Vrouwen verkiezen een man die onbaatzuchtig is en met een altruïstische inborst.

Vrouwen zijn ontevreden over borsten
Vrouwen die zelf de eerste stap zetten bij datingapps zijn gelukkiger in de liefde
Foto Rory Banwell 2014

Foto Rory Banwell 2014

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen een aantal kwaliteiten enorm kunnen waarderen in een man. Dat zal per persoon allicht verschillen én komt nog bij dat de meeste onderzoeken zijn gedaan onder westerse vrouwen – waardoor ze ook niet volledig generaliseerbaar zijn.

Er is één eigenschap die vrouwen bij mannen nog aantrekkelijker vinden dan een fraai uiterlijk. De meesten denken aan intelligentie, zin voor humor of zoiets banaals als zijn banksaldo. Vrouwen verkiezen een man die onbaatzuchtig is, een man met een altruïstische inborst. Vooral wanneer de vrouw in kwestie toe is aan een lange relatie. Dan willen vrouwen blijkbaar lieve mannen die een hoop goede dingen doen.

Dat blijkt uit een  psychologische studie waarbij vrouwen foto’s van mannen te zien kregen met daarbij een omschrijving van hoe die mannen handelen (altruïstisch of niet) in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld of ze al dan niet een dakloze een broodje zouden kopen of een kind van de verdrinkingsdood redden.

Vrouwen bleken altruïstische mannen te verkiezen, in het bijzonder als het op een langetermijnrelatie aankomt. Aantrekkelijk én altruïstisch zijn, bleek een man begeerlijker te maken dan “de som van beide begeerlijke delen”.

Hoewel de ideale man dus zowel aantrekkelijk als onbaatzuchtig is, toonde de studie dat vrouwen voor langetermijnrelaties mannen die enkel altruïstisch zijn verkiezen boven mannen die enkel aantrekkelijk zijn. Altruïsme is dus een waardevoller eigenschap dan fysieke aantrekkelijkheid.

Vrouwen vinden het belangrijk dat een man menslievend, onbaatzuchtig en onzelfzuchtig is. Die eigenschappen zijn samengevat in het woord altruïstisch. Tijdens een onderzoek kregen vrouwen foto’s te zien van mannen met daarbij een kleine omschrijving van hoe ze zijn – altruïstisch of niet. Voorbeelden daarvan zijn dat ze een broodje voor een zwerver kopen of een kind van de verdrinkingsdood redden.

In het geval van een langdurige relatie verkozen vrouwen een altruïstische man boven een knappe man. Bij het kiezen van een man voor een korte flirt, hebben vrouwen een lichte voorkeur voor een good looking man. Maar mannen die zowel de eigenschap als de looks hebben, scoorden uiteraard het best.

Vrouwen hebben een zwak voor knappe mannen, maar als ze moeten kiezen, gaan ze toch liever voor een altruïstische man.

De onderzoekers verzamelden 202 heteroseksuele vrouwen en legden ze 12 setjes foto’s voor. Elk setje bestond uit een foto van een knappe man en een man die wat minder knap was. Elke foto werd bovendien vergezeld door een verhaal over de man op de foto. In sommige van die verhalen werd gesuggereerd dat de man heel altruïstisch was. Het verhaal vertelde dan bijvoorbeeld dat de man een dakloze een kop thee gaf. Andere verhalen suggereerde dat de man op de foto niet zo behulpzaam was en beschreven bijvoorbeeld hoe hij zonder naar een dakloze te kijken, voorbij loopt. Soms hoorden de altruïstische verhalen bij de foto’s van knappe mannen, soms ook bij de foto’s van minder knappe mannen. De vrouwen moesten nadat ze elke foto bekeken en elk verhaal gelezen hadden aangeven hoe aantrekkelijk ze de man op de foto op een schaal van 1 tot 5 vonden, zowel voor een korte affaire als voor een langdurige liefdesrelatie.

De altruïstische mannen bleken doorgaans aantrekkelijker te worden gevonden. De mannen die voornamelijk met zichzelf in plaats van met anderen bezig waren, werden als aantrekkelijk gezien voor een onenightstand. Terwijl de mannen die heel behulpzaam waren weer als aantrekkelijker werden gezien voor een langdurige relatie. “Hoewel mannen die zowel fysiek aantrekkelijk als altruïstisch waren het meest geliefd waren, suggereert het onderzoek dat voor vrouwen op zoek naar een langdurige relatie altruïsme belangrijker is dan fysieke aantrekkelijkheid,” vertelt onderzoeker Helen Driscoll.

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2645052/2016/03/12/Dit-vinden-vrouwen-nog-aantrekkelijker-bij-een-man-dan-zijn-good-looks.dhtml

http://www.scientias.nl/behulpzame-man-wint-het-van-zijn-knappe-tegenhanger

http://www.esquire.nl/the-good-life/advice/a4006/10-criteria-waarop-vrouwen-een-man-waarderen/

http://www.grazia.nl/lifestyle/dit-vinden-vrouwen-aantrekkelijker-bij-een-man-dan-zijn-looks

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge