Vrouwentranen en onderzoek rond lustbeleving mannen

Meer vrouwen dragen geen ondergoed
Haarkleur en seksleven

Mannen vinden het niet alleen zielig als ze een vrouw zien huilen – vrouwentranen

blue, watercolor, watercolour

Nika_Akin (CC0), Pixabay

bevatten ook een chemische stof die hun testosteron doet dalen, beweert onderzoek.

Wetenschappers zijn weinig vertrouwd met het wenen als gevolg van emoties. Maar het vermoeden bestaat dat menselijke tranen mogelijk zogenaamde ‘chemosignalen’ uitzenden, zoals eerder ook al is gebleken in onderzoek met muizen. Een van die signalen zou een verlaging van het mannelijk testosteronniveau tot gevolg hebben en daarmee ook seksuele opwinding en agressie.

Vrouwentranen bevatten een feromoon waardoor mannen minder zin in seks krijgen. Die onverwachte vondst publiceerden Israëlische wetenschappers in het  wetenschappelijke tijdschrift Science.

In het onderzoek, gedaan door Noam Sobel van het Weizmann Institute of Science in Rehovot, kregen ruim honderd mannen een papiertje met vrouwentranen of eentje met een zoutoplossing onder de neus. De tranen waren verzameld door vrijwilligsters die naar een droevige film hadden gekeken. Door het opsnuiven van de vrouwentranen daalde bij mannen het testosteronniveau. Hun hersengebieden voor seksueel verlangen werden minder actief. Ook vonden mannen gezichten van vrouwen minder aantrekkelijk.

Welke chemische stof voor het effect zorgt, is nog niet bekend. Naar een chemische signaalstof in mensentranen was nooit eerder gezocht. Wetenschappers gingen er de afgelopen decennia vanuit dat huilen een sociale boodschap is: iets als ‘troost mij’. Zij onderzochten het gedrag van huilende mensen en hun omstanders, niet de samenstelling van de tranen.

Sobel verwacht dat het zien van een huilend persoon óók belangrijk is. „Geen enkel feromoon werkt of je een knop omzet.” En hij denkt dat vrouwentranen ook een andere functie hebben. Mannen kunnen door dalend testosteron minder agressief worden, zegt hij.

Bij muizen was al wel een feromoon in oogvocht ontdekt: een eiwit dat mannetjes uitscheiden waardoor vrouwtjes sneller in de paarhouding gaan staan. En naakte molratten (blinde, kale, in groepen levende knaagdiertjes) smeren zichzelf in met een substantie uit een oogklier waardoor ze minder aangevallen worden door soortgenoten.

Maar klopt het onderzoek wel ?  Psycholoog Vingerhoets, die al 25 jaar onderzoek naar huilgedrag doet, had in 2011 het Israëlisch onderzoek in Science gelezen. De publicatie van de groep van Noam Sobel toonde aan dat vrouwentranen feromonen bevatten, die mannen de lust ontnemen. Het was een compleet nieuw inzicht. Deze vondst zou een heel nieuw vakgebied kunnen openen, dacht Vingerhoets.

Rembrandt_A_Weeping_Woman

Image by commons.wikimedia.org

Dat gebeurde niet. Sinds 2011 heeft één groep in Zuid-Korea een deel van Sobels conclusies herhaald. Maar geen enkele publicatie, niet die van de Koreanen en ook niet die van Sobel zelf, bouwde voort op het Science-artikel. Vingerhoets vermoedt wat de reden is. In de afgelopen vijf jaar probeerde hij met zijn Kroatische postdoc Asmir Gracanin meermalen om Sobels experiment te herhalen, met meer dan 250 proefpersonen. Tevergeefs.

Het leverde hun een publicatie op, en ruzie. In Cognition and Emotion (8 maart) concluderen Vingerhoets en Gracanin dat het traneneffect geen stand houdt. „Als er al een substantie in vrouwentranen zit die de seksuele opwinding van mannen remt, is de invloed ervan minimaal.”

Er is vooral in de psychologie veel aandacht voor het repliceren van onderzoek. Maar de tranenkwestie laat zien dat er veel hindernissen zijn. Minstens vier.

1. Negatieve replicaties zijn lastig te publiceren

De studie in Israël was begonnen met tranen. Vrouwen hadden ze in een potje geplengd terwijl ze naar treurige films keken. Die tranen maakten mannen lusteloos als ze ze inhaleerden. De mannen vonden vrouwengezichten minder seksueel aantrekkelijk, het testosteron in hun speeksel daalde, en op hersenscans werden gebieden minder actief die met lust geassocieerd worden.

Vingerhoets ging er snel mee aan de slag. Zijn studenten deden testjes naar mannenlust en vrouwentranen, ongeveer zoals Noam Sobel had gedaan – en vonden niks.  Ze deden een nieuw onderzoek : 150 mannelijke studenten (75 in Kroatië, 75 in Nederland) deden mee. Hun taak: beoordelen hoe sexy ze foto’s van vrouwen in lingerie of bikini vonden, en hoe aantrekkelijk vrouwengezichten op foto’s. Alle studenten hadden van tevoren diep in een reageerbuis geïnhaleerd waarin een vloeistof zat. En terwijl ze achter hun computer hun Tindertaakje uitvoerden, zat die vloeistof in een pleister die onder hun neus geplakt was.

Bij eenderde van de studenten was de vloeistof zout water. Bij eenderde van de studenten waren het ‘irritatietranen’, opgewekt door vrouwen menthollucht in hun ogen te blazen. Dat waren de twee controlegroepen. En eenderde van de studenten kreeg de vloeistof onder de neus waar het om ging: tranen die waren gevloeid toen vrouwen naar huilfilms keken, zoals Hachi: A dog’s tale, over een ontroerend trouwe hond.

Er kwam helemaal niets uit. Vrouwentranen, of ze nu door menthol of door hondenfilms waren opgewekt, hadden geen enkel effect op de seksuele gevoelens van mannen.

2. Je kunt een onderzoek nooit exact herhalen

Vingerhoets en Gracanin deden een nieuwe poging. Eerst breidden ze hun studie met nog eens 75 Tilburgse studenten uit. Maar bovendien pakten ze het rigoureuzer aan. Ze probeerden de studieopzet van het Weizmann Instituut na te apen, tot die, zoals ze in Cognition and Emotion schrijven, „helemaal hetzelfde” was. Dat wil zeggen: dat deel dat over de seksuele aantrekkelijkheid van vrouwen op foto’s ging. De lastige en dure onderzoeken met speekseltests en hersenscans lieten ze achterwege. Dat losten Gracanin en Vingerhoets op in de nieuwe studie met nog eens 28 studenten. Wéér was er geen effect.

 

Bronnen

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/09/de-valkuilen-van-een-vrouwentraan-1609359

http://www.nrc.nl/handelsblad/2011/01/07/vrouwentraan-blust-lust-11985743

http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/vrouwentranen-verminderen-zin-in-seks-bij-mannen/article-normal-46275.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge