Vrouwen vinden succesvolle atleten aantrekkelijk

Seks is seizoensgebonden
Waarom seks minder bevredigend wordt naarmate vrouwen ouder worden

pixel2013 / Pixabay

Succesrijke sporters blinken niet alleen uit in techniek of fysieke prestaties, vrouwen beoordelen hen ook aantrekkelijker dan minder succesvolle sporters.  Dit vloeit voort uit onderzoek aan de universiteit van Exeter.   In het vakblad Behavioral Ecology werd de studie gepubliceerd die beweert dat gezichten van elitesporters hun sportieve prestaties verraden.

Mensen werden gevraagd om mannen en vrouwen te beoordelen die deelnemen aan het biatlon Wereldkampioenschap, een combinatie van langlaufen en geweerschieten door een team van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Exeter.

De onderzoekers lieten 25 mannen en 25 vrouwen foto’s zien van meer dan 150 deelnemers aan de wereldbeker biatlon, een sport die skiën en scherpschieten bundelt.  Vrouwen gaven succesvolle mannelijke atleten consequent een hogere score inzake hun aantrekkingskracht.

Diezelfde relatie zag men niet bij vrouwelijke atleten.   Gezichten van mannelijke atleten lijken aantrekkelijke signalen uit te sturen die gelinkt kunnen worden met hun sportieve prestaties is de conclusie van de onderzoekers in de Britse krant The Times.  Wellicht is er een verband tussen looks en sportieve prestaties die gekoppeld is aan hogere testosteronwaarden.   Succes zou dus mogelijk van het gezicht af te lezen zijn en vrouwen zouden dat onbewust doen.

Top mannelijke atleten zijn aantrekkelijker voor het andere geslacht, maar hun vrouwelijke tegenhangers zijn minder aantrekkelijk voor mannen.

Het is de eerste studie die mannelijke en vrouwelijke atleten laat zien in termen van aantrekkelijkheid.

“Eerdere studies hebben aangetoond dat snellere Tour de France-fietsers en betere NFL-quarterbacks aantrekkelijker zijn, maar ze negeerden vrouwelijke sporten”, zei hoofdonderzoeker dr. Tim Fawcett.

“Dit sekse-verschil wordt voorspeld door evolutionaire theorieën, gebaseerd op het idee dat het in de voorouderlijke populaties waarschijnlijk mannen waren die het grootste deel van de jacht hebben gedaan,” zei hij.

Mede-auteur van de studie, professor Andy Radford van de Universiteit van Bristol, zei: “Succesvolle atleten kunnen gelukkiger zijn, tonen meer zelfverzekerde uitdrukkingen, en er is ook enig bewijs dat mannen met bredere gezichten fysiek dominanter zijn.

“Maar in onze studie gaven vrouwen niet de voorkeur aan mannen die lachten of bredere gezichten hadden. Verder werk is nodig om vast te stellen wat de best presterende mannen aantrekkelijker maakt. ”

De meest aantrekkelijke biatheletes waren US Olympian Lowell Bailey en de Tsjechische Olympische Eva Puskarčíková vond men in  de studie.

Hoewel een voorkeur voor meer atletische mannen niet dezelfde relevantie heeft in de huidige samenleving, zeiden de wetenschappers dat het interessant was om te zien hoe gevoelig mensen zijn voor subtiele verschillen in hoe mensen eruitzien en hoe dit kan worden gekoppeld aan succes.

Bronnen

https://www.independent.co.uk/news/science/athletes-attractive-female-women-men-study-university-exeter-a8998391.html

De Morgen 12/07/2019

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge