Vrouwen worden verliefd op mannen gelijkend op hun vader

Vaginaverjonging in opmars
Borstkankerpreventie bij vrouwen met een verstandelijke beperking
father-342498_960_720

Image by pixabay.com

Mannen hebben de neiging te vallen voor een vrouw die een jonge versie van hun moeder is en vrouwen vallen vaak voor een man die veel van hun eigen vader heeft.

Je zal het misschien niet meteen willen toegeven, maar er is een relatietheorie die klinkt dat vrouwen onbewust verliefd worden op mannen die aan hun vader doen denken.

Het Elektracomplex veroorzaakt dit gedrag. Het gegeven is niet nieuw, maar er is nu wel een nieuwe verklaring van relatietherapeuten dat het verklaart. “Je geest gaat onbewust op zoek naar een manier om terug te grijpen naar wat comfortabel voelt”, zegt Dr. Judith Wright.

Dit zogenaamde Elektracomplex, het broertje van het Freudiaanse Oedipuscomplex, is geen nieuw concept, maar relatietherapeuten hebben nu ook een verklaring voor die onbewuste zoektocht naar een tweede vaderfiguur.
We vormen relatie-idealen op basis van wat we rondom ons zien, met onze ouders als belangrijk rolmodel.

Je zal het zelf misschien staalhard ontkennen, en beweren dat je net op zoek gaat naar een totaal tegenovergesteld type dat totaal niet op je vader lijkt.   Wanneer we nog jong zijn, gebeurt er zoiets als “preseksuele  programmering”, verklaart Wright. We beginnen relatie-idealen te vormen op basis van wat we rondom ons zien, met onze ouders als belangrijk rolmodel. “Je geest gaat onbewust op zoek naar een manier om terug te grijpen naar iets waar je je vertrouwd mee voelt, aldus relatie-experte Dr. Judith Wright. In onze jeugd is er de ‘preseksuele programmering’. We beginnen relatie-idealen te vormen op basis van wat we rondom ons zien, met onze ouders als belangrijk rolgordels.

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar die maken dat je op zoek gaat naar je vader in een partner. Meisjes die zijn opgegroeid met een slechte vader-dochterrelatie, zullen ongewild toch vallen voor een gelijkaardige man. “Onbewust vanuit het idee dat ze het ‘deze keer beter zullen doen’ “, verklaart Wright. Wie opgroeit zonder vaderfiguur heeft dan weer de neiging om op oudere mannen te vallen, in de hoop de lege plek op te vullen die hun vader heeft achtergealten. Vrouwen die een steunende vader hebben gehad, hebben over het algemeen de grootste kans op een geslaagde romantische relatie, aldus de relatie-experte.

Judith Wright voegt er aan toe dat het helemaal niet slecht is om een partner te hebben die op je vader lijkt. Dat hoeft namelijk helemaal niet negatief te zijn als het gaat om mannen met dezelfde goede kwaliteiten. Het is wel belangrijk om je eigen relatie los te zien van die van je ouders en je eigen keuzes te maken.

De voordelen van een goede vader

Linda Nielsen, professor psychologie aan de Wake Forest University in North Carolina, bevestigt deze theorie, en voegt daar nog wat voordelen van een goede vader-dochterrelatie aan toe: “Een meisje dat een standvastige, communicatieve en vertrouwde relatie met haar vader heeft, verkleint haar kansen op een tienerzwangerschap. Daarnaast heeft ze ook minder kans op aandoeningen zoals depressie, anorexia en een laag zelfbeeld.

Bronnen

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/2719944/2016/05/31/Vrouwen-vallen-voor-mannen-die-op-hun-vader-lijken-en-dit-is-de-verklaring.dhtml

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/05/31/waarom-vrouwen-vallen-voor-een-man-die-op-hun-vader-lijkt

https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/vrouwen-mannen-vader/

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/vrouwen-vallen-voor-mannen-die-op-hun-vader-lijken-en-dit-is-de-verklaring~ab3b1ce2/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge