( “Ik werk als vrijwilliger bij de voedselbank”). Ze werden beoordeeld als aantrekkelijker op korte termijn.  Andere studies hebben op vergelijkbare wijze aangetoond dat vrouwen de voorkeur geven aan mannen die gevoelig, zelfverzekerd en easy-going zijn, en dat zeer weinig vrouwen een man willen die agressief of veeleisend is. Het beeld dat naar voor komt is duidelijk: wanneer vrouwen hypothetische partners beoordelen, geven zij duidelijk de voorkeur aan vriendelijke mannen.

In feite moet de kracht van vriendelijkheid niet worden onderschat. Sommige studies hebben aangetoond dat het hebben van een leuke persoonlijkheid zelfs invloed kan hebben op impressies van fysieke aantrekkelijkheid van een persoon. Kenmerken zoals warmte, vriendelijkheid, en elementair fatsoen worden gewaardeerd door zowel mannen als vrouwen.

Maar toch blijkt dat sommige vrouwen juist “slechte” mensen aantrekkelijk vinden. Narcisten – mensen die een hoge mate van eigen belang, superioriteit, arrogantie en een bereidheid om anderen te exploiteren tonen – worden vaak beschouwd als zeer aantrekkelijk in de eerste ontmoetingen. Dit kan zijn omdat ze veel energie gestoken hebben in hun uiterlijk. Studies hebben aangetoond dat vrouwelijke narcisten de neiging hebben om meer make-up te dragen terwijl mannelijke narcisten meer tijd nemen om hun spiermassa op te bouwen.

Op korte termijn, lijken narcisten zelfs meer goed aangepast, onderhoudend en over het algemeen mooier. Maar op de lange termijn, vinden narcisten het moeilijk om een goede indruk te behouden en hebben ze de neiging om minder aangepast, minder warm, en meer vijandig en arrogant te worden waargenomen.

Er kunnen allerlei andere redenen zijn waarom sommige mensen uiteindelijk toch daten met “slechte mensen”. Zij vertonen zich herhalende patronen van gedrag dat ze gewend zijn uit voorbije relaties of ze maken keer op keer slechte beslissingen. Bij een eerste kennismaking vallen ook nog steeds vrouwen vooral voor fysiek knappe mannen. Wie een goed karakter heeft, maar geen knappe uitstraling, moet veel meer moeite doen om bij een date gekozen te worden. Helaas gebeurt partnerkeuze nog te vaak op basis van uiterlijk.

Volgens seksuologe en relatiecoach Rika Ponnet bestaat er niet zoiets als ‘de foute man’ of ‘de foute vrouw’. “Er zijn vooral foute relatiepatronen en -keuzes. Bij de eerste foute keuze ligt het vooral aan de andere persoon.” De persoon doet dan zaken die we niet vinden kunnen. Hij vertoont gedrag dat niet samen gaat met onze maatschappelijke waarden en normen.

“Goede mannen zijn gewoon saai. Je wilt uitdaging, je moet er een beetje moeite voor doen. Bij good guys is het vuur helaas snel opgebrand.”  Quote by Anneleen (26)

Bronnen

https://theconversation.com/do-women-really-go-for-bad-boys-heres-the-science-that-settles-the-question-59409

https://generationm.be/seksliefde/waaromvallenwealtijdopdefoutemannenvrouwen

https://www.styletoday.nl/lifestyle/seks-relaties/de-redenen-waarom-je-altijd-op-bad-boys-valt/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge