Wat is de kern van een gelukkig huwelijk?

Beha dragen niet altijd gezond of toch wel?
Lovergirls

Foto G Gielen

Wat is eigenlijk de kern van een gezond, liefdevol huwelijk dat duurt tot na verschuiven carrières, hartverscheurende verliezen en de opvoeding van kinderen?

Uit een onderzoek blijkt dat het, in tegenstelling tot de publieke opinie, eigenlijk niet alleen seks, en zelfs romantiek is.

Het is vriendschap.

Vrienden op de  eerste en liefhebbers op de tweede plaats stellen deze onderzoekers is de basis voor een goed huwelijk. Dit is niet de eerste keer dat we horen dat vriendschap seks en liefde overtroeft als het gaat om lange termijn verbindingen. Maar de laatste enquête, uitgevoerd door psychotherapeut Abby Rodman, kreeg realistische antwoorden van meer dan 500 heteroseksuele getrouwde respondenten.  Rodman wilde nagaan of het gebrek aan seks een huwelijksbreker was, maar ontdekte het dat het niet zo een grote invloed had.

Haar bevindingen? Terwijl veel van de respondenten aangaven dat seks belangrijk is en dat ze meer van wensten bleken de belangrijkste kwaliteiten in een huwelijk kameraadschap, intimiteit en liefde, in die volgorde. Bijna 50% van de paren zei dat een gebrek aan seks geen reden zou zijn om het huwelijk te verlaten.

Rodman vond ook dat 76% van de paren een actief seksleven had gehad vroeger in het huwelijk, maar dat seks begon te tanen na de komst van een kind, een gezondheidsprobleem of gewoon na het verstrijken van de tijd.

Gelukkig hoeft een “seksloos” huwelijk niet zo blijven. Seks kan opnieuw worden ingevoerd als beide partners daar bewust inspanningen voor doen.

Maar dat het hebben van meer seks was niet voldoende om een relatie terug op de sporen te brengen als er problemen waren. Vooral het ontwikkelen van een goede vriendschappelijke relatie tussen de partners was de voornaamste drijfveer.  Getrouwd zijn met iemand die je een heel goede vriend kan noemen is geassocieerd met een hogere tevredenheid met het leven.

Het goede nieuws is dat zo veel van onze romantische relaties daadwerkelijk beginnen als vriendschappen.  De vele facetten van de vriendschap zoals elkaar helpen en de diepste kwetsbaarheden delen  zijn dezelfde soort eigenschappen die een echt solide huwelijk nodig heeft. Hoewel seks vaak essentieel is, kan het een huwelijk niet op zich doen handhaven.

De meeste van de bevraagde  personen waren toegewijd aan hun huwelijk ondanks hun onvrede met de seksuele kant van de dingen, aldus Rodman.

Bronnen

http://mic.com/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge