Wanneer neemt passie in relatie af?

Waarom een pandemie sommige mensen geil maakt en bij anderen libido uitschakelt.
Wraakseks (revenge) en rebound seks om over breuk heen te komen.
people, man, woman

StockSnap (CC0), Pixabay

In het begin van een relatie zijn koppels nog passioneel verliefd en kunnen ze bij wijze van spreken elke dag seks hebben. Ze leven op een wolk.  Op een bepaald punt kan de passie in een relatie echter langzaam afnemen en is de seksuele spanning steeds verder te zoeken. Onderzoekers vroegen zich af wanneer dit nou precies gebeurt en publiceerden een rapport met hun bevindingen.

Het rapport – dat werd gepubliceerd onder de naam Does sexual satisfaction change with relationship duration? – concludeerde dat koppels de passie in hun relatie na gemiddeld 12 maanden verliezen.

Ondanks een grote hoeveelheid empirische literatuur over seksuele bevrediging, is de ontwikkeling ervan in de loop van een relatie nog steeds onduidelijk. Slechts een klein aantal onderzoeken, waarvan de meeste gebaseerd zijn op cross-sectionele gegevens van toevallige steekproeven gegenereerd voor andere doeleinden, hebben zich expliciet gericht op de duur van relaties, en empirisch bewijs is gemengd. 

Voor het onderzoek werden de sekslevens van 3.000 heteroseksuele deelnemers met een leeftijd tussen de 25 en 40 jaar geanalyseerd. De deelnemers die meededen aan het onderzoek waren allemaal voor een verschillende tijd samen met hun partner: sommigen pas een paar maanden, anderen al 24 jaar.

Ze vonden een positieve ontwikkeling van seksuele bevrediging in het eerste jaar van een relatie, gevolgd door een gestage achteruitgang. Dit patroon hield aan, zelfs wanneer werd gecontroleerd voor de frequentie van geslachtsgemeenschap, hoewel de effecten gedeeltelijk werden gemedieerd door de frequentie van geslachtsgemeenschap. In tegenstelling tot eerder onderzoek, bleken samenwonen en trouwen  in de data geen rol te spelen bij seksuele bevrediging. Verder onderzoek is nodig om meer inzicht te krijgen in de redenen waarom seksuele tevredenheid verandert met de duur van de relatie.

Dit betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is om na een jaar nog tevreden te zijn met het seksleven van een koppel. De onderzoekers legden namelijk uit dat gedurende het eerste jaar van een relatie, koppels graag de seksuele voorkeuren van hun partner willen ontdekken en dus vaker seksueel actief zijn. Gemiddeld duurt dit proces een jaar, en daardoor zijn mensen na een jaar minder gemotiveerd om seks te hebben.

Het feit dat je minder seks hebt, betekent wel niet automatisch dat de seks ook minder bevredigend is.

Bronnen

https://www.nsmbl.nl/volgens-experts-is-dit-het-moment-wanneer-de-passie-in-je-relatie-afneemt/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge