Unieke ervaringen met anderen bepalen kijk op schoonheid

Weldaden van bloot rondlopen en slapen
We hebben allemaal wel degelijk 'een type'
seksueleopvoeding1

Bron erosblog.com

Schoonheid schuilt in het oog van de waarnemer. Deze oude wijsheid blijkt te kloppen. Wat we een mooi en aantrekkelijk gezicht vinden, is voor een groot deel hoogstpersoonlijk en niet louter een kwestie van universele wetmatigheden zoals symmetrie, een gave huid, een krachtige kaak (bij mannen) en volle lippen (bij vrouwen).

Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die werd gepubliceerd in Current Biology. Niet genen of opvoeding, maar je persoonlijke unieke ervaringen met andere mensen bepalen waarschijnlijk je kijk op schoonheid.

Misschien heb je wel eens rondgehangen in een kroeg en verbijsterd geluisterd naar een vriend die de schoonheid van een vrouw aan de bar bezong. Want hoe jij ook naar die vrouw keek: je vond haar gewoon niet zo mooi als de vrouw ernaast. Waarom kunnen mensen zo’n enorm andere kijk hebben op de schoonheid van een individu? Dat hebben onderzoekers nu uitgezocht.

Tweelingen
Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op onze kijk op schoonheid. Bijvoorbeeld genen en opvoeding. Om te kijken hoe groot de invloed van deze factoren was, verzamelden de onderzoekers onder meer 547 eeneiige tweelingen en lieten deze de aantrekkelijkheid van 200 gezicht beoordelen. 214 twee-eiige tweelingen (die wel van hetzelfde geslacht waren) deden hetzelfde.

Uit het onderzoek blijkt dat zelfs eeneiige tweelingen het meestal niet met elkaar eens zijn over de schoonheid van een individu. Het betekent dat genen – die eeneiige tweelingen grotendeels met elkaar delen – niet de drijvende factor achter deze verschillen zijn. En ook opvoeding – die eeneiige tweelingen eveneens delen – speelt daarin geen grote rol.

Maar wat bepaalt dan jouw kijk op schoonheid? “Het mooie gezicht dat je ziet heeft meer te maken met jouw unieke ervaringen: de gezichten die je ziet in de media, de unieke sociale interacties die je elke dag van je leven meemaakt, misschien zelfs het gezicht van jouw eerste vriendje of vriendinnetje,” legt onderzoeker Laura Germine uit.

Volgens Germine bepalen universele kenmerken ongeveer de helft van wat de meesten van ons mooi en lelijk vinden. Daarbovenop komen grote individuele voorkeuren die bepaald worden door onze unieke ervaringen en onze levensgeschiedenis. ‘Persoonlijke ontmoetingen, gezichten in de media, misschien zelfs wel het gezicht van je eerste vriendje of vriendinnetje’, aldus Germine.

De Schotse psycholoog David Perrett, expert in de perceptie van schoonheid, vindt het een degelijke studie. Volgens Perrett is de kans groot dat persoonlijke ervaringen nog belangrijker zijn bij het beoordelen van fraaie en minder fraaie smoeltjes dan deze studie laat zien. ‘Onze universele voorkeuren zijn waarschijnlijk ook deels gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Als gelukkige, gezonde mensen aardig tegen ons zijn, versterkt dat de aantrekkingskracht van opgewekte en vitale types.’

Bronmateriaal:
“Is beauty really in the ‘eye of the beholder’? Yes, and here’s why” – Cell Press (via Eurekalert.org).

Bronnen

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/11905046/Beauty-really-is-in-the-eye-of-the-beholder-twin-study-reveals.html

http://www.scientias.nl/waarom-jij-niet-knap-vindt-wie-ik-knap-vind/

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/persoonlijke-voorkeur-bepaalt-wat-wij-als-schoonheid-zien~a4154438/

https://www.demorgen.be/wetenschap/persoonlijke-voorkeur-bepaalt-wat-wij-als-schoonheid-zien-bd00c202/

https://www.wellnessacademie.com/perceptie-van-schoonheid-is-subjectief/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge